Ziare.com

Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 13:40

   

Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania
Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat oficial ca anul 2015 nu mai este o tinta pentru trecerea Romaniei la moneda euro.

De cel putin doi ani, orice analist economic stia ca acest obiectiv nu avea cum sa fie atins. Ce se intampla de fapt si cum stau lucrurile cu celelalte surate ale Romaniei din fostul bloc comunist care, plasate mai bine decat noi din punct de vedere economic, au aceleasi ezitari si incearca sa evite costuri de neplatit pentru economie si societate? Vorbim azi de cazul Poloniei, o tara luata ca exemplu din multe puncte de vedere.

Conform tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate statele nou intrate in uniune trebuie sa participe la uniunea economica si monetara de la data la care se produce aderarea, cu o derogare in privinta adoptarii euro. Cu alte cuvinte, desi nu este stabilita o data expresa de trecere la moneda unica europeana, Romania va trebui sa adopte euro.

Criteriile de la Maastricht, concepute sa previna accesul prea timpuriu la zona euro, au ajuns sa fie folosite oarecum pentru a evita adoptarea acesteia si pastrarea monedei nationale. Motivatia este ca o politica monetara inteligenta la nivel de tara poate sa ajute in vremuri dificile, in timp ce o singura strategie la nivelul zonei nu are cum sa se potriveasca pe calapodul fiecareia dintre economiile nationale.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Exemplul cel mai bun si cel mai util pentru noi, din perspectiva similaritatilor existente ca marime, structura a economiei si regim valutar, precum, si a pozitionarii pe aceeasi traiectorie cu un decalaj de cativa ani in timp, il constituie Polonia. Nu exista in prezent nici o data stabilita pentru adoptarea euro, desi criteriile de la Maastricht ar urma sa fie indeplinite pana in 2015.

Practic, pozitia Poloniei este de a adopta o strategie de aliniere la cerintele din zona euro dar de a astepta un moment prielnic, in care problemele din zona euro sa fie depasite iar beneficiile asociate cu trecerea la euro sa fie mai mari decat dezavantajul de a nu mai putea ajusta economia pe calea politicii monetare la nivel national.

Astfel, s-a ajuns in situatia in care Polonia este a sasea tara partener comercial al zonei euro, adica este puternic integrata cu lanturile de productie si servicii din Euroland, dar si-a pastrat capacitatea de a utiliza variatia cursului de schimb si controlul masei monetare pentru a evita contagiunea cu problemele aparute in alta parte a Uniunii.

Citeste mai multe despre Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania pe cursdeguvernare.ro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2091 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai mult sau mai putin adevarat

Polonia in afara de propria fluctuatie de curs , cu ce alte fluctuatii de curs se confrunta ?
Se vorbeste de de "contagiunea " cu problemele din zona euro . Care sunt acestea legate de curs ?...are vreo problema Germania , Franta ?....legat de puterea euro ?
Nu prea .
Ideea este de a controla prin curs de schimb tarile care nu sunt in euro-money ....prin curs si inflatie . Asta e tot.
Pacat de aceasta decizie a BNR ....neintrarea cit mai urgent in zona euro ne afecteaza foarte serios economic .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor