Tot mai multi romani isi tin banii "la saltea". Nu au incredere in banci - sondaj

Luni, 02 Iunie 2014, ora 23:08
3073 citiri
Tot mai multi romani isi tin banii "la saltea". Nu au incredere in banci - sondaj

Jumatate dintre romani au incredere doar in bancile mari, iar o treime prefera sa-si tina banii economisiti in casa, conform Studiului National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT).

"35% dintre intervievati afirma ca prefera sa-si tina economiile acasa, pentru ca nu au incredere in banci, comparativ cu 25% care faceau acest lucru in 2006.

Pe de alta parte, 34% dintre romanii care locuiesc la oras afirma ca au depozite bancare pentru ca au incredere in aceste institutii, in scadere fata de 2006, cand 43% faceau aceasta afirmatie", se arata in studiul citat.

Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, fata de 71%, cat era procentul in anul 2006.

In acelasi timp, peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti. Potrivit studiului, 37% declara ca apeleaza la imprumuturile de la banci daca nu reusesc sa faca rost de bani si 24% afirma ca banca ii ajuta in ceea ce vor sa faca.

"In perioada masurata, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce priveste economisirea banilor: 60% cred ca este important sa pui bani deoparte in fiecare luna, in timp ce doar 28% reusesc sa faca acest lucru", se mai arata in documentul citat.

Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

Creditele, in scadere

Studiul SNA mai releva ca, la nivel de tendinta de piata, numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini a scazut. In 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.

"De asemenea, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale", mai reiese din studiu.

Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru masina, 1,5% fata de 5,1% in 2006. In plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.

"Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important", potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit, iar primul ramane dobanda. 22% din populatie considera acum ca dobanzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% in 2006.

Din studiu mai reiese ca numarul creditelor detinute de populatie a scazut accelerat, insa o crestere se remarca in zona conturilor curente si a numarului de persoane care primesc salariul pe card.

"In prezent, 29,8% dintre romani detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card", potrivit studiului.

Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#romani economii, #romani studiu economii, #romani bani satea, #romani incredere banci , #economii