Ziare.com

Jean-Claude Trichet: Euro nu este in pericol

de Livia Stroie
Vineri, 21 Mai 2010, ora 23:21

   

Jean-Claude Trichet: Euro nu este in pericol
Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat vineri ca euro este o moneda credibila, care nu este in pericol sa dispara.

"Euro este o moneda credibila, a carei rata a inflatiei a fost de sub 2% mai mult de 11 ani. Euro nu este in pericol", a spus presedintele BCE, intr-un interviu pentru publicatia germana Allgemeine Zeitung", relateaza iMarketNews.

Intrebat despre zvonurile privind o posibila interventie pe piata, pentru a contracara scaderea brusca a monedei euro, Trichet a declarat: "Nu comentez cu privire la interventiile de pe piata".

Trichet a precizat ca masurile recente ale bancii de a cumpara obligatiuni guvernamentale nu reprezinta o schimbare in politica bancii, asigurand ca lichiditatile de pe piata, rezultate in urma achizitiilor de obligatiuni, vor fi absorbite.

"Avem libertate de a actiona si nu vom ezita sa ne asumam responsabilitatea de a pastra stabilitatea pe termen mediu, chiar si in conditii dificile", a declarat Trichet.

Banca centrala nu va lasa autoritatile sau alte grupuri de presiune sa o convinga sa actioneze intr-un sens sau altul, a asigura Trichet.

"Nu vom permite sa fim influentati de niciun guvern, niciun partener social si niciun fel de grup de presiune. Actionam intotdeauna in functie de responsabilitatile pe care le avem. Astfel, am reusit sa asiguram stabilitatea preturilor", a spus Trichet.

Directorul BCE a adaugat ca achizitiile de obligatiuni nu au reprezentat o decizie exceptionala, in conditiile in care obiectivul il reprezinta stabilitatea preturilor.

Actiunile ECB sunt "fundamental diferite" de cele ale altor banci centrale, deoarece asigura "o politica monetara stabila", a explicat Trichet.

"Criza din ultimii trei ani a fost cea mai grava inca de la Cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar daca Banca Centrala Europeana nu ar fi actionat, ar fi fost cea mai grava de la Primul Razboi Mondial", a adaugat Trichet.

Zona euro este o zona stabila, in lumea industrializata, a spus directorul BCE, adaugand insa ca nu acelasi lucru se poate spune despre anumite tari din zona euro.

"O prima si absolut necesara conditie pentru stabilizare este ca guvernele sa accelereze consolidarea fiscala si sa implementeze masuri indispensabile", a conchis Trichet.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1369 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trichet !

Rolul sau este de a evita panica pe piata bancara. Ca euro se duce la vale in favoarea dolarului ? Este un fapt ! Ca americanii dau lovituri sub centura unor adversari este o noutate ? Criza PROGRAMATA a deviat un pic ,dar este mentinuta sub control. Globalistii incearca sa scape de celelalte POLURI decizionale ( Rusia,China,UE, Blocul Sud American ). Vor reusi ? In orice caz ,astazi Uniunea Europeana se gaseste la rascruce de istorie. Fara sa fii mare strateg,eu cred ca pentru a se salva,UE va arunca peste bord unele dintre tarile noi intrate si pline de contradictii. Rominia ,Bulgaria, deja sint ignorate. Cind este lasat un guvern impopular precum cel din Rominia fara ca sa fie macar " sfatuit ",soarta Europei incepe sa fie tragica !

 

asa au sustinut si basescu si boc in 2008

si uite unde sa ajuns...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor