Marile puteri economice, in razboi pentru suprematia monetara

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 18:09
5892 citiri
Marile puteri economice, in razboi pentru suprematia monetara
Foto: s3c.es

Dupa ce America a declarat razboi Chinei pentru a-si reevalua moneda, acum Europa se arata nemultumita de acest refuz al Beijingului, zona euro fiind preocupata de rata de schimb exorbitanta a monedei sale.

Aceasta discordie a dominat in cadrul vizitei de trei zile la Bruxelles a premierului chinez Wen Jiabao, venit pentru un summit Asia-Europa si apoi un summit UE-China.

Reprezentantul Chinei a fost foarte ferm in cadrul acestor intalniri ca ratele de schimb ale principalelor monede raman "relativ stabile" intre ele, declaratiile find o modalitate de a respinge apelurile europenilor pentru o reevaluare a yuanului, care, ca si americanii, suspecteaza Beijing ca apeleaza la devalorizarea monedei pentru stimularea exporturilor si a cresterii economice.

Lideri importati ai zonei euro au cerut sefului guvernului chinez o evaluare "semnificativa" a yuanului, iar acesta a contra-atacat, cerand europenilor sa inceteze cu "presiunile pentru o reevaluare a yuanului".

In ochii lui, o apreciere puternica a monedei "ar duce multe companii chineze in faliment" si va crea "tulburari sociale". O astfel de criza "nu ar fi buna pentru intreaga lume", a avertizat el, potrivit Le Monde.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a declarat si el ca a cerut premierului chinez sa actioneze in favoarea reevaluarii yuanului. Cursul monedei chineze va fi, de altfel, una dintre temele principale ale summit-ului G20 de la Seul, pe 23-24 octombrie. La randul sau, ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle, a precizat ca "trebuie sa se vorbeasca despre acest lucru cu partenerii din China", adaugand ca e asteapta "o politica de impaciuire verbala" in aceasta dezbatere care tinde sa se agraveze.

Aceste atacuri China-Europa vin in contextul in care euro continua sa se aprecieze pe piata valutara, ceea ce s-ar putea rasfrange asupra exporturilor europene, sufocand redresarea economica si asa fragila a batranului continent.

Moneda unica a crescut miercuri peste pragul de 1,39 dolari pentru prima data in opt luni. Europa face astazi eforturi si in alte domenii economice majore pentru a-si cobori nivelul monedei sale.

Preocuparea privind nivelul yuanului este in crestere, inclusiv in cadrul FMI, avand in vedere atmosfera de "razboi valutar" intre marile puteri, care vor sa-si slabeasca propria moneda, in scopul de a exporta mai mult. Daca o tara precum China este reticenta in a-si reevalua yuanul, Japonia a intervenit pentru a-si slabi yenul, Brazilia a luat masuri pentru a limita intrarea de capital in tara si cresterea reala. Toate acestea se intampla in timp ce Statele Unite ale Americii nu fac nimic pentru a tine sub control dolarul.

FMI contribuie si el la atmosfera de discordie, sustinand ca Beijingul ar trebui sa-si reevalueze moneda, sa reduca dependenta de exporturi si sa creasca cererea interna.

Razboiul China - SUA, si mai vechi

Divergente vechi sunt si intre China si SUA, mai ales acum, cand americanii pierd tot mai mult teren in fara chienzilor. Insa nu de la inceput a fost asa, caci cresterea economica a Chinei a fost alimentata de investitiile multinationalelor americane, iar Statele Unite si-au finantat deficitele prin intermediul achizitiilor de obligatiuni de stat din China. A exista si inca mai exista o interactiune puternica intre China si Statele Unite, iar toate statele occidentale si-au facut iluzii ca, odata cu economia de piata, si democratia se va instala in China.

La randul lor, exportatorii chinezi s-au folosit de piata americana, fiind mult mai usor pentru ei sa aiba acces la ceea ce este prima piata unificata a lumii.

Produsele chinezesti sunt extrem de competitive, atat de competitive incat Beijingul a decis sa-si coteze moneda raportandu-se la dolarul american, care a pierdut 15% din valoare de la inceputul crizei economice.

Confruntarea pe aceasta tema dintre China si SUA devine din ce in ce mai intensa. Desi China a anuntat in iunie ca va liberaliza gradual rata de schimb a yuanului, insa pana acum aceasta masura nu a fost luata. SUA face presiuni de ceva timp asupra Beijingului sa liberalizeze rata de schimb, ajungand chiar sa numeasca China "manipulator valutar".

Prima tara exportatoare din lume, China este un colos financiar, cu rezerve valutare de 2,4 trilioane de dolari (1,8 trilioane de euro), insa moneda sa nu este convertibila.

Expertii sunt de parere ca yuanul este subevaluat la jumatate fata de dolarul american. Cu toate acestea, China a oprit, in iulie 2008, lenta reevaluare a monedei incepute in 2005 (+21% in total).

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#razboi mentar, #razboi euro yuan, #razboi Europa China , #euro