Ce ar putea impiedica Romania sa intre in zona euro?

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 12:22
3583 citiri
Ce ar putea impiedica Romania sa intre in zona euro?
Foto: Daylife

Prima jumatate a anului viitor va fi esentiala pentru stabilirea datei tinta pentru intrarea Romaniei in zona euro, urmand a fi efectuata o analiza de catre analisti si toate institutiile responsabile de acest lucru, pentru a se vedea daca poate fi mentinuta tinta 2015, potrivit presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Intr-o perioada in care mai multe tari din zona euro se lupta cu deficite bugetare si datorii mult mai mari decat ale Romaniei, iar multe dintre statele care intentionau, in trecut, sa intre in zona euro, precum Cehia, Polonia sau Ungaria, par sa renunte la aceasta idee, Romania are, inca, drept tinta, anul 2015.

"Romanii sprijina acest lucru. Obiectivul nostru este sa fim in zona euro in 2015. Dar nu inseamna ca acest obiectiv va fi mentinut. Ceea ce am invatat din criza, in primul rand, este ca ar fi relativ usor sa intri in zona euro, dar problema este daca economia ta este pregatita pentru acest lucru", a declarat Traian Basescu publicatiei Financial Times.

Pentru a fi in zona euro in 2015, Romania ar trebui sa intre in 2012 in mecanismul ratei de schimb (ERM II). Acest lucru presupune si o stabilitate fara precedent a monedei nationale, pe care analistii sunt de parere ca Romania o poate si trebuie s-o atinga.

Potrivit consultantului financiar Bogdan Baltazar, Romania are nevoie de o anumita disciplina, iar intrarea in zona euro ar aduce un astfel de plus de disciplina.

"Pe de alta parte, in vremurile grele, nu ar mai exista parghia dobanzii de politica monetara, s-a terminat, se stabileste la domnul Trichet (presedintele Bancii Centrale Europene - n.r.) acolo sau cine o sa-i urmeze", a comentat Baltazar pentru Ziare.com.

"Mai vedem, mai avem la dispozitie trei ani. Trebuie sa intri cu doi ani inainte in mecanismul cursului de schimb. Va trebui sa fie destul de stabil cursul", a completat Baltazar.

De altfel, consultantul financiar s-a aratat foarte multumit de politica Bancii Nationale a Romaniei, care nu a efectuat devalorizari "asa-zis competitive" ale monedei nationale, in ciuda presiunilor la care a fost supusa.

"BNR avut o postura cuminte, in ciuda presiunilor absolute, neavenite si periculoase de "hai sa devalorizam sa traim bine, sa facem inflatie sa traim bine", bazaconii de astea sinistre", a comentat Baltazar.

Codul Muncii, piedica in calea intrarii in zona euro?

Directorul bancii centrale, Eugen Radulescu, sustine ca nu exista o solutie in totalitate buna sau in totalitate proasta, orice decizie am lua urmand sa aiba partile ei bune si mai putin bune.

Cu toate acestea, avand in vedere ca, daca am fi acceptati in zona euro in 2015 ar insemna ca economia Romaniei este puternica, este mai bine ca acest lucru sa se intample in cinci ani si nu in zece, de exemplu.

Insa problema nu vine dinspre curs, ci dinspre finantele publice si din zona competitivitatii economiei romanesti, care, la randul sau, depinde foarte mult de piata fortei de munca, sustine oficialul BNR.

"Daca lasam Codul Muncii asa cum este el acum, cred ca nici in 2025 nu mai intram in zona euro. Daca il flexibilizam de la nivelul la care este propus in actualul proiect de lege incolo - asta este un timid inceput de liberalizare a fortei de munca - daca vom face acest lucru, daca vom liberaliza piata fortei de munca, atunci oamenii vor trai mai bine, vor munci mai bine si vor castiga mai bine", a explicat Radulescu.

Directorul bancii centrale vine si cu o propuneri pentru modificarea Codului Muncii, astfel incat sa flexibilizeze si mai mult piata. Una dintre cele mai importante, in opinia sa, ar fi ca perioada de proba sa nu fie de 45 de zile, asa cum se prevede in proiectul de lege dezbatut in prezent, ci de cel putin sase luni sau chiar un an.

"Daca aduci pe cineva de pe strada si il pui sa lucreze intr-un domeniu, ala va stii sa lucreze in prima luna? Primii care ar pierde ar fi chiar patronii. Ei vor sa aiba oameni care sa munceasca si sa stie sa munceasca. Nu e nimeni nebun sa dea afara toata ziua, numai cu scopul de a plati mai putin. Nu are niciun sens, pentru ca il plateste mai putin, dar munceste mai prost", a comentat Radulescu pe marginea supozitiei ca o astfel de perioada de proba indelungata ar putea fi speculata de angajatorii romani.

De asemenea, sunt esentiale si prevederile privind concedierile, care, in prezent, sunt mult prea dificil de realizat. "Sunt anomalii care duc la scaderea productivitatii muncii, la scaderea rezultatelor", a completat Radulescu.

Tarile vecine nu se grabesc sa adopte euro

Din celelalte puncte de vedere, politicienii, dar si institutiile financiare precum FMI sunt optimiste in privinta revenirii Romaniei pe "calea cea buna".

Potrivit sefului statului, obiectivul unui deficit bugetar de 3 la suta in 2012 este mentinut, astfel incat sa intram in ERM II.

"Dar chiar daca putem face asta, sa ne gandim foarte atenti la ce ar insemna pentru Romania sa fie o tara din zona euro, daca economia nu ar fi pregatit pentru asa ceva", a comentat Traian Basescu.

De altfel, stirile dinspre tarile care folosesc moneda unica nu sunt deloc menite a aduce incredere eventualilor candidati. Marti, oficiali ai Parlamentului din Slovacia, tara care a adoptat euro in 2009, au declarat ca ar trebui luata in considerare revenirea la moneda nationala, avand in vedere problemele pe care regiunea le are in prezent.

"Trebuie sa incetam sa ne incredem orbeste in liderii din zona euro si sa ne pregatim un plan B pentru a reveni la coroana slovaca", a spus Richard Sulik, seful Parlamentului slovac.

Nu in ultimul rand, oficiali din tari mult mai dezvoltate si mai stabile decat Romania, cu economii care au inregistrat cresteri sau nu au intrat deloc in recesiune, cum ar fi Cehia si Polonia, asteapta ca moneda euro sa isi dovedeasca viabilitatea, declarand ca isi vor mentine monedele nationale atata timp cat va fi benefic pentru tarile respective.

Quarterly Report - Editia 4

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Zvonurile despre noile modele Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra și Z Fold 6 FE au circulat de ceva vreme, iar acum a apărut informația despre o posibilă variantă suplimentară, denumită Samsung...
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#intrare zona euro, #Traian Basescu euro, #Romania zona euro , #euro
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Cum cine impiedica Romania sa intre in zona euro ? Raspunsul e foarte simplu: mama lui Stefan cel Mare !!!