Programul Guvernului Ponta 3: Sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire

Vineri, 07 Martie 2014, ora 15:15
2901 citiri
Programul Guvernului Ponta 3: Sistem de pensii bazat pe conturi individuale de economisire

Noul guvern isi propune schimbarea sistemului de pensii prin transferarea in conturi individuale de economisire a unui procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.

"Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.

In acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica", se precizeaza in noul program de guvernare.

De asemenea, este prevazuta introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV), bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate.

Se elimina, astfel, "nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de noua lege a pensiilor si se creeaza posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzura", se mai arata in documentul citat.

Se doreste si cresterea responsabilitatii pentru veniturile de batranete ale persoanelor care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, prin crearea unui sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, avand in vedere specificul acestor activitati.

C.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#program guvernare sistem pensii, #pensii conturi economisire, #modificare pensii , #economii
Comentarii