Cum sa nu ramai fara bani dupa concediu

Sambata, 28 Mai 2011, ora 12:13
1921 citiri
Cum sa nu ramai fara bani dupa concediu

Se apropie vara si, implicit, perioada concediilor. Cu siguranta, oricare dintre noi asteptam cu nerabadare momentul in care vom pleca in vacanta. Incepem sa facem planuri peste planuri, itinerarii pline de aventura si liste de cumparaturi "absolut necesare" pentru vacanta.

Insa, multi dintre noi, prinsi in entuziasmul planificarii vacantei de vis, uitam ca, odata cu ultima zi de concediu, vine prima zi de dupa. Si ne trezim in asa zisa "mahmureala de vacanta" fara nici unban pentru urmatoarea luna si fara nicio economie.

Nici nu ne putem explica cum am putut cheltui mai mult decat am avut de cheltuit. Si aveam impresia ca am cumparat atat de multe lucruri necesare ca... scoica aceea de la tabara de pe faleza. Ia stai, de fapt pentru ce am luat eu scoica aia? Mai aveam vreo 12 acasa din celelalte vacante pe care le tin intr-o cutie in debara. Hmm...

Ca sa eviti astfel de situatii si sa nu ajungi pe zero la finalul vacantei, iti oferim cateva sfaturi utile.

- Planifica un buget de vacanta si ia cu tine doar un card pe care l-ai alimentat in prealabil cu suma absolut necesara si cu o mica rezerva pentru cheltuieli neprevazute.

- Bugetul de vacanta ar trebui sa contina domenii ca: suma pentru camera de hotel, suma pentru biletele de avion sau benzina, mancare, taxe la muzee si alte locuri de vizitat, transport in oras, activitati de distractie, cadouri etc.

- Nu este obligatoriu sa stai intr-un hotel de 5 stele si sa mergi cu cea mai cunoscuta companie de aviatie. Cu o cautare amanuntita pe Internet, poti gasi mici pensiuni sau gazde in locul pe care urmeaza sa il vizitezi la fel de comode si poate mai cochete si pline de amintiri. Si desigur la un pret mult mai mic. In acelasi timp, o rezervare la avion facuta din timp te scuteste de suprapreturile de sezon.

- Realizeaza o lista de cadouri. Trece acolo doar persoanele cu adevarat importante pentru tine si care s-ar bucura sa primeasca un mic simbol al locului unde ai fost plecat. Nu incerca sa fii mai generos decat iti permiti trecand pe lista nume ca cel al vecinei de la parter cu care doar te saluti cand duci gunoiul sau a unui coleg din liceu cu care e sau nu e posibil sa te vezi la intoarcere. Cadourile trebuie facute doar celor care conteaza cu adevarat pentru tine.

- Pastreaza chitantele si afla modalitatile de returnare pentru cadouri mai scumpe si voluminoase. Esti sigur ca perechea de salvari pe care ai cumparat-o pentru sora ta ii va veni perfect. Insa daca ai totusi surpriza sa fie cu un numar mai mare sau mai mic si astfel total nefolositor, vei putea sa ii returnezi pentru o masura potrivita.

- Nu iesi din camera de hotel cu toti banii pe care i-au luat pentru vacanta. Tentatia este de cele mai multe ori, in astfel de situatii, mult mai mare decat abtinerea.

- Nu te lasa furat de toate asa zisele chilipiruri pe care comerciantii de taraba incearca sa ti le vare sub nas ca fiind cele mai frumoase amintiri si cadouri pentru vacanta. Gandeste-te serios daca chiar ai nevoie sau daca chiar vei afisa toate obiectele de decor pe care vrei sa le achizitionezi.

- A merge in concediu nu este egal cu a merge la cumparaturi. Cei mai multi dintre noi ajung in situatia de a bantui nebuneste toate magazinele de pe faleza marii, din statiuni montane sau din orasele in care au ajuns pentru a cumpara haine. Ai impresia ca esti in vacanta, nu esti in orasul tau si cu siguranta aici vei gasi totul mai ieftin si inedit. Nu este adevarat. Probabil totul e mai scump decat in sezonul reducerilor la tine in oras si totul poate fi de calitate mai proasta, mai ales daca ai cumparat de la taraba.

- Si in cele din urma, cel mai important sfat: inainte de a pleca in vacanta, pastreaza o suma de bani din bugetul personal pentru perioada de dupa vacanta. Nu uita ca te intorci acasa, fara mancare, fara toate taxele platite si cu mult prea multe zile pana la ziua de salariu.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#buget vacanta, #buget concediu, #cheltuieli concediu , #economii