Pericolul teribil care ameninta zona euro: Va avea soarta fostei URSS?

Joi, 18 Iulie 2013, ora 20:37
4614 citiri
Pericolul teribil care ameninta zona euro: Va avea soarta fostei URSS?
Foto: Arhiva

Banca Centrala Europeana (BCE) nu isi mai poate respecta indatoririle fundamentale, derivate din Tratatul de la Maastricht, sustine un reputat economist german. Rezultatul: uniunea valutara merge incet, dar sigur, pe drumul periculos care a distrus asa-numita "zona a rublei."

"Ma tem ca, incepand de vara trecuta, Europa urmeaza un drum alunecos, dezvoltandu-se intr-un mod asemanator zonei rublei", a precizat economistul Thomas Mayer, consultant si fost economist-sef al Deutsche Bank.

El face o paralela cu perioada anilor '90, atunci cand fostele republici sovietice au conceput o zona valutara unica, dupa caderea Uniunii Sovietice, noteaza Deutsche Welle.

Atunci, bancile nationale au putut - la fel cum se intampla in prezent in zona euro - sa tipareasca bani aproape fara restrictii.

"Tarile apelau tot mai des la vistieria comuna", a spus Mayer.

"Zona rublei" a clacat in vara lui 1993, cand toate statele membre au inceput sa-si tipareasca valuta proprie. Conform economistului german, sansele pentru repetarea acestui scenariu in zona euro sunt de 40%.

BCE in rolul de aparator

Mayer a adus critici promisiunilor presedintelui BCE, Mario Draghi, facute in urma cu un an. Atunci, acesta a anuntat ca depune toate eforturile pentru salvarea monedei euro.

"In cazul unei alte crize majore, BCE va intra in rolul de aparator si, in acelasi timp, va fi un fel de magazin cu autoservire pentru tarile din zona euro", a mentionat Mayer.

Luandu-si angajamentul de a salva euro cu price pret, BCE si-a depasit competentele initiale de a mentine stabilitatea preturilor.

"Astfel, institutia a devenit parte a managementului economic si se transforme intr-o banca centrala a statelor membre", a continuat Mayer.

Concentrarea BCE asupra stabilitatii preturilor este un principiu care sta scris in Tratatul de la Maastricht.

In schimb, de facto, in acest moment, conform spuselor lui Mayer, banca are patru directii de urmat: preturi stabile, finante stabile ale statelor membre, banci stabile si promovarea politicilor economice din Europa.

"Deja nu cred ca nu mai este posibila respectarea intelegerilor de la Maastricht", a adaugat economistul german.

Dobanzile mici nu sunt o rezolvare

Una peste alta, in timp de criza, indepedenta bancii ar fi fost vitala. Insa seful BCE, Mario Draghi, a continuat sa mentina politica dobanzilor mici.

Daca se va ajunge la o noua escaladare a crizei in Portugalia si Grecia, aceasta ar putea conduce la o noua scadere a dobanzilor in zona euro, pana la 0,5 procente. De aici incolo, n-ar fi exclusa practicarea unor dobanzi negative, a argumentat Mayer.

"Consiliul BCE este de parere ca actualele dobanzi in zona euro se vor mentine la nivelul actual sau mai mic in urmatoarea perioada", a spus Draghi. Ceea ce inseamna ca, pe viitor, BCE va continua sa-si mentina cursul in zona euro. O scadere a dobanzilor nu este, in acest sens, exclusa.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#zona euro pericol, #Thomas Mayer zona euro, #criza zona euro, #rubla soarta euro, #BCE Mario Draghi , #euro