Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 13:40
2247 citiri
Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania

Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat oficial ca anul 2015 nu mai este o tinta pentru trecerea Romaniei la moneda euro.

De cel putin doi ani, orice analist economic stia ca acest obiectiv nu avea cum sa fie atins. Ce se intampla de fapt si cum stau lucrurile cu celelalte surate ale Romaniei din fostul bloc comunist care, plasate mai bine decat noi din punct de vedere economic, au aceleasi ezitari si incearca sa evite costuri de neplatit pentru economie si societate? Vorbim azi de cazul Poloniei, o tara luata ca exemplu din multe puncte de vedere.

Conform tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate statele nou intrate in uniune trebuie sa participe la uniunea economica si monetara de la data la care se produce aderarea, cu o derogare in privinta adoptarii euro. Cu alte cuvinte, desi nu este stabilita o data expresa de trecere la moneda unica europeana, Romania va trebui sa adopte euro.

Criteriile de la Maastricht, concepute sa previna accesul prea timpuriu la zona euro, au ajuns sa fie folosite oarecum pentru a evita adoptarea acesteia si pastrarea monedei nationale. Motivatia este ca o politica monetara inteligenta la nivel de tara poate sa ajute in vremuri dificile, in timp ce o singura strategie la nivelul zonei nu are cum sa se potriveasca pe calapodul fiecareia dintre economiile nationale.

Exemplul cel mai bun si cel mai util pentru noi, din perspectiva similaritatilor existente ca marime, structura a economiei si regim valutar, precum, si a pozitionarii pe aceeasi traiectorie cu un decalaj de cativa ani in timp, il constituie Polonia. Nu exista in prezent nici o data stabilita pentru adoptarea euro, desi criteriile de la Maastricht ar urma sa fie indeplinite pana in 2015.

Practic, pozitia Poloniei este de a adopta o strategie de aliniere la cerintele din zona euro dar de a astepta un moment prielnic, in care problemele din zona euro sa fie depasite iar beneficiile asociate cu trecerea la euro sa fie mai mari decat dezavantajul de a nu mai putea ajusta economia pe calea politicii monetare la nivel national.

Astfel, s-a ajuns in situatia in care Polonia este a sasea tara partener comercial al zonei euro, adica este puternic integrata cu lanturile de productie si servicii din Euroland, dar si-a pastrat capacitatea de a utiliza variatia cursului de schimb si controlul masei monetare pentru a evita contagiunea cu problemele aparute in alta parte a Uniunii.

Citeste mai multe despre Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania pe cursdeguvernare.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#amanare aderare euro Romania, #Romania euro amanare implicatii , #euro