Romania, fara bani straini: Ce pericol ascunde retragerea liniilor de finantare externa

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 00:25
4591 citiri
Romania, fara bani straini: Ce pericol ascunde retragerea liniilor de finantare externa

Economia romaneasca risca un puternic recul in 2015, pe fondul retragerii masive a capitalului strain si a posibilei majorarii a taxelor si impozitelor, avertizeaza economistii de la KeysFin.

Dincolo de avansul PIB raportat de INS, datele din economia reala sunt ingrijoratoare.

9,1 miliarde de euro este suma pe care bancile-mama au retras-o din Romania in intervalul 2008-2014. Motivul? Nu mai exista business-uri atractive care merita finantate.

Cu alte cuvinte, economia nu mai genereaza interesul pe care l-a starnit in anii de glorie din "Epoca de Aur a consumului" 2005-2008, cand ritmul de crestere al creditarii in Romania a depasit 50%, cu peste 20% peste nivelul tarilor din regiune, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Gratie liniilor de credit externe acordate de bancile-mama subsidiarelor locale, economia a avansat atunci spectaculos si, din pacate, nesanatos, pentru ca inafara de consum, prea putine finantari s-au dus spre investitiile generatoare de plus-valoare, de dezvoltare economica pe orizontala, de locuri de munca.

Senzatia de prosperitate de atunci, dopata de credite, s-a intors in prezent impotriva noastra, iar economia reala resimte impactul din plin.

"Incercati sa mergeti la banca sa luati un credit de investitii. Veti fi pusi sa aduceti un vagon de acte, veti fi verificati la sange si o sa primiti, cel mai probabil, un raspuns negativ. Motivul? Bancile nu prea mai au bani la dispozitie", afirma economistii de la KeysFin.

Potrivit datelor BNR, bancile mai au in prezent numai 13 miliarde de euro din liniile de finantare externa, fata de 22,1 mld.euro in decembrie 2008.

Bancile care au semnat Initiativa de la Viena - Erste, Raiffeisen, Eurobank, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus, si-au redus expunerea pe Romania in ultimii patru ani cu 25%, de la 65 la 50 de miliarde de euro. Aceste banci detin peste 70% din activele din mediul bancar romanesc.

Ce plan au bancile

"Interactiunea dintre fenomenul dezintermedierii si o calitate insuficienta a portofoliului de credite acordate in perioada de expansiune a dus la aparitia unui cerc vicios, in care disponibilitatea scazuta a creditului, acumularea de credite neperformante si reducerea investitiilor si a activitatii economice, in general, s-au alimentat reciproc", explica, recent, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

In traducere libera, bancherii sunt mai preocupati in prezent sa scape de creditele neperformante decat sa dea altele noi, pentru investitii.

Astfel ca, chiar daca economia a crescut in 2013 cu 3,5% si in mod normal asta ar fi trebui sa duca la un avans al creditarii private, aceasta a scazut cu aproape 5% in termeni reali, inregistrand, practic, cea mai dura ajustare de la inceputul crizei.

O alta veste proasta este ca nici bancile-mama nu stau mai bine. Dovada ultimul raport anuntat de Banca Centrala Europeana, care arata ca 25 de banci, printre care si 6 care au filiale in Romania, au picat testul de stres al BCE, cu alte cuvinte nu au banii necesari pentru a rezista la un nou val de criza.

"In aceste conditii, chiar daca BNR a redus dobanda cheie, incercand sa stimuleze creditarea, sansele ca acest lucru sa se intample tin de un miracol putin probabil", afirma economistii de la KeysFin.

Problema fondurilor europene

Iesirea banilor straini din tara este completata de lipsa de performanta in atragerea fondurilor europene, situatia absorbtiei finantarilor fiind in continuare critica - n-am reusit sa atragem decat 35% din fondurile puse la dispozitie gratuit de Uniunea Europeana.

In aceste conditii, fara linii de finantare, economia risca un nou val de probleme. Sunt deja cateva semnale alarmante.

Sectorul constructiilor a ratat sezonul de vara, agricultura meteo-sensibila n-a mai inregistrat rezultatele din anii trecuti, iar insolventele au revenit pe crestere in septembrie.

Cum iarna 2014-2015 se anunta a fi una lunga si grea din punct de vedere meteorologic, activitatea economica s-ar putea reduce substantial. Potrivit analistilor de la KeysFin, nu este exclus ca, in aceste conditii, economia sa puna frana cel putin in primul semestru din 2015.

BCR a redus deja estimarile privind avansul economic al Romaniei, prognozand o crestere de 1,8% in acest an (fata de 2,3% anterior) si 3% anul viitor (fata de 3,3% anterior), pe fondul investitiilor publice scazute, dar si din cauza deteriorarii situatiei economice a principalilor parteneri comerciali.

In cel mai grav scenariu, pentru a face rost de bani, mai cu seama ca nu mai are acces la banii de la FMI, iar colectarea taxelor si impozitelor ramane deficitara, Guvernul ar putea introduce sau va majora taxe si impozite in 2015. Ar urma un cerc vicios din care toata lumea va avea de pierdut.

"Dupa perioada electorala, in 2015, nu este exclus sa asistam la noi masuri fiscale menite sa contracareze scaderea incasarilor din taxe si impozite", afirma expertii de la KeysFin.

Incasarile TVA

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeana, Romania se afla pe ultimul loc in UE la capitolul incasari din TVA, deficitul de colectare fiind undeva la 44%.

Romania, codasa in UE la incasarea TVA

KeysFin remarca, de altfel, aparitia in media a unor scenarii privind posibilele cresteri de impozite pe proprietati (constructii, terenuri, masini) si introducerea unei cote de impozitare progresiva.

Autoritatile, prin vocea premierului Ponta, au respins insa informatiile, cu anumite rezerve.

"Pastrarea cotei unice a fost o conditie a partenerilor liberali din coalitie. Am acceptat-o, o pastram si sunt absolut convins ca, pana la alegerile din 2016, Romania va avea clar cota unica de 16%, iar, mai departe, sigur, fortele politice care vor avea legitimitatea data de alegerile parlamentare din 2016 vor putea sa spuna daca mentin aceasta cota unica sau nu", a spus Ponta.

El a reluat totodata ideea ca nu vor fi majorate taxe si impozite pentru anul viitor, cu argumentul ca tot ceea ce a fost adoptat si se afla in dezbatere in prezent se inscrie in politica fiscal-bugetara deja aprobata cu organismele internationale.

"Asa incat, 2015 si 2016, nu cred ca guvernul viitor are in vedere sa mareasca vreo taxa sau vreun impozit special", a afirmat Ponta, fara a da nicio garantie ca acest lucru se va intampla sau nu.

Marea problema a Romaniei

"Istoria ultimilor ani ne-a demonstrat ca nu exista nicio garantie ca actualul sistem fiscal va fi mentinut, iar introducerea, peste noapte, a taxei pe stalp reprezinta doar un singur exemplu", afirma cei de la KeysFin.

"Intr-o economie care sufera de subfinantare, o potentiala crestere a taxelor ar urma sa duca la o contractie semnificativa a business-ului, cu consecintele de rigoare - insolvente, falimente, disponibilizari si cresterea economiei subterane", avertizeaza acestia.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania bani straini, #Romania investitii straine , #economii