A ramas 2015. Cum trecem noi la euro

Luni, 02 Mai 2011, ora 10:48
1720 citiri
A ramas 2015. Cum trecem noi la euro

Guvernul si BNR au stabilit ca data de adoptare a monedei unice europene sa fie 1 ianuarie 2015. Asta inseamna ca in numai doi ani trebuie sa avem acoperite o buna parte din criteriile nominale de convergenta.

Inainte sa fim primiti in zona euro, trebuie sa trecem prin ERM II (Exchange Rate Mechanism II), unde sa stam timp de doi ani. Astfel, de la 1 ianuarie 2013, leul trebuie sa fie o moneda stabila, care sa nu fluctueze cu mai mult de 15% fata de euro, conform Money.ro.

Daca intram cu un curs de 4 lei/euro in ERM II, banda de fluctuatie trebuie sa fie 3,4 - 4,6 lei/euro, lucru ce pare abordabil in acest moment.

Insa, dintre celelalte criterii de convergenta, nu indeplinim decat unul. Tratatul de la Maastricht spune ca trebuie sa ai inflatie mica, dobanzi mici pe termen lung, deficit mic si datorie publica mica.

Citeste mai multe despre A ramas 2015. Cum trecem noi la euro pe Money.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#trecere euro, #euro Romania, #adoptaare euro , #euro