Cresterea euro, sub lupa specialistilor: Cum afecteaza ratele, pretul locuintelor si costul calatoriilor?

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 09:17
8829 citiri
Cresterea euro, sub lupa specialistilor: Cum afecteaza ratele, pretul locuintelor si costul calatoriilor?
Foto: Arhiva Ziare.com

Euro s-a apreciat considerabil in ultima perioada, iar volatilitatea cursului e determinata atat de factori externi, cat si interni. Insa ce efect are cresterea cotatiei monedei unice asupra celor care vor sa-si ia o locuinta, care au credite in valuta si celor care vor sa calatoreasca?

Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, a explicat pentru Ziare.com ca pretul efectiv de vanzare in imobiliare este cel la care se face tranzactia finala.

"De cele mai multe ori, cand se face un antecontract, pretul chiar daca este stabilit in euro, daca apare finantare bancara, vanzatorul accepta plata in lei la cursul BNR din ziua tranzactiei. Astfel, cursul chiar daca este mare astazi, pentru cumparator va conta ce curs va fi peste o luna - doua, adica atunci cand va ajunge sa faca efectiv tranzactia. Aceeasi situatie este si in momentul in care vanzatorul doreste incasarea pretului in euro. Conteaza cat va fi cursul la momentul efectiv al tranzactiei", a punctat acesta.

Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce

Daca, totusi, pretul se stabileste in euro, dar si in lei la cursul antecontractului, atunci pretul in lei este mai mare cu aprox 2 - 3% fata de cursul mediu cu care ne-am obisnuit in anii anteriori. "Aceasta diferenta o suporta cumparatorul si, practic, vanzatorul obtine un pret mai bun in lei datorita unui curs ce il avantajeaza", a mai spus Dragos Nichifor.

Cu toate ca euro a ajuns la cote maxime si e in continuare pe val, acest lucru nu poate reprezenta un motiv de negociere cu banca atunci cand vrei sa iei un credit Prima Casa sau unul imobiliar.

Motivul? Proprietarii nu prea sunt impresionati de cresterea de curs si de obicei nu considera ca trebuie sa scada pretul pentru ca proprietatea lor sa fie mai accesibila unui potential cumparator, arata Dragos Nicihifor.

Abia daca trece o perioada destul de lunga si nu reusesc sa vanda sunt tentati sa scada pretul in euro.

Euro a atins cel mai mare nivel din ultimii 5 ani

Ce fac imprumutatii in euro?

Dragos Nicihifor mentioneaza faptul ca aprecierea euro afecteaza clientii cu credite bancare in aceasta valuta, dar cresterea cursului este suficient de mica incat sa nu prezinte premise de negociere mai usoara pentru clientii cu probleme la plata ratelor.

In plus, reprezentantii Garanti Bank au precizat pentru Ziare.com ca nu se asteapta la cresterea considerabila a restantierilor, dupa aprecierea euro, luand in considerare faptul ca ponderea creditelor in valuta a scazut semnificativ in ultima perioada.

"In acelasi timp, cresterea semnificativa a salariilor din ultimii doi ani, de doua zecimale, va amortiza, pentru moment o posibila crestere a datoriilor. Totodata, exista reglementari stricte in ceea ce priveste acordarea de credite in valuta, iar portofoliile vechi au fost deja curatate de credite neperformante. Prin urmare, perspectivele din acest punct de vedere sunt mult mai pozitive decat in trecut", au mai spus reprezentantii bancii.

Totusi, ei au atras atentia ca un efect imediat al aprecierii euro va fi acela de scadere a apetitului pentru creditele in aceasta valuta. Dar, pe de alta parte, ponderea creditelor acordate in valuta a scazut considerabil post-criza, de la putin peste 60% in 2009, la peste 40% in 2016. Astfel, impactul potential al aprecierii euro este mai mic decat in anii anteriori, au concluzionat specialistii Garanti Bank.

Dar cei care vor sa calatoreasca in afara?

Datele Institutului National de Statistica arata ca salariul mediul pe economie din ianuarie 2017 (2.300 lei) a avut o crestere de 10,8% comparativ cu cel din martie 2016, in timp ce cursul valutar pentru perioada 8-20 martie a crescut cu 1,95% - ceea ce indica faptul ca puterea de cumparare este in continuare ridicata.

Dar pe ce ar vrea romanii sa cheltuie banii?

Conform Studiului International despre Calatorii realizat de portalul momondo.ro, 27% dintre respondenti au declarat ca prefera sa cheltuiasca in general banii pe calatorii, mai degraba decat pe cumparaturi, pe a face imbunatatiri in casa sau chiar pe achizitionarea de electronice. Asadar, este vorba de un interes constant al romanilor pentru a cauta destinatii de calatorie.

Mircea Giurca, Marketing Manager momondo Romania, a spus pentru Ziare.com ca desi tendinta de apreciere a monedei euro e evidenta, exista mai multe companii aeriene in Romania care se lupta pentru cresterea cotei de piata, ceea ce a determinat preturi competitive pentru mai multe rute de zbor, inclusiv cele cu destinatii exotice. "Prin urmare, atunci cand ne referim la domeniul turismului, nu credem ca va exista un impact semnificativ asupra preturilor de zbor", a punctat acesta.

Totusi, care ar fi reversul medaliei?

"Noi credem ca provocarea venita de la o crestere importanta a monedei euro va fi legata de cazarea si banii cheltuiti la destinatie, ceea ce i-ar putea determina pe calatori sa se orienteze catre destinatii mai ieftine. Acest fapt este demonstrat, totodata, de rezultatele studiului nostru international - cand romanii au fost intrebati la ce prefera sa faca economii cand vine vorba de vacanta lor, primele trei optiuni au fost cazare (42%), cumparaturi (39%) si mancare pe durata calatoriei (28%) ", a adaugat Mircea Giurca.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#efecte apreciere euro, #efecte crestere euro, #crestere euro, #euro maxim , #euro