Cum a ajuns euro atat de scump: Leul e incoltit din toate partile, si intern, si extern

Luni, 13 Martie 2017, ora 07:40
12036 citiri
Cum a ajuns euro atat de scump: Leul e incoltit din toate partile, si intern, si extern
Foto: Arhiva Pixabay

Leul e incoltit din toate partile: euro e la cote inalte, climatul extern e dominat de incertitudine, in timp ce politica fiscala din tara noastra "atarna" greu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, miercuri, un curs de referinta de 4,5512 lei/euro, nivel maxim din 7 iunie 2013, deprecierea abrupta a leului fiind surprinzatoare pentru analisti, care se asteptau ca BNR sa intervina la pragul de 4,54 lei/euro, considerat limita superioara a zonei de echilibru.

Ulterior, joi, cursul a coborat la 4,5456 lei/unitate, iar apoi vineri a urcat la 4,5505 lei/unitate.

Cum s-a ajuns aici? De ce moneda unica s-a apreciat atat de mult si continua sa dea semne ca nu va da inapoi prea curand?

Pentru a afla raspunsurile la aceste intrebari, Ziare.com a stat de vorba cu Claudiu Cazacu, Chief Strategist la X-Trade Brokers.

"EUR/RON se apropie de regiunea superioara a intervalului de variatie de dupa 2013. Deprecierea leului poate fi pusa in contextul mai larg al discutiilor referitoare la redefinirea Uniunii Europene si al avansului cotatiilor titlurilor de stat germane, semn al nevoii de siguranta in crestere", a explicat specialistul pentru Ziare.com.

Intr-adevar, Europa pare sa fie mai divizata ca oricand. In contextul iesirii Marii Britanii din UE, la Bruxelles se vorbeste despre posibilitatea ca statele membre sa aiba viteze diferite de dezvoltare.

Ideea e sustinuta de marile economii ale regiunii (Germania, Franta, Italia si Spania), dar criticata de statele din Est, inclusiv de Romania.

Din anumite puncte de vedere, dorinta marilor capitale europene de a lua avant singure e de inteles. De la criza din 2008 incoace, au "tarat" anumite tari dupa ele. Sa luam exemplul Greciei, care a avut nevoie de mai multe programe de salvare si imprumuturi. Iar o parte din bani a provenit de la platitorii de taxe din statele din zona euro.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, vrea ca unele state membre sa poate avea alte relatii intre ele, sa poata avea o cooperare mai profunda si mai rapida, fara ca acest nou proces sa includa toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana. Din acest proces ar putea fi excluse in special tarile din Europa de Est.

Iar acest lucru e ingrijorator pentru Romania. "Am explicat colegelor si colegilor de ce o Europa cu mai multe viteze nu este o solutie buna. Dimpotriva, este o solutie care, in extremis, ar putea chiar sa duca la scindarea Uniunii Europene. (...) O sa ne apucam sa discutam Carta Alba prezentata de domnul Juncker si vom incerca intr-un an, maxim doi ani, sa conturam felul in care vedem cu totii impreuna viitorul Uniunii Europene", a spus de curand presedintele Iohannis.

Iar cum situatia Romaniei nu pare a fi roz in acest context, e normal ca leul sa se resimta.

Preocupari interne

Pe de alta parte, leul e incoltit si aici acasa.

Deprecierea monedei locale poate avea o legatura si cu "o preocupare a investitorilor in legatura cu pozitia fiscala a Romaniei", considera Claudiu Cazacu.

"Deficitul bugetar parea a include o doza consistenta de optimism chiar si inainte de propunerile recente referitoare la majorarea salariilor. BNR nu se arata dispusa, deocamdata, sa cheltuiasca din rezerve pentru a se opune trendului pietei. EUR/RON este in perioada de testare a limitelor superioare.

Tendinta pe termen mediu pare defavorabila leului, aducand in atentie repere nu departe de maximele istorice, in ipoteza in care reperul de la 4,5850 ar fi depasit", a punctat specialistul, care a adaugat ca opiniile sale nu trebuie privite ca recomandari de tranzactionare.

Calculele Guvernului pe deficit sunt contrazise de Comisia Europeana.

Executivul UE arata ca Romania va inregistra in 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisa de Uniunea Europeana, iar in 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe si a majorarii cheltuielilor publice, se arata in raportul de tara publicat de Comisia Europeana.

In schimb, bugetul elaborat de Guvernul Grindeanu pentru anul 2017 este fundamentat pe o crestere economica de 5,2% si un deficit bugetar de 2,99%.

In aceste conditii, vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului roman de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care afirma ca, pana la momentul lansarii Prognozei de Primavara (aprilie 2017), Guvernul ar trebui sa anunte "credibil" care sunt masurile menite sa readuca deficitul bugetar in tintele Pactului de Stabilitate.

Drept urmare, Ministerul Finantelor a precizat ca va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene pe aceasta tema, iar in caz de deviere de la tinta vor fi luate masuri de ajustare a deficitului bugetar.

Explicatiile ministrului Finantelor

Si ca tot a venit vorba de Finante, seful acestui minister, Viorel Stefan, a facut cateva comentarii legate de aprecierea euro. El crede ca sunt influente externe vizibile care au determinat cresterea monedei in raport cu leul.

"Sunt doua-trei influente externe care sunt vizibile, mediile financiare le stiu, le asteapta, nu e o noutate. Deci politica expansionista a Administratiei Trump, noua politica a Trezoreriei Americane de crestere a dobanzilor la dolar genereaza un impact asupra evolutiei euro si a tot ceea ce este legat de euro, inclusiv leul si toate valutele din jur.

Pe de alta parte, e vorba despre un proces de inflatie pe care il sesizam la nivel de Uniune Europeana, iar ca ciudatenie a ajuns leul sa fie cu inflatie mai mica decat euro, dar acesta nu poate fi termen lung si atunci se propaga si asupra leului. De asemenea, discutiile despre perspectiva Uniunii Europene, Brexit-ul, completeaza tabloul factorilor externi", a declarat ministrul.

El a adaugat, insa, ca exista si influente interne, inclusiv un test pe care fie speculatorii il fac pe piata imobiliara, fie chiar Banca Nationala, pentru a vedea "limita de suportabilitate si devalorizarea se va corecta intr-un timp foarte scurt".

Citește și:
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Guvernul a făcut pe placul primarilor și președinților de CJ. Sporuri mărite cu 50%. Condițiile puse de executiv
Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile vor primi un spor majorat la 50% de la 25%, a anunţat marţi ministrul Investiţiilor...
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Victoria meschină a lui Gabriela Oprea: A obținut o amânare în dosarul privind moartea polițistului Gigină
Tribunalul Bucureşti a amânat marţi, 31 ianuarie, pentru 17 februarie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă,...