Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut cu 17% in 2012

Luni, 11 Februarie 2013, ora 19:20
2087 citiri
Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut cu 17% in 2012

Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut cu 17%, de la 157.000 in 2011 la 184.000 in 2012, potrivit unui comunicat al CE.

Dat fiind ca in prezent exista 16,5 miliarde de monede euro autentice in circulatie, raportul este de 1 moneda falsificata la 100.000 de monede autentice.

Moneda de 2 euro ramane de departe cea mai afectata de aceasta activitate infractionala, reprezentand aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate.

In ceea ce priveste bancnotele euro falsificate, in 2012 au fost retrase din circulatie aproximativ 531.000 de bucati, conform cifrelor furnizate de Banca Centrala Europeana, care este responsabila cu protejarea bancnotelor impotriva falsificarii.

Masurile preventive, inclusiv legislatia, analizele tehnice, coordonarea aplicarii legii si cooperarea judiciara le-au permis statelor membre sa faca progrese in ceea ce priveste eliminarea monedelor euro falsificate din circulatie. Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie sa fie consolidate pentru a imbunatati prevenirea, investigarea si sanctionarea falsificarii euro pe intreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme si niveluri de protectie divergente.

In acest context, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directiva care stabileste reguli minime privind sanctiunile. Aceasta va introduce instrumente de ancheta eficace si va consolida masurile preventive, permitand analizarea falsurilor de catre autoritatile competente, cu scopul de a creste protectia euro si a altor monede prin intermediul masurilor penale.

Intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro impotriva falsificarii.

In conformitate cu normele UE, Comisia este responsabila cu administrarea Centrului Tehnic si Stiintific European (CTSE). CTSE analizeaza si clasifica noile tipuri de monede euro falsificate prin stantare. Centrul are sediul in cadrul OLAF si utilizeaza echipamentele si instalatiile tehnice ale Monetariei din Paris (Monnaie de Paris).

De asemenea, Comisia colaboreaza indeaproape cu Banca Centrala Europeana (BCE), Europol, Interpol si autoritatile nationale competente. Banca Centrala Europeana este responsabila de analizarea bancnotelor euro falsificate. Europol si Interpol sprijina serviciile din statele membre insarcinate cu aplicarea legii in combaterea formelor grave de criminalitate organizata prin facilitarea schimbului de informatii si asigurarea analizei operationale si strategice.

De asemenea, Comisia este responsabila pentru punerea in aplicare a programului "Pericles" care ofera cursuri de formare si asistenta tehnica autoritatilor nationale competente pentru a le oferi posibilitatea de a imbunatati in continuare protectia bancnotelor si a monedelor euro impotriva falsificarii.

In cadrul acestui program, Comisia/OLAF a derulat 16 proiecte in 2012, inclusiv conferinte si seminare organizate de statele membre sau de Comisie/OLAF, in cooperare cu Europol si BCE. Comisia pregateste initiative legislative si monitorizeaza punerea in aplicare a legislatiei relevante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#monede euro false, #monede euro retrase piata , #euro