Euro puternic, daunator pentru Uniunea Europeana

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 08:06
3224 citiri
Euro puternic, daunator pentru Uniunea Europeana
Foto: Ziare.com

Moneda unica europeana a atins nivelul maxim al ultimelor 13 luni in raport cu dolarul, in aceste zile, pe fondul imbunatatirii situatiei economice din Europa, insa un euro puternic face mai mult rau zonei euro decat bine, sustin analistii.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a promis, anul trecut, sa faca orice pentru a salva euro, iar, recent, BCE a anuntat ca bancile europene au rambursat imprumuturi de urgenta in valoare de 137 de miliarde de euro, dand sperante ca sectorul financiar se insanatoseste.

Euro a ajuns la 1,35 dolari/unitate, iar analistii estimeaza ca ar putea atinge pragul de 1,40 dolari/unitate.

Insa zona euro inca are de rezolvat mai multe probleme economice si politice, avand in vedere ca, in 2012, a intrat din nou in recesiune, iar estimarile pentru 2013 nu sunt prea optimiste.

Aprecierea euro vine intr-un moment cand restul bancilor centrale iau masuri pentru devalorizarea propriilor monede. Astfel, un euro mai puternic va dauna exporturilor, facandu-le mai scumpe, un dezavantaj major pentru tarile mari din zona euro, care se chinuie sa-si recapete competitivitatea pe piata mondiala.

Germania, principalul exportator din regiune, este prima vizata. Cancelarul german, Angela Merkel, si alti oficiali si-au exprimat ingrijorarea fata de masurile luate, recent, de Banca Japoniei, despre care multi economisti spun ca au scopul de a deprecia yenul.

Totusi, chiar daca oficialii din zona euro nu isi doresc un euro puternic, nu vor lua masuri care sa conduca la deprecierea monedei, astfel ca, pe termen scurt cel putin, sa se mentina sentimentul de incredere in regiune al investitorilor, relateaza CNN Money.

De asemenea, Rezerva Federala face tot posibilul pentru subminarea dolarului, prin reducerea ratei dobanzii de politica pana aproape de zero.

Totusi, economistii sustin ca nu poate fi vorba despre un razboi al monedelor. "Este o perioada in care economiile se concentreaza pe propria redresare. Daca exista si efecte secundare, nu reprezinta un razboi, ci daune colaterale", a explicat Tom Cooley, profesor de economie la Stern School of Business a Universitatii New York.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#apreciere euro dolar, #dezvantaje euro puternic , #euro