Analistii CFA estimeaza ca euro va depasi 4,8 lei in urmatoarele 12 luni

Luni, 26 August 2019, ora 11:20
2688 citiri
Analistii CFA estimeaza ca euro va depasi 4,8 lei in urmatoarele 12 luni

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in luna iulie, fata de luna anterioara, iar analistii estimeaza ca euro va depasi 4,83 lei in urmatoarele 12 luni, arata datele publicate, luni, de CFA Romania.

Vineri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,7216 lei/euro.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca), a fost lansat de catre CFA Romania si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un an.

In luna iulie, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut, fata de luna anterioara, cu 2,7 puncte, pana la 48,2 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 3,1 puncte.

Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului. Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 4,1 puncte, pana la 56,4 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,4 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,9 puncte, pana la 44,1 puncte. Fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 6,4 puncte.

In ceea ce priveste cursul valutar, 75% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).

Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358 lei.

Totodata, aproape 60% dintre participatii la sondaj anticipeaza o majorare a ratei inflatiei, iar rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a inregistrat o valoare medie de 3,91% (la momentul realizarii sondajului, rata inflatiei se situa la valoarea de 3,84%).

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: NEWS.RO