Ce se va intampla cu euro in 2013

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 07:49
6292 citiri
Ce se va intampla cu euro in 2013

Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.

In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.

Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.

Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.

Printre economistii si investitorii care prevesteau disparitia monedei euro, cei mai multi erau americani. In ultimele sase luni, insa, profetiile lor s-au dovedit gresite sau, cel putin, premature.

Euro a inceput sa se aprecieze din nou in fata dolarului american, iar dobanzile la care se pot imprumuta tarile cel mai atinse de criza - Grecia, Spania si Italia - au inceput sa scada.

Chiar si cei mai pesimisti economisti isi revizuiesc estimarile, desi avertizeaza ca vor fi probleme majore in viitorul apropiat.

"Europa m-a surprins cu rezistenta politica", a spus Krugman, in decembrie. In luna octombrie, Citibank a scazut probabilitatea de iesire a Greciei din zona euro la 60 la suta, un procent inca mare.

Vointa politica

Se pare ca majoritatea analistilor au subestimat vointa politica a europenilor de a pastra intacta moneda unica. Astfel, in a doua jumatate a anului 2012, a existat o schimbare in luarea deciziilor.

Cea mai importanta a fost hotararea presedintelului Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, de a face orice este nevoie pentru a apara euro. In speta, BCE s-a angajat sa cumpere obligatiunile tarilor cu probleme. De asemenea, foarte important a fost si faptul ca Angela Merkel, cancelarul german, si-a schimbat parerea in privinta Greciei, fiind mai indulgenta.

"Poate exista o logica in iesirea Greciei din zona euro, insa mecanismul ar provoca prea multe daune atat Greciei, cat si vecinilor", a spus, pentru Reuters, Barry Eichengreen, economist la Universitatea Berkeley.

"Daca analizam politica europeana, vedem ca vor face totul pentru a evita o destramare a uniunii monetare. Ar fi o catastrofa, atat din punct de vedere economic, cat si politic", a adaugat economistul.

Pe de alta parte, alti economisti cred ca esecul euro va dura mai mult si va avea loc, in cele din urma.

In plus, investitori cunoscuti au pariat sume imense pe ideea ca euro va disparea in 2012. In decembrie, managerul de fonduri John Paulson a anuntat pierderi uriase din cauza pariurilor de acest gen.

Cand vine sfarsitul?

Nouriel Roubini, economistul de al Universitatea New York, denumit "Dr. Doom" din cauza estimarilor sale sumbre, a inceput sa anunte sfarsitul monedei unice europene inca din 2010.

In prezent, spune ca riscul unei catastrofe, pe termen scurt, s-a redus. Asemenea altor economisti, el crede ca 2013 va fi tot un an in care politicienii europeni se vor chinui sa evite catastrofa. Insa Roubini inca este de parere ca euro nu va rezista, iar riscul va creste in acest an, Grecia fiind, in continuare, cea mai mare amenintare.

Chiar si economisti mai optimisti, precum Barry Eichengreen, nu cred ca s-a terminat criza datoriilor din zona euro.

"Ceea ce am vazut in timpul crizei este un ciclu in care se iau masuri, politicienii cred ca problemele s-au rezolvat si stau degeaba in timp ce situatia se inrautateste", a spus Eichengreen.

La randul sau, Krugman aseamana masurile de austeritate impuse unor tari, precum Grecia, Portugalia, Spania si Irlanda, cu "medicina medievala", in care pacientii erau lasati sa sangereze pentru a se vindeca. Iar cand acest lucru le facea rau, li se faceau rani si mai adanci.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#criza zona euro, #destramare zona euro , #euro