Siguranta depozitelor bancare: Cine ar putea fi in pericol - noi propuneri UE

Joi, 06 Iunie 2013, ora 15:35
4811 citiri
Siguranta depozitelor bancare: Cine ar putea fi in pericol - noi propuneri UE

Garantarea economiilor din banci este subiectul unor discutii ample la nivelul Uniunii Europene.

Un proiect recent pus in dezbatere de presedintia irlandeza pune accent pe protejarea, in cazul in care o banca se confrunta cu probleme, a persoanelor fizice si companiilor mici in detrimentul marilor corporatii si detinatorilor seniori de obligatiuni.

"In acest moment nu se poate vorbi de o decizie finala privind procedurile de restructurare bancara, ci doar de intentii pentru armonizarea si uniformizarea acestora in tarile membre ale Uniunii. In cazul in care va fi adoptata o forma finala a Directivei, evident, Romania se va alinia prevederilor ei", au precizat reprentantii Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) pentru Ziare.com.

Chiar daca masurile nu ar fi obligatorii in prima faza pentru Romania, ele vizand in aceasta etapa zona euro, tara noastra s-ar putea ralia la proiect pentru a evita un posibil exod al depozitelor in viitor, considera analistii.

Potrivit documentelor citate de Wall Street Journal, in prima linie pentru salvarea bancii intra companiile mari cu depozitele negarantate (mai mari de 100.000 de euro), urmate de investitorii care detin obligatiuni.

In acelasi timp, depozitele negarantate detinute de persoane fizice si companii cu mai putin de 250 de angajati si o cifra de afaceri sub 50 de milioane de euro pe an vor fi afectate doar in situatia in care pierderile nu au fost acoperite in etapa initiala.

Marile companii, care administreaza in mod obisnuit sute de milioane prin departamente de trezorerie, au, precum detinatorii de obligatiuni, resursele necesare pentru monitorizarea nivelului de risc in banci si isi pot transfera fondurile in mod corespunzator, se argumenteaza intr-unul dintre documentele invocate de WSJ. Pe de alta parte, persoanele fizice si firmele mici "au o capacitate mai redusa de a face acest lucru".

"Se aplica foarte mult in zona de investitii aceasta distinctie, intre investitorii profesionisti, specializati, care dispun de mai putina protectie, si investitorii mici, care nu au suficiente resurse si experienta pentru a se descurca singuri si beneficiaza de mai multa protectie", a mentionat analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Un aspect crucial vizeaza depozitele garantate. Astfel, conform uneia dintre propuneri, deponentii cu sume mai mici de 100.000 de euro ar urma sa fie ultimii atinsi in procesul de restructurare sau lichidare a bancii, ceea ce reprezinta, in fapt, o indepartare radicala de la principiul intangibilitatii depozitului garantat. Acest lucru ar insemna ca fondurile nationale de garantare nu ar mai trebui sa compenseze pierderile pentru aceste depozite in cazul falimentului bancii.

"Cred ca acest lucru nu face decat sa recunoasca o realitate care pana acum a fost ascunsa si care a devenit evidenta odata cu problemele din Cipru. Exista si cazuri exceptionale in care sistemele de protectie nu mai functioneaza", a remarcat Aurelian Dochia.

Desi a fost vehiculata la un moment dat posibilitatea taxarii oricarui tip de plasament, in cazul crizei bancare din Cipru au suferit pierderi doar clientii cu depozite negarantate la primele doua institutii de credit ale tarii.

Propunerile actuale vor fi discutate de expertii financiari din cele 27 de state membre ale UE vineri, iar ministrii de Finante vor aproba noile reguli la sfarsitul acestei luni, etapa urmata de negocierile din Parlamentul European.

Deponentii nu au motive de ingrijorare - FGDB

In ceea ce ne priveste, propunerile dezbatute ar putea reprezenta o referinta pentru situatiile avute in vedere, care incepe sa functioneze chiar daca nu este o masura obligatorie din punct de vedere legal, a precizat Aurelian Dochia.

"Problema apare daca se creeaza tratamente diferite in UE cu privire la protectia si garantarea depozitelor. Atunci, fara indoiala ca deponentii vor cauta sa se indrepte catre tarile in care considera ca se bucura de o protectie mai buna si s-ar putea ca o tara precum Romania sa sufere indirect, in sensul ca multi deponenti vor incerca sa-si plaseze banii acolo unde cred ca sunt mai bine protejati.

Ar putea forta tarile precum Romania sa se inscrie intr-un astfel de proiect chiar fara sa fie obligata", a completat analistul.

Potrivit reprezentantilor FGDB, viitoarea directiva este favorabila pentru deponenti, stabilind foarte clar conditiile in care sunt asigurate depozitele.

"Deponenti nu au motive de ingrijorare, dimpotriva. O directiva care stabileste foarte clar conditiile in care sunt asigurate depozitele si in care se restructureaza bancile aflate in dificultate, este o garantie in plus ca nimeni nu va accesa conturile persoanelor fizice sau ale firmelor mici. Efectele directivei asupra deponentilor vor fi evaluate exact atunci cand va fi adoptata forma finala a documentului", au afirmat reprezentantii FGDB.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#garantare depozite banci UE, #propuneri UE garantare bani , #depozite banci