Ziare.com

Ramai cu mai putini bani decat ai depus la banca - ce vrea sa faca BNR

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 19:32

   

Ramai cu mai putini bani decat ai depus la banca - ce vrea sa faca BNR
Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire.

BNR explica aceasta solicitare prin riscul reputational si mediatizarea fenomenului.

"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii.

Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata intr-o circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.

De la mijlocul anului trecut, cand BNR a reluat reducerea treptata a dobanzii, bancile comerciale au replicat o buna parte din miscarea ratei de politica monetara in dobanzile practicate la depozite.

Spre finalul anului trecut si la inceputul acestui an, cand banca centrala a lasat mai multa lichiditate in piata, dobanzile interbancare au coborat la minime istorice.

Dobanda incasata la depozite, mai mica decat comisioanele

In conditiile unor dobanzi intre 2% si 4,25% pe an la depozitele cu scadenta la trei luni, dobanda incasata la un depozit de 1.000 de lei este de cele mai multe ori mai mica decat comisioanele de administrare lunare stabilite de unele banci. In cazul in care deponentul nu retrage suma la data de scadenta, majoritatea bancilor aplica un comision de 0,5%.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a transmis in repetate randuri mesaje catre banci sa calibreze cu masura tranferul reducerii ratei de politica monetara in dobanzile la depozite, mai ales in contextul in care institutiile se reorienteaza catre veniturile din comisioane, pentru nu-si periclita bazinul de resurse interne.

Pe de alta parte, insa, Isarescu a promovat recent ideea ca economisirea nu o reprezinta doar depozitele bancare, mentionand ca in pietele dezvoltate o pondere mult mai importanta este detinuta de fondurile de pensii si de piata de capital.

La inceputul acestui an, mai multe publicatii din presa centrala au relatat despre produse de economisire in care la scadenta deponentii retrag sume mai mici decat au depus.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 6728 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Clica Benerista

Dupa creditele cu buletinul ptr toti shmenarii, benere mai gireaza un furt: dobinzi reale negative. Bancile, din lipsa de personal calificat, au ajuns sa fure din conturile oamenilor. Dobanda real negativa, este proba indiscutabila ca acolo sunt niste tampiti, care nu inteleg ce inseamna o afacere, un ciclu al banilor si un profit de 10-15% anual. Toata lumea viseaza la profituri de 1000% minim anual si komisioane de ordinul zecilor de procente. Chia si case mari gen ineghe, incearca sa convinga clientii ca e normal sa retragi la sfarsitul anului cu 1% mai putin. De parca romanii nu au mai vazut banci si nu inteleg conceptul de economisire.

 

The importance of saving money - South Park

http://www.dailymotion.com/video/xpht8i_south-park-the-importance-of-saving-money_fun

 

Super episod asta.

.

Yeap! :)))

.

Ce reprezinta un comision?

Conform DEX:
COMISIÓN, comisioane, s. n. 1. Insărcinare dată unei persoane de a procura sau de a transmite ceva; serviciu făcut cuiva in urma unei astfel de insărcinări. 2. (Jur.) Contract in baza căruia o persoană tratează afaceri comerciale in nume propriu, dar pe socoteala altei persoane, in schimbul unei remunerații (procentuale). ♦ Remunerație (procentuală) primită de o persoană, de o bancă etc. care a mijlocit o afacere comercială sau care a efectuat un serviciu. [Pr.: -si-on] — Din fr. commission.

BNR ar trebui sa nu mai tina partea bancilor si sa aiba in vedere ca un comision reprezinta exclusiv banii primiti/perceputi pentru prestarea unui serviciu.
In situatia in care o institutie financiara nu poate proba, prin documente contabile, ca un comision(exemplu: comision de administrare credit/cont, comision de gestiune, comision de risc)reprezinta cu exactitate suma ceruta pentru prestarea serviciului respectiv ne aflam in fata unui abuz, care trebuie inlaturat...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor