Asociatia exportatorilor "vede" euro la 4,1 - 4,3 lei

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 18:44
1306 citiri
Asociatia exportatorilor "vede" euro la 4,1 - 4,3 lei

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR) considera deprecierea leului ca fiind temporara. Presedintele asociatiei, Mihai Ionescu, a apreciat ca raportul euro/leu se va stabiliza in jurul valorii de 4,1 - 4,3 lei.

"Mizez pe o evolutie a cursului de schimb de 4,1 - 4,3 lei pentru un euro, cu variatii peste 4,3 lei pentru un euro, dar pe intervale scurte de timp. Banca Nationala a Romaniei trebuie sa fie si va fi mai mult decat prezenta pe piata, unicul scop fiind acela de a tine sub control si a calma momentele cu euro foarte mare, in raport cu leul", a declarat Mihai Ionescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Ionescu a mai afirmat ca deprecierea din ultimele zile a monedei nationale este determinata de un context pe care l-a calificat ca fiind "emotional", dar care are si o componenta "obiectiva", determinata de starea reala a economiei romanesti.

Euro, un nou maxim istoric

"Exportatorii nu sunt multumiti de acest curs, in ciuda comentariilor, in care se spune ca ar trebui sa ne convina un euro mare. Si asta pentru ca, pe fondul unui astfel de entuziasm cu euro mare, exportatorii au semnat contracte pentru anumite preturi si, cand a fost vorba sa incaseze banii, cursul si-a schimbat evolutia. Si din aceasta cauza, cu euro instabil, am pierdut 7.000 de firme", a explicat Mihai Ionescu.

Reprezentantul ANEIR a mai precizat ca, in urma majorarii TVA si a deprecierii leului, importurile vor scadea, in special cele de echipamente si utilaje. "De sapte luni, exportul creste constant si datorita acestei ancore care este un curs de schimb stabil. Nu ne intereseaza o depreciere mare a leului. Imi doresc o apreciere a leului, pentru a nu derapa", a mai spus Ionescu.

Acesta a mai afirmat ca datorita unui curs stabil, in ultimele sase luni, exportatorii au recuperat 90 la suta din pierderea de 4,7 miliarde de lei din 2009, raportat la 2008.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#curs euro Asociatia Exportatorilor, #evolutie curs euro , #euro
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
N-au vazut colapsul economic, vor vedea atunci asta?