Stii la ce banca iti tii banii? Diferenta pentru client dintre banci "romanesti" si "straine"

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:02
13149 citiri
Stii la ce banca iti tii banii? Diferenta pentru client dintre banci "romanesti" si "straine"

Increderea in banci se afla la cote scazute in Romania, potrivit unui sondaj al Bancii Mondiale, informarea deficitara si confuziile legate de statutul pe care il are fiecare institutie in tara noastra si legile fata de care se supun contribuind semnificativ la aceasta atitudine.

Iti tii banii la o banca romaneasca cu capital autohton sau capital strain, aflata sub umbrela BNR, sau la o banca straina, care se supune institutiei de reglementare din tara de origine? In functie de statutul ei, ce se intampla cu banca din Romania

atunci cand banca-mama are probleme la ea acasa?

Sunt intrebari acutizate pe fondul episodului recent legat de criza bancara din Cipru, cand multi clienti au aflat cu surprindere ca depozitele lor la Bank of Cyprus Romania, ca sucursala a bancii din Cipru, nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din Romania, ci de institutia cu atributii similare din Cipru.

Bank of Cyprus Romania nu este singura sucursala a unei banci straine, alte opt institutii de credit din Romania avand un statut similar.

Sucursale ale bancilor straine in Romania:

Banca Italo Romena (Italia)

Bank of Cyprus (Cipru)

Blom Bank France (Franta)

BNP Paribas Fortis (Belgia)

Caixabank (Spania)

Citibank (Irlanda)

ING Bank (Olanda)

Montepio Credito (fosta Finicredito, Portugalia)

TBI Bank, (Bulgaria)

Celelalte banci din Romania sunt persoane juridice romane si pot avea capital romanesc (precum CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica sau Eximbank) sau strain (de exemplu - BCR, BRD, Raiffiesen Bank, Bancpost, Alpha Bank sau RBS), acestea din urma fiind numite filiale.

Diferenta dintre "sucursala" si "filiala"

Daca filiala este o societate independenta, cu personalitate juridica proprie fata de societatea-mama sub al carei control se afla, cu patrimoniu propriu, care se supune legii statului roman, sucursala nu are o existenta de sine statatoare, nu actioneaza in nume propriu, fiind o parte din structura organica a societatii-mama, nu dispune de patrimoniu propriu, bunurile sale apartinand bancii mama si, desigur, se supune legilor statului de origine.

Depozitele constituite la o sucursala sunt garantate prin schemele existente in tarile de origine ale bancilor-mama. Atat in Romania, cat si la nivel european, plafonul maxim de garantare este de 100.000 de euro.

In cazul sucursalelor, competentele BNR sunt reduse, banca nationala avand doar atributii legate de supravegherea lichiditatii, rezervele minime obligatorii sau respectarea normelor privind prevenirea spalarii banilor. BNR coopereaza cu autoritatea de reglementarea din tara de origine a bancii-mama si nu poate interveni in aspecte legate de nivelului capitalului.

Pentru clienti, diferentele devin importante atunci cand bancile respective intampina dificultati.

In cazul falimentului bancii-mama a sucuralei, deponentii sunt, asadar, despagubiti de schema de garantare din tara straina. Este posibil ca operatiunea de despagubire sa dureze mai mult intr-o astfel de situatie, iar nivelul sumelor care pot fi recuperate depinde de capacitatea fondului respectiv.

Pe de alta parte, banci romanesti cu capital strain nu impartasesc automat soarta bancii-mama. Desigur, ar putea interveni si in acest caz inconveniente, legate de diminuarea finantarilor de care cele mai multe filialele sunt dependente.

Clientii intre mutarile din piata bancara

De curand am aflat ca Bancpost, filiala a bancii elene Eurobank, va trece sub controlul indirect al statului elen, ca urmare a recapitalizarii bancii din Grecia prin fondul de stabilitate de la Atena, deoarece Eurobank nu a reusit sa convinga actualii actionari sa participe cu minimum 10% din capitalul nou necesar pentru a evita nationalizarea. Bancpost are in Romania un milion de clienti.

Potrivit analistului Aurelian Dochia, in cazul schimbarii actionarului bancii-mama, statutul bancii din Romania, reglementarile dupa care functioneaza si obligatiile la care este supusa sunt identice cu cele anterioare. De asemenea, depozitele clientilor sunt garantate in continuare de statul roman.

"Intrebarea este care va fi strategia noului actionar. Din experienta tuturor acestor planuri de salvare a bancilor, ideea este ca statul sa preia temporar institutiile cu probleme si, dupa o vreme, sa incerce sa le valorifice, sa ajunga sa le privatizeze. Ceea ce inseamna ca pentru banca din Romania exista o probabilitate destul de mare, dupa parerea mea, ca statul grec sa incerce sa vanda participatia pe care o are", a spus Aurelian Dochia, fost membru al CA al BRD, pentru Ziare.com.

Vorbim, asadar, doar de un impact pe termen lung.

Din toamna, RBS Romania, fosta fosta ABN Amro Bank Romania, devine banca straina, mai exact sucursala a The Royal Bank of Scotland plc (RBS). Intre timp, RBS Romania incearca sa-si vanda portofoliului de retail, respectiv creditele si depozitele de pe segmentul persoane fizice.

"RBS Romania, filiala detinuta in intregime de RBS NV, a initiat procesul legal de a se transforma in sucursala a RBS plc. Acest lucru va face ca organizarea noastra interna sa devina mai eficienta si nu va produce modificari in modul in care ne deservim clientii. Vom continua sa respectam cu strictete toate angajamentele fata de clientii nostri si alte parti implicate, ca parte a acestui proces de transformare juridica", au declarat reprezentantii RBS.

Potrivit acestora, fuziunea interna RBS va fi doar o schimbare a entitatii juridice si nu va avea niciun impact asupra strategiei de business a bancii, activitatea comerciala sau modul in care interactioneaza cu clientii.

"Dupa data efectiva a transferului, RBS plc va continua sa desfasoare activitatile comercial-bancare la fel cum au fost ele desfasurate pana acum de RBS Bank (Romania)S.A. Clientii persoane juridice, au fost informati prin scrisori si, unde este cazul, li s-a cerut exprimarea consimtamantului. Daca vor fi de acord cu fuziunea RBS, toate contractele bancare vor fi transferate automat catre RBS plc, iar relatia cu clientii va fi mentinuta in acelasi fel", au precizat reprezentantii bancii pentru Ziare.com.

Transferul nu va avea niciun impact asupra clientilor persoane fizice.

Dupa transfer garantarea depozitelor va fi asigurata de FSCS (Financial Services

Compensation Scheme) din Marea Britanie, iar transferul nu are impact asupra costurilor imprumuturilor contractate sau a cardurilor detinute, au clarificat reprezentantii RBS.

In martie, Raiffeisen Bank a achizitionat portofoliul de retail al Citibank. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata dupa aprobarea de catre Consiliul Concurentei, probabil in trimestrul al treilea 2013. Daca anterior depozitele clientilor Citibank erau protejate prin schema de garantare a depozitelor in Irlanda, in urma tranzactiei depozitele eligibile intra sub acoperirea Fondului de garantare din Romania.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#garantare depozite banci, #banci Romania, #banci straine Romania , #depozite banci