Ziare.com

Economia, dependenta de banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate?

de Constantin Pescaru
Marti, 21 August 2012, ora 13:54

   

Economia, dependenta de banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate?
Banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate au fost principala sursa de finantare externa, in primul semestru din 2012, potrivit analistilor, ceea ce inseamna ca economia inca este dependenta de acest flux de capital.

In perioada ianuarie-iunie, rudele ramase in tara au primit 1,83 de miliarde de euro, suma mai mare decat absorbtia fondurilor europene, care a fost de 1,32 miliarde euro, si decat investitiile straine, care s-au cifrat la doar 625 milioane euro, in aceeasi perioada.

Cati bani mai trimit in tara romanii care lucreaza in strainatate

Desi este o suma mai mica decat cea din prima jumatate a anului 2008, adica 4 miliarde de euro, fluxul de capital venit de la muncitorii romani din strainatate ramane, in continuare, vital pentru economie.

"Acest lucru inseamna foarte mult, fiind unul din avantajele pe care le-am avut de pe urma aderarii. Deschiderea pietei fortei de munca pentru romani in strainatate a insemnat un venit important pentru tara. Insa aceasta este, totusi, in scadere, din cauza crizei din Occident. Este o suma care ne ajuta foarte mult pentru ca ea este investita, oamenii isi fac case, maresc consumul, dar nu ne mai putem baza foarte mult pe ea, pentru ca recesiunea din Europa va diminua si mai mult aceasta suma", a precizat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Banii de la romanii din afara devin cea mai importanta sursa de finantare, in conditiile in care nici investitile straine directe si nici alte transferuri private de capital nu au crescut in ultima vreme.

"Insa aceasta resursa este una fragila, deoarece situatia in Europa ramane incerta si nu se stie in ce masura romanii care lucreaza in strainatate vor genera venituri suficient de mari, pentru ca sa trimita sume importante acasa", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Claudiu Cazacu, de la X-Trade Brokers, sustine ca acesti bani sunt vitali pentru economie, intrucat ei au sustinut consumul autohton.

"Impactul romanilor care traiesc in afara se vede atat acum, cu pierderi de venituri impozabile pentru statul roman si o piata a muncii care sufera lipsa de forta pregatita in anumite sectoare, cat si in viitor, devenind tot mai greu de sustinut sistemul de pensii, medical, de asigurari sociale", a afirmat broker-ul, pentru Ziare.com.

Romanii care lucreaza in strainatate - pierdere sau castig?

Potrivit datelor oficiale, in strainatate se afla 3,052 milioane de romani. O analiza realizata de fundatia Soros arata ca o familie care se afla in Spania sau Italia economiseste, in medie, 931 de euro net, pe luna.

"Noi am pierdut foarte mult ca forta de munca tanara a parasit Romania, e o pierdere neta, pentru ca ne confruntam cu mari greutati in acoperirea fortei de munca calificata din tara si este o pierdere si din punct de vedere al investitilor pe care statul le-a facut pentru pregatirea acestor oameni. Dar, pe termen scurt, e un beneficiu material, pentru ca ei trimit o suma de bani in Romania, pe care angajatii din Romania nu ar fi putut sa o procure, sa o utilizeze", a reliefat Mircea Cosea.

Fundatia Soros a aratat ca o familie de romani castiga in strainatate, in medie, 1.896 de euro pe luna, in conditiile in care, in Romania, salariul mediu brut este de aproximativ 475 de euro/luna.

"Romanii care lucreaza in tara realizeaza un venit mai mic decat cei din strainatate, insa este o pierdere, daca ne gandim ca ei ar putea fi intrebuintati in economia romaneasca la capacitatea maxima si sa cresca PIB-ul tarii. Dar, cel mai probabil, nu s-ar realiza acest lucru, dimpotriva, ei ar fi ingrosat randul somerilor daca ar fi ramas in Romania sau si-ar fi desfasurat activitatea cu o productivitate scazuta", a explicat Aurelian Dochia.

Presedintele Consiliului de Supraveghere Certinvest, Eugen Voicu, reitereaza ca cei 3 milioane de romani reprezinta o pierdere pentru tara.

"Analizand dinamica plecarii romanilor in strainanate, este o pierdere enorma pentru piata fortei de munca, datorata in principal lipsei de perspective in diferite sectoare ale economiei. Romania ar avea nevoie de valoarea adaugata pe care acesti 3 milioane de oameni ar putea-o aduce in economie, atata timp cat s-ar crea conditiile necesare readucerii acestora in sistem", a mentionat acesta, pentru Ziare.com.

De ce au plecat romanii in strainatate

Romanii, in special cei tineri, au plecat in alte tari atat din cauze de ordin material, cat si de ordin politico-social.

Indemnati de obtinerea unor venituri mai mari si alungati din tara de mediul ostil de lucru si de lipsa joburilor, ei si-au asumat riscul de a munci in strainatate.

"Oamenii au plecat in strainatate pentru ca au comparat alternativele: fie stau in Romania si lucreaza pe bani putin, fie pleaca in afara sa lucreze, probabil, in conditii mai grele, dar pentru un salariu mult mai mare. Atata vreme cat exista aceasta diferenta de productivitate intre noi si tarile occidentale, exista o atractivitate a ideii acesteia, de a lucra acolo pe bani mai multi. Acest lucru se poate schimba, dar dureaza extrem de mult", a adaugat Aurelian Dochia.

Insa Mircea Cosea mai vede si un alt motiv pentru migrarea romanilor, anume acel politico-social.

"Romanii au plecat din Romania din doua motive. In primul rand, material, pentru ca salariile sunt mai mari decat in Romania, deci ei obtin venituri mai mari, insa nu este singura cauza. Romania nu ofera nicio perspectiva fortei de munca tanara, nici macar siguranta unui loc de munca, iar climatul politic este defavorabil dezvoltarii motivarii fortei de munca, pentru ca el a dus la desconsiderarea muncitorilor, a condus la actiuni iresponsabile, de gonire a lor, chiar Basescu a indemnat pe specialistii nostri sa paraseasca tara.

Ei s-au simitit in situatia in care activitatea lor in Romania nu primea demnitatea si statutul social pe care il merita", a sustinut analistul.

Mai putem opri migrarea?

Pentru a readuce romanii in tara sunt necesare masuri de durata, cum ar fi un echilibru economic si siguranta locului de munca, potrivit analistilor.

"Situatia migrarii cere masuri pe termen lung, si nu numai economice, ci si de recunoastere a valorilor, o schimbare a scarii de valori in Romania, promovarile si carierele ar trebui bazate pe performanta si nu pe influenta politica, sa dispara tot ceea ce inseamna clientelism, adica oamenii sa se simta in siguranta si sa fie multumiti ca li se recunoaste valoarea.

Este o actiune pe termen lung si priveste imbunatatirea, in general, a climatului economic si social pe care le ofera generatiilor tinere, fapt care deocamadata nu se intampla in Romania", a conchis Mircea Cosea.

O alta problema este migrarea elitelor, care are un impact puternic pentru Romania, pe termen lung.

"Plecarea celor mai pregatiti dintre noi este probabil cea mai grava sursa de
risc pentru viitorul Romaniei", a avertizat Claudiu Cazacu.

De asemenea, statul trebuie sa impulsioneze cumva forta de munca din strainatate sa se reintoarca in tara, prin luare unor masuri concrete, potrivit lui Andrei Ciubotaru, seful departamentului brokeraj al Tradeville.

"Cuantumul taxelor stabilite asupra salariului in sarcina angajatului si angajatorului aproape ca este egala cu suma primita net de angajat. De asemenea, birocratia cu care se confrunta societatile private este descurajatoare pentru derularea de investitii noi. Reducerea numarului de taxe si procese birocratice ar conduce la reducerea costurilor de functionare ale statului si ar da un impuls crearii de companii noi", a subliniat Andrei Ciubotaru, pentru Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7504 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Citesc numai idiotenii ..

