Ziare.com

Monedele de 1 si 2 eurocenti ar putea fi retrase - Afla de ce

de Florin Necula
Marti, 14 Mai 2013, ora 20:20

   

Monedele de 1 si 2 eurocenti ar putea fi retrase - Afla de ce
Monedele de 1 si 2 eurocenti ar putea fi retrase de pe piata, deoarece costurile productiei lor au cauzat pierderi in valoare de 1,4 miliarde de euro, incepand cu anul 2002.

"Comisia a consultat mediul de afaceri si asociatii ale consumatorilor, trezorerii, monetarii si banci centrale cu privire la avantajele si dezavantajele continuarii emiterii de monede de 1 si 2 eurocenti", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn, citat de New Europe.

Acesta a precizat ca producerea monedelor de 1 si 2 eurocenti este in mod clar o pierdere pentru zona euro, diferenta dintre valoarea nominala a monedelor si pretul platit de stat pentru fabricarea acestora fiind estimata la o pierdere totala de 1,4 miliarde de euro incepand cu anul 2002.

In intreaga zona euro exista un numar urias al acestor monede - 46 de miliarde. Jumatate dintre monedele fabricate in prezent sunt fie de un cent, fie de doi centi, cu o valoare totala de 714 milioane de euro.

Problema o reprezinta faptul ca oamenii continua sa piarda aceste monede, astfel incat se produc tot mai multe.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu sunt pierdute.

Le aduna tiganii ca sa topeasca cuprul. Valoarea intrinseca este mai mare decat cea nominala. Sa le fabrice din aluminiu.

 

1,2 si 5 eurocenti nu sint din cupru

La fel ca si 1 ban, sint din otel placat. Le atrage magnetul. Iar costul emiterii lor chiar daca e apropiat de valoare, monetariile compenseaza cu cistigurile de la monedele cu valoare inscrisa mare, dar cu preturi de productie mult mai mici. Monedele de 1 dolar de ex - cele pe care publicul american nu le vrea in circulatie au o valoare intrinseca de doar 5,5 centi.

1 cent.

In Canada 1 cent deja se retrage.Din acelas motiv.In Canada este de cupru si monetaria ii colecteaza si isi va recupera ceva din pierdere.Deja multe magazine nu mai adu rest monede de 1 cent.

Urmeaza ,

cele de 1 ban din Romania care nu au nici o valoare,pentru ca si ele nu-si acopera valoarea de productie...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor