Parlamentul a plafonat dobanzile la credite. Romanilor le-ar putea fi mai greu sa se imprumute

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 15:34
7387 citiri
Parlamentul a plafonat dobanzile la credite. Romanilor le-ar putea fi mai greu sa se imprumute

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, un proiect de lege al senatorului Daniel Catalin Zamfir, care prevede limitarea dobanzilor pe care institutiile de credit le pot percepe pentru imprumuturi.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz, asa ca legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Daniel Catalin Zamfir sustine ca proiectul sau de lege este unul "impotriva camatariei". Specialisti consultati de Ziare.com arata, insa, ca - daca va fi promulgata in forma curenta - legea ar face mai mult rau decat bine. Motivul: din cauza noilor prevederi, institutiile finaciar-bancare si non-bancare ar limita numarul de credite. Iar asta inseamna, de fapt, ca romanilor le va fi mai greu sa imprumute bani.

Pentru creditele ipotecare - adica cele contractate pe cel putin 10 ani si garantate cu imobilul - dobanda nu va putea depasi cu 3 puncte procentuale rata de dobanda legala (adica dobanda de referinta a BNR, care acum este 2,5%).

In plus, in cazul creditelor de consum cu o valoare mai mica de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 50% dobanda legala. In cazul creditelor cu o valoare mai mare de 15.000 lei, dobanda anuala efectiva nu va putea depasi cu mai mult de 40% valoarea dobanzii legale.

BNR a tras semnalul de alarma inca din primavara: Masurile sunt contraproductive si pot dezechilibra piata

Inca din luna aprilie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) trimisese Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor o scrisoare prin care anunta ca nu sustine proiectul de lege, de vreme ce acesta impune o limitare arbitrara a dobanzilor anuale efective (DAE).

Mai exact, BNR informa ca:

"Analiza realizata la nivelul bancii centrale asupra celei mai recente versiuni a proiectului (...) a concluzionat ca stabilirea unui regim de limitare a dobanzilor anuale efective (DAE) la creditele destinate consumatorilor, in mod arbitrar, nediferentiat pe categorii de produse si fara o fundamentare a plafoanelor respective in functie de caracterisicile produselor de creditare este de natura a produce dezechilibre in piata creditului si de a afecta stabilitatea financiara".

In plus, BNR anunta ca e inoportun ca institutiile financiare non-bancare care "deservesc o nisa specifica a pietei" sa fie tratate in acelasi mod ca bancile, cum e prevazut in proiectul senatorului Zamfir.

Mai mult chiar, alinierea institutiilor non-bancare "la conditiile aplicabile celorlalte categorii de institutii financiare" ar putea fi contraproductiva, mai anunta BNR, la acel moment.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...