Romanii au plecat, pleaca si vor pleca in continuare, in primul rand, pentru RESPECT .. Uman si Profesional .. pentru o viata fara discriminare: sexuala, religioasa, politica, etc. .. conationalii nostri se integreaza foarte usor oriunde in lumea larga .. numai in tarisoara lor, nu ! DE CE ?

 

Nu cumva or fi de vina toti...

...dar absolut toti cei care ne-au condus pana acum, prin sistemele incorecte, inechitabile si imorale pe care le-au creat?

Inculpatul Traian Basescu trebuie arestat

Pe perioada suspendarii, inculpatul Basescu Traian nu beneficiaza de nici un fel de imunitate.

Justitia: Inculpatul Basescu Traian trebuie sa raspunda penal pentru savarsirea infractiunilor de:

- Tradare - Art. 155 - Cod penal
- Atentat care pune in pericol siguranta statului - Art. 160 - Cod penal
- Atentat contra unei colectivitati - Art. 161 ? Cod penal
- Subminarea economiei nationale - Art. 165 - Cod penal
- Propaganda in favoarea statului totalitar - Art. 166 Cod penal
- Actiuni impotriva ordinii constitutionale - Art. 166 indice 1 Cod penal
- Complot Art. 167 - Cod penal
- Comunicarea de informatii false, Art. 168, indice 1 Cod penal
- Amenintare Art. 193 Cod penal
- Santaj Art. 194 Cod penal
- Inselaciune Art. 215 Cod penal
- Ultraj Art. 239 Cod penal
- Abuz in serviciu contra intereselor publice Art. 248 Cod penal
- Abuz in serviciu in forma calificata Art. 248, indice 1 Cod penal
- Purtare abuziva Art. 250 Cod penal
- Trafic de influenta Art. 257 Cod penal
- Asocierea pentru savarsirea de infractiuni Art. 323 Cod penal
- Instigare publica si apologia infractiunilor Art. 324 Cod penal
- Genocid Art. 357 Cod penal

Pentru incalcarea:

- art. 52 alin 1 si 3 - din Legea 3/2000 ? privind organizarea si desfasurarea referendumului
- art. 2 - din Legea nr. 14/2003 - a partidelor politice
- art. 54 - din Constitutia Romaniei - Fidelitatea fata de tara
- art. 80 - din Constitutia Romaniei - Rolul Presedintelui

Ai partial dreptate. Cei care erau bine integrati in Romania

si bine educati, sint aceeasi care sint bine integrati in strainatate si care aduc o lumina pozitiva asupra Romaniei prin calitatea lor personala. Indiferent de profesie. Cineva care isi vede de treaba si pe care poti conta este apreciat oriunde. Daca matura bine pe strada sau daca este profesor universitar, are aceeasi valoare. Omul conteaza, nu profesi. Dar cred ca stiti deja aceste lucruri :-)

Asa e,toti care au plecat n-au plecat de bine..

si este imoral ca pentru toti acestia sa nu fie respectati...sa nu mai spun ca sa tina economia iar acum acest guvern sa-i scoata de pe liste.Noi toti cei iesiti am vazut ce inseamna civilizatia ,respectul si munca.Nu ca nu s-ar munci si la noi dar sint alte valori.
Va doresc tuturor de-acasa si afara o zi buna si sa incercam sa devenim o forta impreuna pentru stoparea comunistilor..gen ETC,care si aici a aparut.Cum sa exportam in Romania respectul si democratia?Civilizatia?

HA - tin economia....

