BNR mentine rata de dobanda neschimbata

Joi, 28 Martie 2013, ora 14:32
1885 citiri
BNR mentine rata de dobanda neschimbata

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata intr-un comunicat BNR.

CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

"Anticipam ca inflatia se va mentine ridicata, intre 5% si 6% pana la sfarsitul lunii iulie 2013, urmand sa scada spre 3,5% la sfarsitul anului", noteaza analistii RBS intr-un raport.

Potrivit acestora, factori precum majorarea pretului gazelor si al tigarilor ca urmare a cresterii accizelor vor afecta rata inflatiei, care este proiectata sa ramana in afara tintei BNR pentru cea mai mare parte a anului.

"Intrucat credem ca inflatia va depasi tinta bancii centrale in 2013, ne asteptam ca dobanda cheie sa ramana neschimbata in acest an", afirma si analistii ING.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
#BNR dobanda cheie, #dobanda banca, #inflatie , #dobanda