Ar fi avantajos pentru Romania sa adere la zona euro? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 12:30
3612 citiri
Ar fi avantajos pentru Romania sa adere la zona euro? - Sondaj Ziare.com
Foto: Exclusiv News

Guvernul discuta zilele acestea despre renuntarea la termenul de 2015 pentru adoptarea monedei euro de catre tara noastra.

Daca unii o considera o decizie inteleapta, altii cred ca ar trebui sa ne pastram obiectivul stabilit initial, in timp ce unele voci sustin ca pur si simplu am renuntat pentru a nu fi refuzati.

Insa, in timp ce politicienii si economistii se bat in acuzatii si declaratii, sa ne uitam care ar fi efectele pentru cetatenii de rand. Daca ne primim la tarile din jur care au trecut la euro, putem observa ca in toate preturile au crescut cu pana la 40%.

Chiar daca inflatia nu poate fi pusa exclusiv pe adoptarea monedei euro, si aceasta a fost un factor important, sustin analistii economici europeni. Mai mult, sondajele de opinie efectuate printre cetatenii tarilor care au adoptat moneda euro arata ca pana la 60% dintre acestia isi doresc revenirea la moneda lor nationala, invocand exact cresterile de preturi.

Avand in vedere ca in Romania viteza cu care se majoreaza preturile este ametitoare si acum, oare ne-ar ajuta trecerea la moneda euro sau ne-ar saraci de tot?

Argumente pro adoptare

Desi amanarea termenului de 2015 este inca la nivelul zvonurilor si discutiilor, comentariile nu au intarziat sa apara. Daca reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, s-a declarat pentru amanare, pentru ca inainte de a pretinde statutul de tara euro ar trebui sa avem o economie competitiva, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca ar trebui sa ramanem fermi pe pozitie, pentru ca daca nu acceptam provocari, ci doar vom accepta "sa fim pregatiti", Romania va ramane pe loc, nefiind niciodata gata pentru nimic.

Guvernul renunta la adoptarea euro in 2015

Altfel spus, avem de ales intre a astepta ca economia sa-si revina din inertie sau putem sa ne luptam sa o aducem la un nivel ridicat mai repede si acest lucru ar putea veni doar daca avem un obiectiv fix si un termen limita strict.

Din acest punct de vedere, ar exista un evident avantaj pentru Romania, care a demonstrat de-a lungul timpului ca doar sub reguli stricte impuse de institutii internationale poate sa isi atinga obiectivele.

Andreea Paul Vass: Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro

Consultantul economic Bogdan Baltazar spune ca Romania ar avea avantaje clare odata intrata intr-o zona monetara.

Baltazar arata ca intrarea intr-o zona monetara este foarte importanta, deoarece ne-ar fi impuse disciplina si constrangerii specifice zonei. Totodata, chiar daca am primit ajutor financiar european si cat am fost doar membri ai UE, nu si in zona euro, in cazul in care am adopta si moneda, ajutorul ar deveni institutional.

Cat despre o eventuala decizie a amanarii si un nou termen de aderare, acesta spune ca in 2016 ar trebui sa incercam, insa in niciun caz sa amanam pana in 2024, cum se vehiculeaza.

"Cred ca e o decizie cumpanita si corecta (amanarea, n.red.). Vedem, ne straduim si incercam in 2016. Bazaconiile alea cu 2024 nu sunt valabile, plus ca data aderarii, nefiind nerealista, trebuie sa fie si stimulativa, trebuie sa traga putin de noi", a mai spus Baltarzar.

Tanasescu: Amanarea aderarii la euro e corecta

Serbanescu: Usa lui euro s-a inchis

Analistul economic Ilie Serbanescu este insa de alta parere. Acesta a sustinut, pentru Ziare.com, ca oricine ar fi fost la conducerea Romaniei nu ar fi incercat sa intre in zona euro in 2015, pentru ca, dupa experientele cu Grecia si Irlanda, nu am fi primiti oricum.

"Nu este nicio adoptare. Noi nu adoptam, noi suntem, eventual, primiti, admisi, deci sa discutam din punctul de vedere al situatiei reale, noi putem sa spunem si maine 'ne ducem pe Luna', dar asta nu inseamna ca ne si ducem.

Deci trebuie sa fie foarte clar - nu este vorba de adoptare, este vorba de primire. Aia nu o sa ne mai primeasca dupa episodul grecesc, irlandez si altele care vor veni, indiferent daca suntem noi nebuni sa vrem sa ne ducem, nu ne mai primesc. Usa lui euro s-a inchis. Ei nu se descurca in formatia in care sunt, d-apai sa mai primeasca si alti vargaleti al'de Romania. Asta este ceva exclus.

Ministrul Finantelor: Amanarea aderarii la euro, dupa consultare cu BNR si presedintia

Nu trebuie sa discutam din punctul asta de vedere ca dl. Boc... Nu e vorba de dansii, e vorba de faptul ca euro este intr-o situatie grava si nu mai primeste altii. Aia spun 'baieti, nu mai cereti ca sa nu va puneti in situatia de a fi respinsi si nu ne puneti nici pe noi intr-o situatie proasta de a va respinge'. Pana la urma conteaza povestea politica aici. Asta ar fi facut-o si Dumnezeu daca ar fi condus Romania", a conchis Serbanescu.

Asadar, Ziare.com va invita la dezbatere si vot. Ar fi avantajos pentru Romania sa adere la zona euro?

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Romania aderare zona euro, #Romania adoptare euro, #euro moneda oficiala Romania, #euro leu Romania , #euro