Primul stat din Europa care ar putea renunta la moneda euro

Marti, 24 Iunie 2014, ora 10:51
5696 citiri
Primul stat din Europa care ar putea renunta la moneda euro

Kosovo intentioneaza sa introduca propria moneda, renuntand astfel la euro, pe care il foloseste din anul 1999. Noua moneda ar urma sa se numeasca daran, dupa numele din antichitate al regiunii.

Guvernatorul Bancii Centrale din Kosovo (BQK), Bedri Hamza, a anuntat zilele trecute, in cadrul unei conferinte de presa, ca intentioneaza sa introduca o moneda nationala pentru statul balcanic, care nu este recunsocut inca de toate tarile, nici de Romania, potrivit prese locale, citata de La Tribune.

Corlatean: Pozitia Romaniei fata de Kosovo ramane neschimbata

Dupa razboiul din 1999, Kosovo s-a separat de Serbia si a ajuns in administratia autoritatilor internationale, incepand ulterior sa foloseasca moneda euro. Kosovo si-a declarat independenta in anul 2008, dar, neavand o moneda nationala care sa inlocuiasca euro, statul a continuat sa utilizeze aceasta valuta.

Pentru ca foloseste euro, Kosovo se bucura de stabilitate financiara si o inflatie tinuta sub control. Totusi, unul dintre dezavantaje este ca politica monetara nu prea poate fi controlata din interior.

Facebook a recunoscut, in sfarsit, independenta Kosovo - un ministru este extaziat

Kosovo are o economie destul de inchisa, iar unii analisti sustin ca acest stat are nevoie de propria sa politica monetara.

Initial, autoritatile din Kosovo s-au gandit sa adopte moneda Albaniei, lek-uk, pentru ca aceasta tara este cea mai mare piata de desfacere pentru bunurile produse in Kosovo, insa exista si numeroase riscuri.

De exemplu, s-ar transmite semnalul unei apropieri intre cele doua tari, ceea ce ar ingrijora comunitatea internationala.

Citeste si:
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Vasile Dîncu nu se teme de remaniere: ”Sunt pure invenții”
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a negat luni, 15 august, zvonurile conform cărora ar urma să fie schimbat din funcție. Întrebat, la festivitățile dedicate Zilei Marinei Naționale de...
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...