Saracii de ei ... hai sa recapitulam ... aprox. 3,5 mil. trimit acasa vreo 4 mld. de euro. Cei 3,5 mil. or fi avand in medie fiecare un parinte nu sau copil, nu? Bun pana aici. Astia fraierii din tara sustin pensiile si tratamentele medicale pentru cei 3,5 mil, in medie 150 eur/luna/pers ca sa fin rezonabili. Hai sa facem socoteala. Astia trimit acasa 4 mld. de euro, iar prostii astialalti platesc la prima strigare vreo 6,3 mld. anual, ca sa nu mai punem la socoteala ca in scurt timp ne vom trezi cu ei acasa cu oasele rupte, bolnavi, fara asigurari sociale si asa mai departe. In concluzie ce am castigat si ce am pierdut. La fel de adevarat este ca oamenii astia nu au plecat de bine, dar hai s-o lasam asa pentru ca din cate observ sunt folositi ca masa de manevra pentru a justifica neputinta guvernelor, evaziunea fiscala si asa mai departe.

mda

muncitorii romani din strainatate inca tin economia dar ei ar trebui scosi de pe listele electorale, mare nerusinare din partea usl.

 

Se pleaca pentru bani

Romanii au plecat ,pleaca si vor pleca pentru bani caci Respect .. Uman si Profesional si o viata fara discriminare: sexuala, religioasa, politica, etc cu siguranta e foarte greu vor gasi in Vest.

 

Se pleaca si pentru bani

As minti daca as spune ca banul nu conteaza; dar sa stii ca banii castigati in plus sunt din greu munciti; din punctul meu de vedere in primul rand a contat civilatia care ma inconjoara: sunt tratat cu respect si respect valorile celor din jur: onoare, corectitudine, seriozitate, organizare, vorba putina si fapte multe. Si sa stii ca in dec 89 castigam cam 9 mii lei pe luna dar cand am vazut ca Iliescu a preluat puterea, cand am vazut cum acest criminal distruge oameni, fabrici, gospodarii taranesti, familii, intelectuali de vaza ai tarii atunci am zis: sa ramana romanii cu el, eu am doar o viata de trait si nu vreau sa traiesc alaturi de mafioti si prosti.

Economia este dependenta de toate si de toti...

-------------------

 

Just. Toti pot contribui la bunastarea generala. Din pacate

sint numai 3-5 milioane de activi in Romania. Cam putini. Si foarte multi pensionari. Cam multi. Trebuie schimbata aceasta proportie prin politica inteligenta si sustinerea natalitatii. Daca nu, mai ramine imigratia asiatica sau africana. Un excelent exemplu de emigrant fericit este Dr Raed Arafat.

Studentii straini

Nu am vazut studenti straini buni la invatatura - este si normal datorita acomodarii cu limba.
Este mai usor sa te apuci de afaceri decat sa studiezi medicina!

Ai dreakului de saraci mai sunt rumanii astia

Afara, in vest poti munci din greu si in 30 de ani abia daca-ti poti cumpara un apartament decent, in Romania ridica intr-o luna ditama-i vila si are cel putin 3 autos "premium" cele mai noi modele de BMW-uri, Mercedesuri pe familie ....
Ai dreakului de saraci mai sunt rumanii astia .... !?
Evident nu toti, aia cu adevarat fara venituri, cresc caini si stau in carciumi ca nu-i munca !?

Ajutorul diasporei pentru familiile ramasa in tara sau

prin investitiile lor in intreprinderi locale sint o componenta importanta la venutul global al Romaniei. Astazi, intre 15-25% din PIB. Cu cit va merge economia locala mai bine, acest procent ar trebui normal sa scada.
Deocamdata, este un ajutor pretios, distribuit exact acolo unde este necesar. Dreptul de vot nu este conditionat de aceste contributii voluntare, ci este un drept inalienabil al fiecarui cetatean roman, indiferent unde se afla.

 

700 de euro...

trimit lunar acasa in Romania... Si nenorociti de laUSL vor sa ma stearga de pe lista permanenta a electoratului.Basescu a avut bunulsimt sa multumeasca romanilor care muncesc in strainatate,numai pentru faptul ca nu consumam nimic din asistenta sociala.

 

Bravo, sinteti o persoana generoasa si responsabila.

Sa va dea Dumnezeu sanatate si bucurii in viata.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor