Cat de ingrijorati ar trebui sa fim de cresterea euro? - Interviu

Joi, 23 Iunie 2011, ora 15:00
3480 citiri
Cat de ingrijorati ar trebui sa fim de cresterea euro? - Interviu
Foto: Capital

In ciuda faptului ca leul a revenit la crestere in raport cu euro, scaderea mai abrupta a monedei nationale din ultima saptamana, cand s-a ajuns la un nivel minim din ultimele cinci luni, a speriat atat piata, cat mai ales debitorii cu imprumuturi in aceasta moneda.

Chiar daca mai multe voci sustin ca leul este influentat, in prezent, de problemele pe care le are Grecia si indecizia liderilor europeni cu privire la un plan de salvare pentru aceasta tara, fapt ce ar putea duce si la o continuare a tendintei de depreciere, analistul economic Valentin Ionescu este de parere ca, deocamdata, Grecia nu influenteaza piata din Romania.

Prin urmare, de ce fluctueaza cursul euro - leu si care sunt, totusi, riscurile la adresa economiei, din cauza situatiei din Grecia? Valentin Ionescu, explica, intr-un interviu pentru Ziare.com, atat dezavantajele, cat si avantajele pe care le are Romania, in cazul unei contagiuni in zona euro.

Leul s-a depreciat, in ultima vreme, in fata monedei europene. Care sunt motivele acestei scaderi mai putin asteptate?

Au loc fluctuatii destul de mari, cam o data pe luna. Asta am vazut-o si in primul trimestru. In prima parte a anului, a fost o intarire a leului, determinata de inflatie. Dupa aceea, s-au inchis bilanturile si trebuiau repatriate niste fonduri si atunci era o cerere mai mare pe euro, drept pentru care leul a inceput sa scada.

Fluctuatiile astea nu sunt intr-o banda mare. Ele se desfasoara intr-o banda ingusta. Eu nu as fi atat de ingrijorat ca avem fluctuatiile astea. Nu cred ca asistam la un fenomen de devalorizare accentuata a monedei nationale. E o fluctuatie intr-o banda destul de ingusta, care poate fi explicata si prin operatiunile speculative care se fac pe piata. Adica unii oameni obtin informatii si reusesc sa faca niste tranzactii in care speculeaza moneda. Asta pune presiune pe curs.

Leul este considerat un activ riscant, acesta fiind si motivul pentru care s-ar deprecia din cauza crizei datoriilor din Grecia. Cum ne influnteaza acest lucru?

Moneda nationala e riscanta, dar nu mai riscanta decat tarile care opereaza in sud si ele au euro. Leul nu este o moneda puternica, dar nu este nici o moneda atat de riscanta. In momentul de fata, economia are tendinta de stabilizare, de refacere, chiar daca acest proces de refacere este lent.

E adevarat ca nu reusim sa stopam prea bine inflatia. Este o problema veche. Este un fenomen de la inceputul anilor '90. Este un fenomen pe care inca nu reusim sa-l stapanim. Dar, economia da semne de revenire si nu trebuie sa ne ingrijoram foarte tare.

BNR nu are motive de interventie in piata. BNR are o politica de control administrativ asupra monedei nationale. Intervine in piata doar atunci cand este cazul.

Ce probleme ar putea intampina Romania din cauza Greciei?

Nu are legatura cursul euro cu situatia din Grecia. Situatia din Grecia, insa, poate sa se transmita in tarile mediteraneene, mai cu seama in Spania, Italia, Portugalia, dar si in Irlanda, astea sunt tarile cu probleme, unde bancile au un grad de expunere mai mare decat in Grecia.

Daca vreti, Grecia constituie un teren de batalie pentru salvarea monedei europene. In Grecia, gradul de expunere a bancilor private este mai scazut decat in celelalte tari. Din cauza asta, miza de a salva euro si de a salva financiar Grecia este foarte mare, pentru ca sa nu se extinda contagiunea.

In Romania, situatia este putin diferita, pentru ca Romania are alt parcurs si nu poate fi influentata, in acest moment, de Grecia, decat daca Banca Nationala da posibilitatea bancilor grecesti sa retraga bani ca sa-si sustina societatile mama din tara de origine. Numai ca lucrul asta nu se intampla asa de usor. Au fost repatriati bani. Din cate stiu eu, bancile grecesti care opereaza in Romania au lichiditati mai reduse, in acest moment, dar in limitele unor reglementari stabilite de BNR. Deci nu exista motive de ingrijorare acum si nici nu trebuie sa ne exprimam public daca bancile grecesti din Romania sunt bune sau sunt rele. Deocamdata ele functioneaza si functioneaza bine.

Se vorbeste de o posibila prabusire a sistemului bancar, din cauza crizei datoriilor din zona euro. Cat de mult ne poate afecta?

Nu trebuie sa speculam pe tema sistemului bancar elen care opereaza in strainatate. Dar, daca situatia in Grecia nu se va stabiliza din punct de vedere financiar, atunci, intr-adevar, exista motive de ingrijorare in toate tarile europene, nu numai in Romania.

De fapt, nu e vorba doar de situatia bancilor grecesti care opereaza in strainatate. Este vorba de o extindere a unei boli si in alte tari care au probleme financiare foarte mari, care sunt tarile pe care le-am enumerat.

Bancile care opereaza in Grecia se supun reglementarilor bancii centrale elene, dar si Bancii Centrale Europene. Deci nu pot avea, in linii mari, reglementari altele decat cele pe care le vedem in Romania. Noi toti operam intr-un sistem relativ similar. Chiar sistemul bancar din Grecia ar trebui sa fie mai aspru reglementat, pentru ca este in zona euro.

Noi nu suntem in zona euro, avem o anumita liberatate, datorita faptului ca avem o moneda nationala. Atunci, situatia este mai buna pentru Romania, intrucat constrangerile in politica monetara sunt mai reduse decat in Grecia. Dar nu cred ca vreo banca straina de acolo este afectata in acest moment foarte mult. Probabil ca toate bancile straine care opereaza in Grecia sunt foarte prudente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#curs euro leu, #curs valutar euro, #criza datorii Grecia , #euro