De ce a ajuns euro "ciuma" valutelor?

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 07:02
4378 citiri
De ce a ajuns euro "ciuma" valutelor?

Bancile centrale ale tarilor emergente cauta sa scape cat mai repede de rezervele pe care le detin in euro. Optiunile lor sunt indreptate tot mai mult catre rezervele in dolari americani.

Criza din zona euro si-a lasat, in mod inevitabil, amprenta si asupra rezervelor valutare ale tarilor in plina expansiune economica. Dupa cum arata datele oficiale, acestea si-au redus cu 8 procente rezervele valutare detinute in moneda unica europeana.

Date ale FMI citate de Financial Times arata ca, in 2012, bancile centrale ale acestor state au vandut in jur de 45 miliarde de euro, noteaza Deutsche Welle.

Dolarii sunt de preferat

Privind in ansamblu, previziunile, ca euro s-ar putea transforma intr-un concurent serios pentru dolar pe piata mondiala financiara, cad.

"Euro va fi numarul doi intre valutele internationale, dar nu vad nicio posibilitate ca aceasta sa atace pozitia dolarului", spune Jeffrey Frankel, profesor de economie la reputata universitate americana Harvard.

Alegerile bancilor centrale asupra valutei in care decid sa-si tina rezervele financiare arata destul de clar in ce valute au incredere tarile din asa-numitul grup BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).

In timp ce cotatia dolarului in portofoliul acestora este constanta de ani buni, cotatia euro, anul trecut, a scazut cu 24%, atingand cel mai scazut nivel din 2002 incoace. Conform Financial Times, de acum incolo tarile BRIC isi vor indrepta atentia catre alte valute, cum ar fi, de pilda, dolarul australian.

Stabilitatea, factorul decisiv

In acelasi timp, tot mai atractive devin si alte valute, precum cele ale tarilor emergente. De curand, China si Brazilia au semnat un acord prin care cele doua state isi garanteaza reciproc, in cazul unui cutremur financiar pe pietele mondiale, cate 30 de miliarde dolari in valuta celuialt stat. Astfel, cele doua tari pot ocoli atat euro, cat si dolarul american.

Rezervele valutare ar trebui sa aiba o valoare stabila si, in caz de criza, sa poata fi vandute usor.

Temerile legate de capacitatile de plata ale unor mari state europene, precum Spania si Italia, au facut ca multe banci centrale sa isi puna intrebari daca moneda euro mai raspunde exigentelor bancare.

Euro ar putea sa-si refaca credibilitatea doar odata cu crearea acelei uniunii monetare de care se vorbeste de mai mult timp si emiterea de obligatiuni unice europene, crede economistul Frankel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#crica zona euro, #valuta euro dolar , #euro