Opinii: Emigrantul roman si progresul tarii

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 23:40
3871 citiri
Opinii: Emigrantul roman si progresul tarii

Exista o legatura stransa intre cele doua? Se pare ca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, daca analizam indicatorii monetari pe noiembrie 2010, publicati de Banca Nationala a Romaniei.

Astfel, observam ca depozitele in valuta ale persoanelor fizice au atins pragul (exprimat in moneda nationala) de 39.503,9 milioane de lei, inregistrand o crestere de 6,6% fata de anul precedent, iar depozitele in lei provenind din gospodarii ale populatiei au crescut cu 4,7% fata de anul trecut, ajungand la suma de 62.054,5 milioane de lei, arata BNR.

Cu alte cuvinte, emigrantul roman este gospodar, nu se teme de munca, se dovedeste neintrecut in identificarea solutiilor la diferite probleme, se adapteaza usor si trimite bani acasa.

Fie ca lucreaza in constructii, hoteluri si restaurante, pe nave de croaziera sau ingrijeste batrani si copii la domiciliu, romanul poarta cu el varza pentru sarmale si borsul de ciorbita, slaninuta afumata si ceva tuica de pruna, chiar daca zboara la mii de kilometri distanta, dramuind in acelasi timp cu multa chibzuiala fiecare cent castigat, astfel incat sa puna de-o parte ceva si pentru pusculita din tara.

Ca planuieste sa-si construiasca o casa sau sa-si cumpere o masina, romanul are mereu proiecte pe termen mai lung sau mai scurt si, in ciuda crizei, reuseste cumva sa identifice mai mereu resurse pentru a le indeplini.

Ce se va intampla insa cand tara noastra va adopta moneda euro si impactul schimbarii va afecta intreaga economie? Nicio problema - emigrantul roman e deja antrenat pe alte meleaguri. Va gasi el o solutie sa depaseasca si acest moment de restriste.

Banca Nationala a Romaniei a prezentat recent in cadrul proiectului "BNR - Zilele portilor deschise pentru studentii economisti", Politicile economice ale Romaniei in scopul adoptarii euro - material realizat de catre Prof. Univ. Dr. Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

La capitolul "Beneficii si constrangeri ale aderarii la zona euro" apar insa foarte clar enumerate beneficiile, constrangerile fiind reduse la calificativul de "socuri asimetrice", menite a fi atenuate de "politici de ajustare".

Despre toate acestea, emigrantul roman nu stie prea multe si nici nu are timp sa zaboveasca prea mult cu gandul asupra lor: trebuie sa munceasca si sa trimita bani acasa.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...