In ce si-au investit romanii economiile?

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 10:25
2273 citiri
In ce si-au investit romanii economiile?

Tot mai multi romani isi investesc economiile in fondurile deschise de investitii. Numai in ultimele doua luni, 10% din economiile concetatenilor nostri au fost plasate in fondurile monetare, care investesc cu precadere in depozite la banci si titluri de stat.

Analistii considera ca dintre toate fondurile, aceste sunt cele mai sigure, datorita investitiilor cu grad redus de risc pe care le efectueaza.

"Castigatoarele acestei perioade sunt fondurile monetare. Pentru prima data in Romania, volumele noi atrase de aceste forme de economisire devin consistente, atat in ceea ce priveste numarul de clienti, cat si sumele atrase", a declarat Mihail Ion predesedinte Raiffeisen Asset Management.

Potrivit acestuia, cresterea depozitelor bancare ale persoanelor fizice a fost de aproximativ 1.000 milioane de lei in lunile aprilie si mai 2009 si "probabil va ramane la un nivel comparabil si in iunie".

Majorarea plasamentelor fondurilor monetare in aceeasi perioada a depasit 100 milioane de lei in fiecare luna, ceea ce inseamna aproximativ 10% din economiile romanilor.

"Apar asadar primele semne asupra faptului ca aceste variante de plasament vor dobandi si in Romania o pondere importanta, asa cum se intampla in alte tari ale Europei, unde detinerile de fonduri de investitii reprezinta intre 10 si 20% din averea financiara a unei familiii", este de parere Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Atuurile unei astfel de decizii investitionale constau in randamentele superioare depozitelor, posibilitatea retragerii in orice moment fara pierderea castigului acumulat si riscurile foarte reduse.

Cum a fost posibil ca intr-o perioada in care increderea in sistemul financiar nu mai este aceeasi ca in trecut, totusi sume semnificative sa se indrepte catre fondurile mutuale, fie ele si monetare, cunoscuta fiind aversiunea multor romani pentru fondurile de investitii, care pastreaza inca memoria scandalului FNI?

"Explicatia consta, pe langa avantajele evidente ale produselor, in atentia cuvenita acordata de banci distributiei acestor alternative de plasament.

Marile banci isi instruiesc personalul din vanzari pentru o promovare corespunzatoare a caracteristicilor fondurilor monetare, si ca urmare din ce in ce mai multi romani inteleg ca scandaluri precum FNI nu mai pot aparea intr-o piata reglementata si supravegheata la nivel european, ca investind in fonduri monetare nu pierd bani atunci cand bursa scade, ca pot obtine o fructificare superioara si au flexibilitate maxima la retragere", spune Mihail Ion.

Care sunt cauzele acestei evolutii aparent paradoxale, o crestere a economisirii intr-o perioada dificila din punct de vedere economic?

"Accesul la credit este mai dificil, cresterile salariale modeste, acolo unde exista, piata muncii mult mai putin generoasa, somajul in crestere. Toti acesti factori ne fac mai putin exuberanti in consum si mult mai prudenti si prevazatori.

Cred ca fiecare dintre noi ar putea incerca sa cuantifice cat ar putea economisi eliminand cheltuieli inutile, chiar sume relativ modeste, dar care pot creste progresiv prin capitalizarea castigurilor o perioada mai lunga de timp. Rezultatele pot constitui surprize pozitive", conchide Mihail Ion.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#romani economii investitii, #romani depozite banci , #economii