Negritoiu: Adoptarea euro in 2015 nu mai are sens

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 18:19
2231 citiri
Negritoiu: Adoptarea euro in 2015 nu mai are sens

Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, sustine ca adoptarea monedei euro de catre Romania in 2015 nu este un obiectiv realist, acesta fiind mentinut ca o ancora pentru programele interne, pentru ca altfel s-ar ajunge la "cheltuieli fara limita".

"Cred ca asta nu mai face sens (adoptarea euro de catre Romania in 2015 -n.r). Eu inteleg de ce se mentine obiectivul. Pentru ca el se mentine ca o ancora, ca sa nu zic sperietoare, pentru programele interne, pentru ca altfel, se intra in cheltuieli fara limita", a declarat Misu Negritoiu, intr-o emisiune la Pro TV.

Intrebat daca este realista data de 2015 pentru adoptare a euro, directorul general al ING Bank Romania a spus ca nici nu poate fi vorba despre asa ceva.

"Mentinem aceleasi obiective pe care le aveam inainte de recesiune. Deci, lumea este in framantare, se schimba complet si noi ne mentinem proiectul de adoptare a euro in 2015. E mai putin naiv?"

El a explicat ca nimeni nu discuta deocamdata adoptarea euro pentru ca insasi zona euro probabil se transforma, iar pana la urma solutia ultima a referendumului va fi daca Grecia ramane sau nu in zona euro. Toata constructia monedei euro este pusa sub semnul intrebarii si atunci este nevoie de un alt act politic ca sa decizi extinderea.

"Euro a fost contruit, si am vazut comentarii recente, in ciuda tutuor slabiciunilor pe care le are sistemul, pentru ca adoptarea unei monede unice ar trebui sa fie ultima faza dintr-un proces de integrare economica, pornind de la integrare economica, guvernanta economica, politici fiscale comune si, in sfarsit, moneda comuna.

Procesul a fost inversat pentru ca el este de natura politica si trebuie sa puna presiune pe celelalte etape ale integrarii. Acum se vorbeste de guvernanta economica, de ajustarea politicilor fiscale, care este extrem de complicata", a mai spus Negritoiu.

Seful ING Bank Romania a declarat ca pentru adoptarea euro in 2015 Romania ar fi trebuit sa inceapa discutiile inca de pe acum.

"Se rediscuta acest proiect. Daca se rediscuta acest proiect, este dispus cineva ca sa stea la masa sa discute candidatura Romanei in conditiile in care nicio alta tara din Uniunea Europeana nu isi propune acum? Nimeni nu mai are un plan, ca este Cehia, ca este Polonia, ca este o alta tara, sa adopte euro in 2015. Daca vrei sa adopti in 2015, acum trebuia incepute discutiile", a spus Misu Negritoiu.

Citește și:
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Deputații au mărit lefurile primarilor însă nu și pe cele ale parlamentarilor. USR anunță că atacă legea la CCR
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, proiectul de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de...
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Circ în Parlament: aleșii, la un pas să se ia la bătaie când discutau despre majorarea salariilor. George Simion a stins lumina în sală
Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și...