Ziare.com

La 30 de ani de la Revolutie, Inalta Curte trebuie sa stabileasca ce se intampla cu libretele CEC cu castiguri in masini Dacia

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 27 Iunie 2019, ora 08:39

   

La 30 de ani de la Revolutie, Inalta Curte trebuie sa stabileasca ce se intampla cu libretele CEC cu castiguri in masini Dacia
Posesorii celebrelor librete CEC de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme Dacia, in valoare de 5.000 de lei, care erau in mare voga in perioada comunista, mai au vreun drept de a obtine despagubiri din partea CEC Bank si a statului roman pentru sumele depuse pe aceste instrumente de economisire?

Proprietarii depozitelor trebuie sa primeasca inapoi sumele depuse, actualizate in raport de indicele inflatiei, plus dobanda aferenta, sau sa nu mai primeasca nimic?

La aceste intrebari trebuie sa raspunda in luna septembrie Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru ca deciziile date de instante in procesele deschise de posesorii acestor librete sunt contradictorii, procurorul general al Romaniei a sesizat, in luna martie 2019, Inalta Curte cu un recurs in interesul legii.

Deciziile contradictoriiPe scurt, posesorii acestor librete au solicitat CEC Bank si Ministerului Finantelor restituirea sumelor depuse si a dobanzii aferente, actualizate in raport de indicele inflatiei.

In solutionarea acestor actiuni, instantele s-au pronuntat diferit in raport de modul in care au clarificat problema de drept enuntata mai sus.

Au fost identificate in practica judiciara 2 orientari:

I. O prima orientare majoritara, de respingere ca neintemeiate a actiunilor detinatorilor de librete CEC de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme, actiuni formulate impotriva CEC Bank si a statului roman.

II. In a doua orientare jurisprudentiala, instantele au admis actiunile de acest gen cu diverse motivari.

Opinia procurorului general este in sensul primei orientari, ca actiunile sunt neintemeiate.

Recursul in interesul legii depus de procurorul general al Romaniei poate fi accesat pe site-ul Inaltei Curti.

De ce pierd procesele posesorii libretelorIn cazul primei opinii, instantele au explicat ca, in urma denominarii monedei nationale, din 2005, sumele aferente acestor instrumente de economisire s-au diminuat.

Apoi, banca a perceput un comision de administrare de 0,1 lei/cont/luna si astfel aceste conturi au ajuns la sold zero.

Depozitarul (CEC Bank) nu este responsabil pentru scaderea puterii de cumprare a sumelor depuse, determinata de inflatie si nici pentru denominarea operata prin Legea nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationale.

Banca nu avea obligatia de a indexa sau actualiza sumele depuse, ci numai de a le restitui oricand, la cererea deponentilor, exact in moneda in care le-a primit, indiferent de cresterea sau scaderea valorii acesteia.

Instantele au atras atentia si asupra lipsei de diligente a reclamantilor - in conditiile in care cunosteau efectele inflatiei si denominarii realizate la data de 1 iulie 2005 - care nu poate fi imputata institutiei bancare, "neexistand nicio dispozitie legala care sa instituie in sarcina bancii obligatia de a acoperi riscurile inflationiste determinate de ecolutiile economice."

De ce castiga procesele posesorii libretelorAu fost insa cazuri in care posesorii acestor librete au castigat aceste procese, cu diverse motivari.

O instanta de judecata a considerat ca CEC Bank trebuie sa plateasca reclamantilor, posesorii libretelor CEC, sumele depuse de catre acestia, care sa fie actualizate cu indicele inflatiei, motivat de faptul ca, prin depunerea sumelor pe librete, s-au constituit contracte de depozit intre deponenti si banca, iar potrivit art. 969 Cod Civil, aceste contracte reprezinta legea partilor si trebuie sa fie executate de buna credinta.

S-a mai retinut ca "reclamantul si-a executat obligatiile asumate, prin aceea ca a respectat conditiile specifice ale acsetui fel de contract, anume ca, nu a efectuat miscari de solduri din aceste conturi pe toata perioada, sumele depozitate ramanand la dispozitia paratei (CEC Bank -n.red.) care, in baza aceluaisi contract, le-a folosit pe toata perioada", iar "faptul ca pe parcurs parata (CEC Bank - n.red.) a modificat unilateral regimul juridic al acestor tipuri de depozite, prin adoptarea circularelor din data de 27 febrruarie 2004 si cea din 3 august 2008, fara acordul celeilalte parti contractante, nu reprezinta relevanta juridica fata de reclamant intrucat, potrivit art. 969 alin. 2 Cod Civil, conventiile legale pot fi revocate prin consimtamantul mutual al ambelor parti".

Situatia similara cu cei care au depus 70.000 lei?O alta instanta a motivat ca posesorii acestor librete au dreptul la acelasi gen de despagubiri ca si persoanele care au efectuat depuneri de 70.000 de lei in vederea "achizitionarii de autoturisme".

Aceste persoane au fost despagubite in temeiul articolului 1 din OUG nr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC-SA in vederea achizitionarii de autoturisme.

"Persoanele fizice care pana la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii si Consemnatiuni CEC - SA in vederea achizitionarii de autoturisme au dreptul sa obtina despagubiri banesti, daca depozitele astfel constituite, existente in conturile active, indeplinesc conditia neafectarii soldului initial," este articolul 1 al ordonantei.

Instanta a apreciat ca din moment ce alti deponenti au primit despagubiri si reclamantii au dreptul sa primeasca acelasi gen de despagubiri.

Intr-o alta cauza, instanta a considerat ca reclamantului, persoana fizica detinatoare de librete CEC de economii cu dobanda si castiguri in autoturisme, i se cuvine sa primeasca de la CEC Bank suma depusa pe instrumentele de economisire, actualizata cu indicele inflatiei la care se adauga o suma reprezendand dobanda legala pentru perioada 1 ianuarie 1996 - 9 mai 2016.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23708 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Banditismul saracirii populatiei

Guvernul ca reprezentant al Statului in Republica Populara Romana emite Decretul nr.371/1958 isi incurajeaza cetatenii Romaniei sa depuna banii in conturi la Casa de Economii si Consemnatiuni, singura institutie bancara autorizata sa lucreze cu populatia, pentru dezvoltarea economica a tarii , dar si pentru folosirea acestora in finantarea bugetului de Stat.
Posterele, publicitare ale CEC-lui din accea perioada , prezenta o familie – fetita , baietel , mama si tatal cu cate un Libret CEC in mana . Dedesupt scria "Daca azi la CEC depui , miine ei vor face pui" iar in partea de jos a paginii era specificat : Decretul nr.371 /1958 garanteaza sumele depuse . Acest fapt este consemnat si in anexa Statutului Casei de Economii si Consemnatiuni a Decretului invocat. Deci pana si dictatura proletara cind nu exista democratie a respectat prevederiile Legeii nr. 59/1934 si drepturile depunatorului
Legea 66/1996 privind reorganizarea Casei de Economii si Consemnatiuni a Republicii Socialiste Romania in societate bancara pe actiuni, republicata , la art.4 alin(2) prevede ca sumele depuse de persoanele fizice la CEC-SA, cu orice titlu, precum si dobanzile si castigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat.
Deci statul vegheaza si garanteaza drepturile depunatorului din legislatia bancara din anii 1936 ; 1958 ; 1996 (in cazul reorganizarii CEC –Bank) si in tot ce inseamna sistem bancar . Se garanteaza toate depozitele de pina la 100000 de mii de euro de catre stat.

 

