Care este cea mai competitiva tara, din punct de vedere economic

Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 16:27
6959 citiri
Care este cea mai competitiva tara, din punct de vedere economic
Foto: bloomberg.com

Europa ramane in continuare cea mai competitiva regiune din lume, din punct de vedere economic, iar sase natiuni europene se afla intre primele 10 din acest top. Romania ocupa pozitia 78, dintr-un total de 144 de tari analizate.

Clasamentul a fost intocmit de World Economic Forum (WEF), raportul reprezentand o surpriza, dat fiind criza prelungita din zona euro, informeaza Deutsche Welle.

Elvetia, Singapore si Finlanda sunt pe primele locuri in topul celor mai competitive tari din lume, potrivit raportului privind competitivitatea globala, publicat miercuri.

Europa domina primele zece pozitii. Grecia - cea mai slaba

Lista primelor zece tari este dominata categoric de tari din nordul si vestul Europei, in ziuda crizei din zona euro. Pe langa Elvetia si Finlanda, Suedia se afla pe locul 4, Olanda pe 5, Germania pe 6 si Marea Britanie pe locul 8. Celelalte tari prezente in top 10 sunt Statele Unite ale Americii, pe locul 7, Hong Kong pe 9 si Japonia pe 10.

Comparativ cu anul 2011, Danemarca a cazut pe locul 12, de pe 8, iar Franta a coborat trei pozitii, de pe 18 pe 21. In schimb, Austria a urcat de pe locul 19 pe 16.

Pe de alta parte, tarile din sudul Uniunii Europene, care sunt lovite de criza, ocupa locurile 36 - Spania, 42 - Italia si 49 - Portugalia. Grecia este mult mai jos, in a doua jumatate a topului, pe locul 96, in coborare cu sase pozitii, tara fiind ultima si la nivelul intregului continent.

Ungaria este pe locul 60, Bulgaria este pe 62, Moldova pe 87, in timp ce tara cel mai slab clasata din Uniunea Europeana este, dupa Grecia, Romania - locul 78, urmata de Slovacia - locul 71.

Ramane de vazut cat timp poate rezista Europa, ca intreg, avand mai multi indicatori economici care coboara, pe tot cuprinsul continentului. Agentia de rating Moody's a coborat perspectiva Uniunii Europene la "negativ", de la "stabil", acesta fiind un alt semn ca criza datoriilor este departe de a se termina.

Care este situatia in restul lumii

In ceea ce priveste Statele Unite ale Americii, tara a coborat doua locuri in comparatie cu anul 2011, insa o multitudine de companii inovatoare, universitati de top si cea mai mare piata unica din lume sunt atuurile SUA.

Timp de doi ani, tarile emergente s-au aflat in urcare, insa aceasta urcare s-a oprit in clasamentul pe 2012. China a coborat de pe locul 26 pe locul 29, India de pe 56 pe 59, iar Rusia se afla pe pozitia a 67-a. Doar Brazilia a reusit sa urce, de pe 53 pe 48. Africa de Sud este cel mai bine clasata tara din Africa, fiind pe locul 52 in topul competitivitatii.

Raportul WEF este bazat pe Indicele de Competitivitate Globala, fiind luate in consideratie 144 de natiuni. Studiul a fost dezvoltat de oameni de stiinta de la Universitatea Columbia si a fost folosit prima oara in 2004. Printre cei 12 indici utilizati sunt infrastructura tarii, stabilitatea macroeconomica, standardele de sanatate, educatia, dezvoltarile pietei muncii, dar si cele tehnologice.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#cele mai competitive tari, #Elvetia tara competitiva, #tari competitivitate economica, #Romania competitivitate economica , #economii