Ziare.com

Cum platim dobanda la dobanda: Vezi ce face Goal Seek in Excel

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 10:28

   

Cum platim dobanda la dobanda: Vezi ce face Goal Seek in Excel
Excel-ul ne ofera o gama variata de posibilitati in ceea ce inseamna joaca alaturi de numere, tabele si celule. In general, Excel-ul nu este folosit la mai mult de zece procente din capacitatea lui. De ce? Pentru ca functiile sunt prea complicate si formulele prea complexe. Intr-un cuvant, accesibilitatea este lipsa majora a acestuia.

Cine cunoaste si trece mai departe la utilizarea VBA-ului, de exemplu, a atins o coarda destul de sensibila a programului. Dar aceasta este o sectiune care necesita cunostinte de programare, care combinate cu o gandire logica pot sa creeze nenumaratele linii de cod, care la randul lor creeaza obiecte miscatoare in Excel. Da, se poate!

Una dintre optiunile pe care Excel-ul le ofera este cea de Goal Seek. Aceasta se gaseste in modulul Data, la tab-ul What If Analysis. Se afla langa alte doua optiuni complexe, Scenario Manager si Data Table.

In Excel 2003

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Goal Seek reprezinta o functie de cautare. Foloseste calcule iterative pentru a atinge un rezultat dorit. Un exemplu simplu ar fi obtinerea unei rate a dobanzii, avand la dispozitie alte doua constante, valoarea creditului si durata acestuia. Combinand cele doua informatii, Goal Seek afla dobanda creditului. Da, in general este utilizat pentru calcul de dobanzi la credite, depozite. Varianta prezentata mai sus este cea placuta vederii si una dintre cele mai simple situatii.

O situatie la care multa lume ar trebui sa acorde o atentie sporita este atunci cand calculul unui credit este realizat in intregime pe baza Goal Seek. Atat timp cat functia reuseste sa lege doua variabile cum sunt principalul si dobanda unui credit, atunci Goal Seek poate sa calculeze si sa ofere singur intregul scadentar al creditului.

Este foarte important sa dati o atentie deosebita locului in care este plasata dobanda ca parte de calcul al Goal Seek. Dobanda plasata in exteriorul functiei este o eroare majora. Un exemplu de asemenea situatie este atunci cand i se da Goal Seek-ului comanda de a aduce valoarea totala a principalului (rata fara dobanda) la o alta valoare dorita, prin modificarea valorii lunare a ratei totale. Poate fi greu de urmarit, dar cu o simulare rapida in excel se poate observa efectul pe care Goal Seek il produce.

Revenind la exemplu, se observa faptul ca dobanda nu este mentionata. De ce? Pentru ca dobanda este calculata separat, nu prin formula simpla de calcul al dobanzii, ci printr-o scadere intre valoarea totala a ratei lunare si valoarea principalului. Acest lucru il poate realiza Excel-ul, prin functia Goal Seek.

Totusi, posibil sa nu vedeti inca problema existenta in exemplul de mai sus. In acest caz, trebuie sa observam modul de calcul al principalului, care pentru a putea fi calculat de catre Goal Seek, are nevoie de o formula care sa il lege de rata totala (rata totala in acest caz asigura functionarea Goal Seek-ului).

Ei bine, acest lucru este realizat, prin scaderea din rata totala, a formulei de calcul al dobanzii. Ce este anormal este ca dobanda din formula nu poate sa fie calculata la rata principalului, ci la valoarea ratei totale! Urmeaza, dupa cum am mentionat mai sus, ca rata lunara a dobanzii sa fie aflata prin scaderea din rata totala, principalul.

Eroarea prezentata mai sus si utilizata in diferite vanzari de credite, credite furnizor sau alte tipuri de scontari, consta in calcularea dobanzii la rata totala lunara si nu la valoarea principalului. Adica, este calculata dobanda la dobanda. Un siretlic care te poate face sa scoti din buzunar sume importante si care ar fi putut fi foarte usor evitate.

Cauzele pentru care aceste erori pot fi trecute cu vederea sunt in mare majoritate formulele complicate si iteratiile pe care Goal Seek le executa. Doar utilizarea frecventa a acestuia poate oferi dexteritatea necesara pentru a observa aceste erori, in general introduse cu buna stiinta de catre alti cunoscatori si interpreti ai Excel-ului.

Un sfat pentru utilizatorii Excel-ului ar fi sa incerce sa inteleaga ce sta in spatele calculelor pe care utilizatorii il pun sa le faca.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7938 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Paulica draga !

Te chinui degeaba sa-l lamuresti pe Ciumpalac cum este fraudat la calculul dobinzii pe care trebue sa o primeasca s-au la hotia atunci cind i-ti este calculata rata la un imprumut. Ciumpalacu nu este in stare sa citeasca ce scrie in contract,darami-te sa intre pe Excel si sa faca o simulare. Tot ce stie,este sa ia repede bani imprumut,sa-i cheltue imediat si apoi sa plateasca daca mai are cu ce. Daca se ivesc probleme,ciumpalacu se lasa jumulit,pierzind si garantiile pe care le-a pus.
Asta e rominul,ii fata *** cind primeste bani si ii mo-are ghitalu cin i se cer banii inapoi !

 

Dobanzi

Din păcate aveti dreptate, asa este. Asta se intamplă frecvent si pe asta mizează si băncile...clientul total in necunostintă de cauză. El stie că are probleme si că urgent are nevoie de bani...banca speculează momentul!
Peste un an omul nostru nu mai poate să plătească si atunci injură banca pentru dobanda pe care o practică...
Creditarea este necesară, dar poate fi evitată! Nu avem cultura necesară să facem acest lucru, incă...

De cand utilizeaza bancile produse Microsoft?

De cand utilizeaza bancile produse Microsoft?
Din cate stiu operatiile se efectueaza pe mai multe platforme simultan cu aplicatii diferite.
Decat produse MS mai bine OpenSource, cel putin acestea sunt gratuite si uneori chiar mai bune.

 

Microsoft

Nu era vorba aici doar de bănci, de fapt nu am pomenit niciunde de vreo bancă. Nu doar băncile dau credite. Dar si băncile, mai exact bancherii sau analistii financiari, creierele din spatele calculelor de matematici superioare ale dobanzilor, tot excel folosesc in mare parte!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor