FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:08
7206 citiri
FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca centrala a SUA (Federal Reserve-FED) a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pe motiv ca economia americana a depasit traumele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.

Poate ca acesti termeni tehnici nu ne spun prea multe si avem tendinta sa ii ignoram, insa decizia FED ar putea afecta si Romania, in sensul in care Guvernul ar putea anula cresterile salariale si reducerile de taxe prevazute pentru 2016.

Pentru a intelege ce inseamna decizia bancii centrale americane, sa ne amintim ca dobanda reprezinta o suma pe care o vom da in plus fata de imprumutul luat. De obicei, e exprimata in procente si se raporteaza la valoarea creditului.

Iar in cazul bancilor centrale, principiul e acelasi, arata Vox.com.

Rezerva Federala stabileste rata dobanzii pentru fondurile federale (numita uneori dobanda de politica monetara, dobanda-cheie sau dobanda de referinta), pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi pe termen scurt.

Aceasta este cea mai ieftina sursa de imprumut si lichiditate oferita institutiilor financiare. Dupa aceea, pornind de la dobanda de referinta, bancile decid nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile acordate clientilor (persoane fizice sau juridice).

Insa ce efecte are decizia de a majora rata cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%, in conditiile in care de la sfarsitul anului 2008 si pana astazi dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25%? Specialistii BBC explica.

De ce conteaza pentru economia SUA

Cresterea dobanzii FED poate fi interpretata ca un vot de incredere al bancii centrale americane in ceea ce priveste economia SUA. Rata somajului s-a micsorat considerabil si a ajuns la 5%, inregistrand cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani, iar cresterea economica a fost una robusta, de 2,1%, in ultimul trimestru.

Daca dobanzile sunt mai mari, imprumuturile devin mai scumpe si mai neatractive pentru mediul de afaceri si persoane fizice, astfel ca banca centrala incearca sa franeze tendinta unor companii - in special a celor din domeniul energetic - de a se imprumuta masiv.

De ce conteaza pentru consumatorii americani

Cel mai probabil, populatia nu va resimti efectele acestei decizii. In primul rand, o crestere de un sfert de procent este una modesta. In consecinta, costul creditarii nu se va mari semnificativ.

In plus, datoria gospodariilor din SUA s-a diminuat fata de perioada de dinainte de criza. In prezent, ea se afla cu 5% sub nivelul inregistrat in 2008. In final, proprietarii americani nu trebuie sa-si faca griji pentru ca imprumuturile ipotecare sunt incheiate pe zeci de ani.

Nu in ultimul rand, lunga perioada in care dobanda a fost aproape nula a contribuit la cresterea vanzarilor de masini, a determinat scumpirea caselor si a accelerat creditarea, astfel ca decizia FED va mai tempera putin acest boom.

De ce conteaza pentru pietele emergente

Exista cateva circuite in economia globala care leaga ceea ce se intampla in sedintele FED de alte economii precum China sau Brazilia.

O crestere a dobanzii-cheie a bancii centrale din SUA va duce la intarirea dolarului, ceea ce va crea unele probleme pentru companiile din afara Statelor Unite care obtin venituri in moneda locala, dar au luat imprumuturi in moneda americana, pentru ca vor fi nevoie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a rambursa datoria.

In plus, decizia FED schimba si perspectiva investitorilor fata de risc. Dobanzi mai mari inseamna si castiguri mai mari, asa ca SUA ar putea deveni din nou un taram al fagaduintei pentru acestia, care vor parasi insa alte tari, in special cele emergente.

Dolarul s-a apreciat cu 4%, in medie, fata de alte monede si va continua sa creasca, iar acest lucru afecteaza si profitul companiilor americane care vand produse in afara granitelor. De asemenea, exporturile SUA vor fi mai putin competitive pe pietele internationale.

Vor fi multe efecte negative pentru Romania?

Radu Ciofu, analist financiar senior la Admiral Markets, vede partea goala a paharului.

El aminteste ca bugetul Romaniei pentru anul 2016 este construit pe cateva premize importante, toate foarte optimiste: crestere economica de 4,1%, un curs mediu euro-leu de 4,4 si un deficit de 2,8% din PIB. "Romania si-a facut un plan de cheltuieli pentru niste bani pe care ii va obtine intr-un caz fericit. Ce se va intampla insa daca scenariul optimist nu se adevereste? Daca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, in partea a doua a anului 2016 Guvernul va trebui sa reduca cheltuielile si sa stranga cureaua", arata analistul.

El recunoaste ca toate previziunile pentru anul viitor sunt realizabile, insa se bazeaza pe o premiza simpla: economia europeana va avea o evolutie stabila si pozitiva. Numai ca decizia FED va aduce cu sine riscuri, o posibila volailitate pe pietele financiare si valutare.

"Ganditi-va la un pacient care s-a obisnuit cu morfina. Este evident ca pe termen lung dependenta va genera probleme si ea trebuie eliminata, dar pacientul se va opune. Pentru el, renuntarea la morfina (dobanzi zero) este dureroasa pe termen scurt", mentioneaza analistul.

In consecinta, Radu Ciofu este de parere ca decizia FED ar putea da peste cap planurile Guvernului Romaniei si ar putea sa forteze ajustari bugetare in partea a doua a anului.

"Asta inseamna ca unele dintre masurile adoptate acum (cresteri salariale, reduceri de taxe) ar putea sa fie abandonate la anul", a conchis acesta.

Impact limitat asupra Romaniei?

Pe de alta parte, Mihai Nichisoiu, directorul diviziei Asset Management la firma de brokeraj Tradeville, considera ca impactul economic si financiar al deciziei FED asupra Romaniei va fi nesemnificativ.

"Lumea, in general, a avut o lunga perioada de timp la dispozitie pentru a se adapta la debutul unei normalizari monetare in SUA. Nu cred ca pietele emergente sunt aproape de un cataclism, ci, dimpotriva, FED-ul tocmai a eliminat o incertitudine din tablou. Dar, la nivel global, bursa americana si, in general, activele financiare americane vor ramane cele mai atractive, intrucat vor continua sa beneficieze de o economie vibranta", arata specialistul intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Impactul asupra leului va fi, de asemenea, nesemnificativ, considera analistul Tradeville. Joi, dupa anuntul facut de banca centrala americana, leul a castigat putin teren in fata euro, adica 0,09%, de la o sedinta la alta.

Mai mult, analistii ING Bank au amintit ca reactia pietelor financiare a fost una pozitiva la aceasta decizie, mai ales ca presedintele FED, Janet Yellen, a dat asigurari ca urmatoarele cresteri vor veni gradual, potrivit unei informari remise Ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere dobanda FED, #efecte crestere dobanda, #decizie SUA efecte Romania, #efecte crestere dobanzi , #dobanda