Banditism cu politicieni in spatele afacerii

CEC singura institutie bancara care lucra cu populatia inca din anul 1854 . cum acesta institutie prestatoare de servicii populatiei si-a arogat drepturi pentru singurul motiv ca aceasta era a statului . Contractul existent intre depunator si CEC prin libret , in forma sa, obliga tragatorul la restituirea sumelor in acelasi cuantum la cererea deponentului plus dobanda aferenta . Nu se stie cind Statul de Drept din Romania, Constitutia , Codul Civil, Codul Penal si-ar fi incetat activitatea iar CEC ar fi primit puteri discretionare care infrang normele Dreptului si anuleaza garantiile asiguratorii ale statului Romania fata de depunatorii de economii in aceastainstitutie bancara.Sumele sunt garantate de STAT asa cum este tiparit pe coperta documentului bancar.invocand HCM 1187/1962.
HCM –ul da dreptul Casei de Economii si Consemnatiuni sa introduca in circuitul bancar national pentru populatie un "Libret de economii cu dobinda si cistiguri in autoturisme" cu o dobanda de 4% din care 2% este directionat catre fondul de castig .
Institutia bancara CEC este a statului care este garantul de drept al valorii contului ca imprescriptibil si garantat prin forta obligatorie CEC invoca fara rost este si HG nr .735 /1997, aceasta abroga HCM 1187/1962 , dar abrogarea HCM nu face referire la anularea conturilor sau sumelor, nu specifica nimic privind anularea garantarii de catre de STAT si Imprescriptibilitate, ci doar anularea formei de castig autoturisme ,
. Aceasta masura a Statului de emitere a HG obliga formularul CEC –ul sa ramina un depozit bancar la care dobanda creste de la 2% la la 4 % pentru ca numarul contului nu mai participa la trageri de castig cu contributie in suma de 2%.

Libretul de economii este un contract de depunere de sume de bani la CEC , constituind o varietate a contractului de depozit neregulat incheiat intre CEC , in calitate de depozitar si o persoană fizică, in calitate de deponent, prin care depozitarul se obligă să păstreze sumele de bani depuse si să le restituie, la c- Conform art.1604 din C.civ.:
"Depozitarul trebuie să inapoieze tot acel lucru ce a primit.
Un depozit de bani , cand depozitarul , conform art.1602 , făcuse intrebuintare de dansul , trebuie să se restituie in acele monede in care s-a făcut , atat in cazul de sporire , cat si in acela de scădere a valorii lor".
De asemenea CEC Bank trebuie să restituie si fructele(dobanzile) produse de lucrul depozitat si culese de dansul (CEC) (conform art.1608 C.civ.)

 

CEC-ul transformat de mafie in cel mai ticalos hot

Ordonantei de Guvern nr.39/1996:
Art. 2. - (1) Fondul, in calitate de schemă de garantare a depozitelor oficial recunoscută pe teritoriul Romaniei, are ca scop garantarea depozitelor si efectuarea plătii compensatiilor către deponentii garantati, potrivit conditiilor si limitelor stabilite in prezenta ordonantă.
(2) Fondul poate desfăsura si activitate de administrator special, administrator interimar ori lichidator al institutiilor de credit.
(3) In intelesul prezentei ordonante, termenii si expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:
a) depozit - orice sold creditor, inclusiv dobanda datorată, rezultat din fonduri aflate intr-un cont sau din situatii tranzitorii derivand din operatiuni bancare curente si pe care institutia de credit trebuie să il ramburseze, potrivit conditiilor legale si contractuale aplicabile, cat si orice obligatie a institutiei de credit evidentiată printr-un titlu de creantă emis de aceasta, cu exceptia obligatiunilor prevăzute la alin. (6) al art. 159 din Regulamentul nr. 15/2004 privind autorizarea si functionarea societătilor de administrare a investitiilor, a organismelor de plasament colectiv si a depozitarilor, aprobat prin Ordinul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 67/2004, cu modificările ulterioare;
b) depozit garantat - orice depozit aflat in evidenta institutiei de credit, care nu se incadrează in categoriile prevăzute in anexă si aferent căruia Fondul asigură plata compensatiei;
- Sumele depuse la CEC pe libret de economii sunt garantate de statul roman, asa cum rezultă din interiorul libretului CEC, ultima fila.- - LEGEA 66 1996
Art. 4
(1)Sumele depuse de persoanele fizice la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. – S.A. cu orice titlu, precum si dobanzile si castigurile cuvenite pentru acestea sunt garantate de stat. Acestea se restituie la cererea titularilor sau a reprezentantilor legali ai acestora. Drepturile de creantă asupra sumelor depuse, dobanzilor si castigurilor sunt
imprescriptibile.

