Ziare.com

Romania ar trebui sa amane adoptarea euro - EIU

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:40

   

Romania ar trebui sa amane adoptarea euro - EIU
Romania ar putea amana adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017, actualul obiectiv urmand sa fie revizuit de guvernul format dupa alegerile din toamna impreuna cu BNR, a declarat pentru NewsIn, Joan Hoey, senior analist pentru Europa, in cadrul The Economist Intelligence Unit (EIU).

"EIU considera ca obiectivul 2015 (de adoptare a monedei euro n.r) este nerealist si chiar un pic ciudat avand in vedere evolutiile din zona euro. Romania se poate confrunta cu dificultati in indeplinirea la timp a criteriilor de convergenta ale Bancii Centrale Europeane (BCE), respectiv criteriile privind inflatia, deficitul fiscal si dobanziile pe termen lung, pentru a adopta moneda euro in 2015", a spus Joan Hoey.

Ea a subliniat ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca competitivitatea inainte de aderarea la Uniunea Economica si Monetara (UEM).

"Avand in vedere incertitudinile cu care se confrunta zona euro, ar fi benefic pentru BNR sa mentina controlul cursului de schimb, oferind flexibilitatea de a restabili competitivitatea in fata socurilor asimetrice. Ca rezultat al tuturor acestor factori, EIU se asteapta ca Romania sa amane adoptarea monedei euro pana in 2016 sau 2017 cel mai devreme", a mai spus Joan Hoey.

De asemenea, analistul EIU a declarat ca, in programul sau de convergenta pentru 2011-14, Guvernul trecut a confirmat intentia sa de a adopta moneda euro in 2015 si de a intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM2), la un moment dat, in 2013-2014.

"Cum economiile trebuie sa petreaca cel putin doi ani in ERM2 inainte de a trece la moneda euro, adoptarea acesteia in ianuarie 2015 ar necesita angajamentul de a intra in ERM2 in ianuarie 2013.

Cu toate acestea, data anuntata oficial lasa deschisa posibilitatea ca adoptarea euro ar putea fi amanata pana in decembrie 2015. Guvernul format dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2012, care va avea un mandat pentru o perioada de patru ani pana la alegerile din 2016, fara indoiala, va revizui obiectivul 2015, in consultare cu Banca Nationala a Romaniei", a declarat Joan Hoey.
Sursa: rNews

Articol citit de 3192 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania cheltuie anual 12 miliarde euro!

Pentru mentinerea stabilitatzii monedei...bani care ajung la infractorii economici~!
Probabil daca intram in zona euro banii astia nu ar mai fi platitzi, stabilitatea euro e garantata de intreaga Europa!
Alte "dezavantaje" fatza de sistemul de acum!
Inaintea adoptarii euro am avea nevoie de o jutitzie, administratzie corecta, combaterea eficienta a fraudelor ... stabilitatea monedei sa fie data de o economie sanatoasa, adevarata, fara clientela de partid...

 

Guvernul Ponta va adopta Rubla, asta ne pregatesc rusofilii din USL!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor