Un telefon dat de Barack Obama a salvat moneda euro?

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 22:15
4402 citiri
Un telefon dat de Barack Obama a salvat moneda euro?

Banca Centrala Europeana ar trebui sa emita o moneda cu figura lui Barack Obama, avand in vedere rolul important jucat de presedintele SUA in perfectarea acordului care prevede alocarea a 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea monedei europene, comenteaza cotidianul The Independent.

Surse prezidentiale franceze insista ca eroul momentului a fost Nicolas Sarkozy, dar ca nou adoptata sa politica de discretie il impiedica sa isi trambiteze triumful. Acordul a fost aproape de colaps la putin timp dupa miezul noptii, dupa ce ministrii de Finante din statele Uniunii Europene discutau deja de noua ore.

Premierul italian Silvio Berlusconi ar fi obtinut un compromis telefonic intre Nicolas Sarkozy si cancelarul Angela Markel, care a permis ca acordul sa fie anuntat exact la momentul deschiderii pietelor din Tokyo, la 2 dimineata, ora Bruxellesului.

Potrivit surselor americane si franceze, chiar daca exista adevar in aceste informatii, cel mai important rol pare sa il fi jucat presedintele Barack Obama, care i-a convins pe europeni ca era mometul pentru a face ceva important care sa fereasca lumea de o noua criza financiara.

Barack Obama a sunat duminica din Hampton, Virginia, vorbind mai intai cu cancelarul german Angela Merkel si, trei ore mai tarziu, cu presedintele Nicolas Sarkozy.

Presedintele Obama i-a avertizat pe europeni - bazandu-se pe experienta sa de la inceputul anului trecut - ca nu e bine sa se joace cu pietele si ca trebuie sa elaboreze un plan de salvare atat de urias, incat speculatia de pe piata, impotriva euro si a statelor UE extrem de indatorate, sa fie redusa la tacere.

Dupa aceste telefoane, suma vehiculata pentru planul de salvare a crescut rapid la 500 de miliarde de euro, la care s-au adaugat alte 250 de miliarde de la FMI.

Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat "foarte preocupat" de criza bugetara din Grecia si impactul acesteia asupra economiilor europene si a celei americane, zilele trecute.

"Daca putem stabiliza situatia in Europa, va fi bine pentru Statele Unite si va fi bine si pentru Rusia", a apreciat Obama, adaugand ca actuala criza din Grecia si impactul acesteia asupra pietelor mondiale reprezinta "amenintari serioase" pentru Statele Unite.

A.B.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#Barack Obama moneda euro, #Obama telefon Merkel Sarkozy , #euro
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1