O treime din averea Rusiei, controlata de 110 miliardari

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:46
2643 citiri
O treime din averea Rusiei, controlata de 110 miliardari
Foto: AFP

35% din totalul averilor din Rusia se afla in proprietatea a doar 110 oameni, acesta fiind cel mai mare nivel al inegalitatii sociale din lume.

Rusia are un miliardar pentru fiecare 11 miliarde de dolari, in timp ce in restul lumii exista doar unul la fiecare 170 de miliarde, scrie Credit Suisse Bank intr-un raport publicat miercuri, citat de Huffington Post.

Miliardarii din intreaga lume detin 1-2% din totalul avutiei.

Dupa caderea comunismului, averea Rusiei a fost impartita intr-un cerc restrans de oameni de afaceri deveniti cunoscuti ulterior ca oligarhi. Presedintele Putin le-a permis acestora sa isi pastreze averea in schimbul loialitatii politice, mai scrie sursa citata.

Magnatii industriilor grele si ai bancilor, Vladimir Potanin si Mikhail Fridman, cei care si-au construit averea in anii '90, sunt in continuare in fruntea listei celor mai bogati rusi.

Insa, in ultimul deceniu, o noua generatie de miliardari s-a ridicat in Rusia, majoritatea castigand sume fabuloase in urma contractelor cu statul, fiind cunoscuti ca prieteni apropiati ai presedintelui. Este si cazul lui Gennady Timchenko, cel care detine, printre altele, si compania de gaze Novatek sau producatorul de produse petrochimice Sibur Holding.

Credit Suisse spune ca, la momentul prabusirii Uniunii Sovietice, existau sperante ca Rusia s-ar putea transforma intr-o economie solida cu o distribuire echilibrata a avutiei, insa "aceasta este doar o parodie a ceea ce s-a intamplat in realitate".

Cele 35 de procente pe care le detin miliardarii rusi sunt echivalentul a 420 de miliarde de dolari.

"Rusia are cel mai mare nivel al inegalitatii din lume, cu exceptia unor mici insule din Caraibe cu rezidenti miliardari", se arata in raportul bancii elvetiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#avere Rusia, #avere oligarhi Rusia, #inegalitate sociala Rusia , #depozite banci