Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 11:37
7584 citiri
Ce te asteapta in 2014 daca ai un credit - vezi cum vor evolua dobanzile

Anul 2013 a fost unul dificil pentru cei cu credite la banci, avand in vedere ca numarul restantierilor a ajuns la un nivel record, iar imprumuturile in euro sunt, in continuare, mai avantajoase. Insa ce se va intampla cu dobanzile la credite si depozite in 2014?

Potrivit reprezentantilor bancilor comerciale contactati de Ziare.com, anul viitor va aduce o relaxare a conditiilor monetare.

In primul rand, analistii din piata se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda de politica monetara inca de la inceputul lui 2014.

Apoi, creditele in lei se vor ieftini, ca urmare a acestei decizii. Totusi, pentru imprumuturile in euro, exista toate sansele ca ratele sa ramana la un nivel similar ca cel din 2013.

Insa cea mai proasta veste data de banci este ca vor scadea si dobanzile la depozite, in special la cele in moneda nationala.

Iata previziunile bancilor pentru dobanzile la credite si depozite pentru anul 2014:

  • Mihai Patrulescu, economist senior UniCredit Tiriac Bank
  • Deciziile viitoare privind politica monetara vor fi conditionate de evolutia inflatiei si preturile activelor financiare. Introducerea accizei aditionale pe combustibili (din aprilie - n.red.) a majorat prognoza noastra pentru inflatie pana la 3,7% (impactul accizei fiind de 0,5 puncte procentuale) si a temperat tonul relaxat al reprezentantilor BNR.

    Astfel, consideram ca banca centrala va reduce rata de dobanda la 3,75% pe 8 ianuarie, dar o a doua taiere pe 4 februarie este mai putin probabila.

    De asemenea, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii la lei pentru a relaxa conditiile monetare. Iar ca urmare, dobanzile la creditele in lei se vor micsora usor.

  • Rozalia Pal, economist-sef GarantiBank
  • Ne asteptam ca BNR sa mai reduca dobanda cheie cu 0,5% pana la finalul primului trimestru din 2014, ajungand astfel la 3,5%.

    In ceea ce priveste dobanzile din sistem, datele din octombrie arata o scadere a dobanzii anuale efective fata de inceputul anului cu 2% pentru creditele de consum si 2,2% pentru creditele de locuinte si cele pentru companii. Aceste scaderi reprezinta o reactie la scaderea dobanzii cheie de 1,25% in acest an. Ne asteptam ca datele din decembrie sa arate ajustari ulterioare, in concordanta cu dobanzile in scadere pe piata interbancara (dobanzile ROBOR).

    Avand in vedere ca in decembrie 2013 dobanda ROBOR de 6 luni se pozitioneaza deja cu un punct procentual sub dobanda cheie, marea parte a ajustarilor in jos ale dobanzilor la credite si depozite vor fi implementate pana la sfarsitul anului.

    Anticipam ca dobanzile vor mai scadea un punct procentual si vor ramane la acest nivel de minim istoric in prima parte a anului 2014. In a doua parte a anului 2014, anticipam o crestere a inflatiei, care poate afecta si evolutia dobanzilor in functie de intensitatea acestuia.

    Riscurile pentru o crestere peste asteptari a inflatiei sunt reprezentate de modificari in piata semnificativ diferite fata de cele prevazute in acest moment, mai precis, cresteri de taxe si accize, liberalizarea preturilor la energie sau un an agricol mai slab.

    In ceea ce priveste creditele si dobanzile in euro, nu anticipam modificari mari, avand in vedere ca EURIBOR probabil se va mentine la nivelul actual pana la sfarsit de 2014. Prin urmare, ne asteptam ca dobanzile la creditele in euro sa stagneze pana la sfarsitul anului 2014, urmand o crestere a acestora incepand cu 2015, odata cu accelerarea cresterii economice in zona euro.

    Riscul ca dobanzile sa creasca totusi in 2014 este dat de situatia lichiditatilor in piata interbancara europeana si daca vor exista variatii mari in acest aspect.

    In ceea ce priveste depozitele, anticipam aceeasi tendinta ca la creditare, anume o scadere a dobanzilor la depozitele in lei si o stagnare la cele in euro.

  • Banca Romaneasca
  • Trendul descendent al dobanzilor care s-a manifestat in anul 2013 se va consolida in anul urmator, fiind inscris deja pe curba descendenta consacrata a indicelui preturilor de consum.

    Fata de nivelurile actuale, ne asteptam la noi reduceri ale dobanzii de politica monetara a BNR (in prezent 4%) cu 0,25-0,5 puncte, pana la nivelul de 3,5%. O prima reducere, de la 4% la 3,75% este de asteptat a se produce la prima sedinta a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei din data de 8 ianuarie 2014.

    O noua decizie de scadere a dobanzii cheie ar putea fi luata cel mai probabil catre finele primului semestru sau chiar in trimestrul trei al anului 2014, coroborat cu evolutia si nivelul ratei inflatiei.

    Astfel, atat dobanzile practicate la depozite, cat si cele la credite vor avea un trend descendent. Dobanzile la credite ar putea cunoaste o scadere mai accentuata in contextul in care banca centrala va decide si o reducere a rezervelor minime obligatorii.

    Numar record de datornici in 2013

    Anul 2013 a fost unul dificil pentru romanii cu credite la banci, avand in vedere ca aproape un sfert dintre ei au probleme la rambursarea datoriilor.

    Conform datelor furnizate de BNR, ponderea creditelor cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile a ajuns la aproape 22% din totalul creditelor acordate, adica de trei ori mai multe fata de 2009. Mai mult, peste 70% dintre persoanele fizice cu restante au intarzieri mai mari de un an la plata ratelor.

    In primele zece luni ale anului, firmele si persoanele fizice s-au imprumutat cu 221 de miliarde de lei, in scadere cu 3,9 la suta fata de octombrie 2012.

    Dobanzile bancare in 2013 s-au situat pe un trend descendent, iar un semnal in acest sens a fost dat de BNR. Ca sa stimuleze cresterea economica si ca sa convinga bancile sa ieftineasca imprumuturile, banca centrala a redus dobanda de referinta de 4 ori in acest an, nivelul acesteia ajungand de la 5,25%, cate era la inceputul anului, la 4% la finalul lui 2013.

    Insa bancile nu au redus foarte mult dobanzile la credite, in medie cu un punct procentual la creditele de consum in lei si cu doua puncte procentuale la cele pentru locuinte.

    Imprumuturile in euro raman cele mai avantajoase, mai ales in conditiile in care Banca Central Europeana a redus dobanda de la 0,5 la 0,25%.

    Insa odata cu dobanzile creditelor au scazut si cele pentru depozite, care se situeaza la nivelul de 3,6% pentru lei, iar cele in euro ajung la valori apropiate de 2%.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #prognoze dobanzi credite 2014, #prognoze dobanzi depozite 2014, #credite banci 2014, #dobanzi credite banci , #dobanda