Clientii, castigatorii competitiei bancilor pentru resurse

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:42
1722 citiri
Clientii, castigatorii competitiei bancilor pentru resurse
Foto: Arhiva

Banca Nationala a Romaniei a hotarat, saptamana trecuta, taierea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, un nou nivel minim istoric dupa ce, in noiembrie, banca centrala a scazut dobanda la 6%, reprezentand, atunci, prima reducere din luna mai a anului 2010.

Miscarea BNR, justificata prin rata redusa a inflatiei, a fost vazuta de analisti ca un semnal pentru reducerea dobanzilor atat la credite, cat si la depozite.

De asemenea, Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara, la sfarsitul anului trecut, la 1%, cel mai scazut nivel inregistrat vreodata, dand un semnal ieftinirii resurselor in valuta.

Confruntate cu o acuta lipsa de lichiditati, in contextul crizei externe, bancile nu mai tin, insa, cont de dobanda de referinta si mentin ridicate dobanzile la depozite. Astfel, din aceasta toamna, in contextul noilor standarde privind rata de capitalizare, precum si a taierii finantarilor de la bancile mama, bancile locale au declansat o adevarata batalie pentru atragerea de resurse de la clienti, castigatori, in final, fiind deponentii, care se bucura de dobanzi in medie de 8% pentru lei, respectiv de 5% pentru euro, in conditiile in care rata inflatiei ramane scazuta.

Dobanda unui depozit reprezinta, practic, suma de bani pe care banca crede ca o poate oferi deponentului in timp ce obtine profit din banii din cont. Astfel, atunci cand iti deschizi un depozit, imprumuti bancii banii tai, rezervandu-ti dreptul de a-i retrage oricand. Iar bancile sunt, in general, debitori cu risc scazut.

Dar nu neaparat goana dupa profit le ghideaza pe banci in aceasta perioada.

Ce ofertele au bancile?

Urmand instructiunile bancii centrale austriece, BCR a adoptat o noua directie de business, ieftinind creditul in lei si scumpind creditul in valuta, in timp ce a majorat dobanzile atat pentru depozitele in lei cat si pentru depozitele in euro, in special pentru maturitati extinse.

Astfel, dobanzile pentru depozitele la termen in lei au fost majorate cu pana la 0,45 puncte procentuale pentru toate maturitatile, dar in special pentru 6, 9 si 12 luni; pentru depunerile in euro, dobanda creste cu pana la 0,30 puncte procentuale pentru maturitatile de 6, 9 si 12 luni, iar, pentru depozitele in dolari americani, cresterea este de 0,15 puncte procentuale pentru toate maturitatile.

O oferta indrazneata propune UniCredit Tiriac Bank, lansand depozitul cu scadenta de pana la sapte ani pentru economii de peste 1.000 de lei, euro sau dolari in schimbul unei dobanzi de 7% pe an pentru lei, 6% pentru depunerile in euro si 5% pentru cele in dolari.

Nu in ultimul rand, bancile recurg la promotii pentru a atrage resursele populatiei. De exemplu, Piraeus Bank ofera deponentilor sansa de a castiga diverse premii, daca aleg depozitul cu scadenta la 1, 3 sau 5 luni. Banca elena afiseaza si unele dintre cele mai ridicate dobanzi de pe piata, de pana la 8%, in cazul depunerilor in lei, sau de pana la 4,80%, pentru plasamentele in euro.

Depozitele atrase de banci au crescut, in noiembrie, la 181,2 miliarde de lei fata de luna precedenta, cand totalul a fost de 179,6 miliarde de lei, pe fondul cresterii depunerilor in valuta, la 61,9 miliarde de lei, fata de 60,2 miliarde de lei, luna precedenta. In schimb, depunerile in lei au continuat sa scada pentru a doua luna consecutiva in noiembrie, la 119,2 miliarde de lei, fata de 119,3 miliarde de lei.

Defalcat, depozitele constituite de populatie au cumulat 110,8 miliarde de lei in perioada analizata (70 miliarde in lei, respectiv 40,8 miliarde in euro), in timp ce companiile au constituit depozite in valoare totala de 59,8 miliarde de lei (41,3 miliarde lei in moneda nationala, 18,5 miliarde de lei in valuta).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#depozite, #banci, #economii, #BNR , #economii