Oficial Gutmann Bank: Euro va exista atat timp cat va dori Germania - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 06 Aprilie 2011, ora 18:24
3267 citiri
Oficial Gutmann Bank: Euro va exista atat timp cat va dori Germania - Interviu
Foto: gutmann.au

Este incontestabil faptul ca Germania a fost locomotiva economica in Europa, tragand dupa ea restul tarilor, in perioada de criza. Cu toate acestea, oficialii bancii Gutmann spun ca, daca prima putere europeana ar dori sa "elimine" euro, nimeni nu i-ar putea sta in cale.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Gordian F.Godenus, partener in Gutmann Bank, spune ca moneda europeana va exista atat timp cat Germania va dori acest lucru. Totodata, acesta preconizeaza ca Europa Centrala si de Est va fi urmatoarea zona care va inregistra cresteri economice de invidiat.

Ce vrea sa insemne ca euro va exista atat timp cat Germania va dori acest lucru?

Fara Germania, moneda europeana nu va supravietui. Acesta este raspunsul simplu. Germanii sunt cei mai mari sustinatori ai euro. Ei inca mai vad un mare avantaj in a folosi euro decat sa iasa din aceasta alianta (zona euro). Nu vad o Europa, cu euro, fara Germania.

Atunci nu si-ar putea folosi Germania acest avantaj pentru a influenta politicile din restul tarilor UE in avantajul ei?

Economic, Germania ar avea puterea sa faca acest lucru, dar sa nu uitam ca UE este o uniune economica si are si un puternic element politic in ea, chiar daca nu este la fel de puternic asemeni celui american. Depinde foarte mult si de politica interioara a Germaniei.

Care sunt sansele ca vreuna din tarile care se afla acum in zona euro sa doreasca sa iasa? Si cum vor fi influentate restul tarilor?

In principiu, criza peste care tocmai am trecut a aratat ca, daca incerci cu adevarat sa intelegi partile pozitive si cele negative, o sa va dati seama ca cele favorabile ramanerii in zona euro au castigat.

Care sunt partile bune si partile rele implicate in aceasta problema?

Una din partile bune este ca o parte din tarile din UE au fost salvate si sunt salvate, in continuare, din punct de vedere economic. Aici este un grup de solidaritate care, momentan, ramane de neclintit. Plus ca aici nu vorbim de riscul ca una dintre tarile UE sa iasa din proprie initiativa, ci, mai mult, sa nu mai poata mentine performantele si reformele pe care trebuie sa le indeplineasca. Oricum, factorul decisiv in aceasta problema este Germania. Aceasta tara este cea mai puternica "masina", cu economia cea mai puternica si, atata timp cat ei inca isi tin cuvantul, nu vad o schimbare in viitorul apropiat.

Cum se vede economia din ECE dupa socul japonez?

Multi nu au luat in calcul aceasta interdependenta intre industriile statelor, care a ajuns foarte puternica. Asa se explica faptul ca, daca acum incerci sa cumperi un gadget din Germania, acest gadget are componente produse in Japonia. Nu cred ca evenimentele din Japonia au influentat atat de mult economia. Partea care a fost lovita de cutremur si tsunami nu este una din zonele cheie ale economiei nipone. Plus, Japonia are o traditie, care vorbeste de la sine, in reconstruirea propriei tari si economii. Ca si popor, acestia sunt foarte uniti si asta s-a vazut foarte bine in faptul ca nu s-au panicat atat de tare in urma acestor evenimente. In oricare alta tara pe care o stim oamenii s-ar fi panicat si ar fi fugit demult.

Care sunt principiile pentru care credeti ca Europa Centrala si de Est (ECE) este urmatoarea zona care va avea o crestere formidabila?

ECE are cateva avantaje, principalul fiind cel geografic, este foarte aproape de restul Europei (tarile bine dezvoltate) si plus de asta avem o forta de munca educata si o apropiere culturala mai mare fata de restul Europei decat statele asiatice. Prapastia culturala are un rol important in dezvoltarea afacerilor intre state.

Care credeti ca sunt domeniile economice pe care Europa ar trebui sa le finiseze, sa le dezvolte mai mult?

Europa va trebui sa se concentreze pe inovatie, pentru ca, pe langa SUA, Europa are urmatorul nivel de educatie. Pentru inovatie ai nevoie sa te fortezi sa inovezi, iar noi nu facem acest lucru. Uitati-va in Asia, acolo se copiaza orice noua tehnologie care apare, chiar daca se si creeaza foarte mult. Noi, aici, trebuie sa mergem numai pe dezvoltare. Un alt domeniu in care cred ca "batranul continent" are sanse sa se dezvolte foarte mult este turismul, dar si industria auto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#euro zona Gutmann Bank, #Europa Centrala Est Japonia , #euro