- Potrivit OUG 99/2006:
SUBSECŢ.2: Activitatile permise institutiilor de credit
Art. 18
(1)Institutiile de credit pot desfasura, in limita autorizatiei acordate, urmatoarele activitati:
a)atragere de depozite si de alte fonduri rambursabile;
e)emitere si administrare de mijloace de plata, cum ar fi: carti de credit, cecuri de calatorie si alte asemenea, inclusiv emitere de moneda electronica;
f)emitere de garantii si asumare de angajamente;
g)tranzactionare in cont propriu si/sau pe contul clientilor, in conditiile legii, cu:
1.instrumente ale pietei monetare, cum ar fi: cecuri, cambii, bilete la ordin, certificate de depozit;
Art. 120
Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii.
Este clar ca exista un banditism de stat .

 

Oamenii au dreptate si nu statul care i-a furat prin CEC

Denuntarea unilaterala invocate a contractelor este o chestiune in care depunatorii nu sunt consultati . Banca CEC –fara depunatori nu exista , ori Consililiu de administrare nu este parte in contractele mele incheiate cu Casa de Economii si Consemnatiuni ca sa decida ceva .

Art.1270 NCC . Forta obligatorie, (1)Contractul valabil incheiat are putere de Lege intre partile contractante .

NCC - Art.1276.Denuntarea unilaterala . (1) Daca dreptul de a denunta contractul este recunoscut uneia din parti , aceasta poate fi exercitat atita timp cat executarea contractului nu a inceput

NCC. Art. 1.272 Continutul contractului (1) Contractul valabil incheiat obliga nu numai la ce este stipulat , dar si la toate urmarile pe care practicile statornicite intre parti, uzantele , legea, sau echitatea le dau contractului , dupa natura lui .

CEC invoca prevederile Legii nr.348/14.07.2004 . Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale ci numai denominarea inscrisurilor monetare. Statul avind garantie in Banca Nationala in depozitul de aur care si-a mentinut valoarea.
S-a declarat ca Economia Romaniei si-a revenit. suma depusa in CEC se cumpara atunci cca 1200 $ astazi cu suma de cinci mii Conform art. 1 din Codul Civil din 26 Noiembrie 1864,actualizat pana in 1997, “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva conform Codului Civil 1589; 1911 si in consecinta legea 348/2004 nu se aplica sumelor
depuse anterior intrarii ei in vigoare .

Cod Civil. Art. 1.272 Continutul contractului (1) Contractul valabil incheiat obliga nu numai la ce este stipulat , dar si la toate urmarile pe care practicile statornicite intre parti, uzantele , legea, sau echitatea le dau contractului , dupa natura lui .

Circulara nr 4/2000 a CEC Bank este irelevanta in instanta cind sustine denuntare unilaterala a a contractului si reprezinta doar o chestiune de ordine interioara a bancii.
Conform art.1604 din C.civ.:
"Depozitarul trebuie să inapoieze tot acel lucru ce a primit.
Un depozit de bani , cand depozitarul , conform art.1602 , făcuse intrebuintare de dansul , trebuie să se restituie in acele monede in care s-a făcut , atat in cazul de sporire , cat si in acela de scădere a valorii lor".
Doar niste magistrati manjiti, corupti care raspund la ordine vor pronunta hotarari care sa favorizeze cec. Cum de acestia chiar nu cunosc Legea. Vecinul meu acum saracit imi arata cec urile lui, cu lacrimi in ochii ,spunandu-mii ca acolo erau totii banii pe care urma sa-i deie copiilor lui Mai cunosc si niste batrane care si-au strans bani de inmormantare si au ramas fara ei

 

Pretentii aiurea, ca si cu recuperarea investitiilor pierdute la FNI

Au fost niste depuneri la CEC, in conditiile de atunci, cu posibilitatea de a castiga, prin tragere la sorti, a unui autoturism Dacia de atunci - evident, posibilitate care a fost anulata odata ce regimul comunist a cazut.
Deci a ramas o simpla depunere la CEC, pe care oamenii puteau sa o scoata oricand, la fel ca depunerile de acum. S-a acordat, in timp, o dobanda pentru sumele depuse existente, dobanda fiind stabilita de banca (in acst caz CEC), asa cum lucreaza toate bancile in toata lumea, iar daca oamenii nu sunt multumiti cu dobanda stabilita de banca, nu au decat sa isi retraga banii.
Ar insemna ca acum, de exemplu, daca dobanda stabilita de banca este de 1% si inflatia este de 5%, legea sa oblige banca sa dea o dobanda de 5%. Nu exista asa ceva niciunde in lume. Nimeni nu este obligat sa isi tina banii la banca sau la CEC daca nu este multumit cu dobanzile primite. Nu a existat si nu exista nicio lege care sa oblige bancile sa dea o dobanda cel putin egala cu inflatia. Ar fi frumos, mi-ar conveni si mie, dar nu exista asa ceva.

 

Draga INFO reprezentant cec

Am rugamintea ,daca stii sa citesti, sa mai lecturezi inca o data ce este scris . Cu umilinta apeland la bunul tau simt te rog frumos sa-ti notezi toate legile si articolele istorice invocate si sa incerci sa le percepi cu ajutorul unui avocat.
Conform art. 1 din Codul Civil din 26 Noiembrie 1864,actualizat , “Legea dispune numai pentru viitor; ea n-are putere retroactiva conform Codului Civil 1589; 1911 si in consecinta legea 348/2004 nu se aplica sumelor
depuse anterior intrarii ei in vigoare .
Contractele de depunere in cont la Casa de Economii si Consemnatiuni pe libretele CEC cu dobanda si castiguri in autoturisme nu poseda clauze indoielnice , drepturile sunt dobandite prin Legea nr. 59/1934 si conservate cu buna credinta tinandu-se seama de scopul contractului inscris in pagina CEC-lui care reglementeaza raporturile intre parti , de practicile statornicite garantate prin lege adica garantarea sumei si imprescribilitatea sumei
Comportamentul ilegal al bancii se inscrie in lipsa de buna credinta a institutiei bancare si cardasia hotiilor cu politicul
Acestia insusindu-si ilegal economiile adunate cu greu de populatie in anii trecuti, pacalind si invocand argumente mincinoase ca CEC-ul nu mai este CEC , ca Statul nu mai garanteaza agoniseala de o viata a omenilor

Ori CEC –Banc nu a falimentat si a raportat profituri uriase dupa furtul populatiei . CEC nu a norificat pe nimeni referitor la operatiunile contabile , s-a folosit de bani deponentilor , a incasat dobanzile de imprumut .

CEC trebuia sa informeze scris , fapt ce nu s-a intamplat CEC invoca prevederile Legii nr.348/14.07.2004 .
Legea 348/2004 nestatuand devalorizarea monedei nationale ci numai denominarea inscrisurilor monetare.

Statul avind garantie in Banca Nationala in depozitul de aur care si-a mentinut valoarea.

S-a declarat public de Guvernatorul BNR ca Economia Romaniei si-a revenit. cu suma depusa in CEC se cumpara cca 1200 $ astazi se poate cumpara aceiasi suma de cca 1050 dolari .
Info draga , care ai scris comentariul , exista un blestem care-ti va afecta viata si familia, este facut de amariti la vrajitoarele tiganci . Daca tu, copii tai , familia ta va pati ceva sa nu spui ca nu ai stiut . De ce aperi tu cec sa castige munca , sudoare, renuntarile unor oameni care nu au furat banii depusi . Cine iti da tie dreptul sa anulezi dreptul garantat de suma si imrescrilbilitate .
Doar daca esti un nemernic din banca poti afirma ce ai scris .
Atentie la copii si familie , si blestemele sau dovedit ca au efect ca sa nu mai vorbim de justitia Divina cind nedreptatesti pe cineva.

 

Recuperare sume depuse pe librete de 5000 lei

Apreciez comentariul D-lui pamantean referitor la acest subiect si il rog sa ma contacteze. Sunt in proces cu CEC Bank pentru recuperarea banilor, mi s-a respins si apelul dar nu a redactat motivarea de respingere a apelului ca nefondat cu drept de recurs in 30 zile de la comunicare motivare hotarare din 09.07 2019. As dori sa luam legatura si sa organizam o petitie cu cca tori posesorii de astfel de librete(eventual un proces comun) si sa obtinem recuperarea conform dreptului comun. Iccj s-a pronuntat in 20.01.2020 in sensul ca pentru restituirea sumelor depuse si a dobanzii aferente ,actualizate cu rata inflatiei nu sunt aplicabile dispozitiile oug 156/2007.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor