Chilipirul si capcana banilor negri

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:23
2717 citiri
Chilipirul si capcana banilor negri

Nu este un secret faptul ca cel mai mare aflux de bani murdari provine din tarile emergente, iar conform unui top recent, pe primele locuri la nivel mondial se situeaza China, urmata de Mexic, Arabia Saudita, Rusia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite.

Contul fals, solutia ideala a banilor negri

Expertii internationali sustin ca fluxurile ilegale de capital emanate din diferite zone cresc anual cu 8,6%, din care 61,2% sunt din sursa asiatica - noteaza Pravda, citand o sursa germana.

In rest, contributia Africii este de 6,3%, a Europei de Est 7%, a Orientului Mijlociu si Americii de Sud 9,9%, iar a tarilor puternic industrializate de 15,6%.

In ultimul deceniu, peste 500 de miliarde bani negri au disparut din evidentele contabile ale unor societati, fiind in cea mai mare parte transferate in conturi false. Contul fals este formula cea mai comoda si cea mai uzitata prin care pot sa dispara sume uriase, pe care detinatorii lor n-ar avea cum sa le justifice.

Economistii din India, cea de a treia mare putere economica a Asiei, au calculat ca "bugetul negru" anual al tarii atinge 123 de miliarde de dolari, exact ce le lipseste principalelor sectoare deficitare ale tarii: invatamantul, sanatatea si infrastructura.

Dar efectele banilor negri, care parasesc Asia sub diverse forme, nu se produc numai in tarile lor de bastina, cele asiatice. Imensele sume, cand pleaca din Asia, ajung numaidecat pe alte meleaguri, aducand cu ele si ingineria financiara care le-a creat.

Globalizarea ingineriilor financiare

Cu alte cuvinte, cine exporta capital negru exporta si mijloacele inteligente prin care l-a produs, urmand sa le repete, aidoma sau adaptate. Capitalul n-a fost adus degeaba in noile locatii. A fost adus ca sa produca tot bani.

Asistam astfel la un fel de fenomen de globalizare a ingineriilor financiare, pe care guvernele si alte autoritati ale tarilor-victima nu stiu sa-l evite sau poate n-au timp de el, fiind prea ocupate in lupta cu recesiunea, cu criza si cu toate celelalte.

Aceasta ar putea fi una dintre explicatiile pentru care expertii au constatat ca, in tarile puternic industrializate, fluxurile ilegale de capital ating nivelul de 15,6%, respectiv mai mult decat in Africa sau in Europa de Est.

Nu trebuie sa ne inchipuim ca in statele cele mai dezvoltate n-ar exista coruptie, spalare de bani si contrabanda, dar in asemenea zone pot usor prolifera detinatorii de bani negri, veniti din tarile emergente, tocmai pentru ca propria coruptie si contrabanda nu pare a fi o concurenta priculoasa.

Industria falsului

Iar terenul este propice. Cand ne referim la bani negri, vorbim de trafic de droguri, comert cu arme interzise, dar si cotrabanda cu bunuri rare, cum este fildesul, aurul, platina, cum sunt pietrele pretioase, operele de arta si antichitatile.

Vorbind de ultimele doua categorii, merita amintit ca ele nu se marginesc sa produca prejudicii activitatilor economice sau financiare. Ele lovesc neastepat si adesea irecuperabil in cultura si in patrimoniu, atunci cand operele de arta si antichitatile sunt falsificate.

Exista in lumea exotica retele specializate in falsuri, atat asupra operelor de arta, cat si asupra antichitatilor. Fara sa se poata situa la nivelul comertului cu arme sau cu droguri, acest domeniu de activitate depaseste cu mult cifrele de afaceri ale marilor branduri de succes, sa zicem, din domeniul cosmeticelor, al confectiilor sau al bijuteriilor.

Se falsifica picturi, sculpturi, dar si antichitati "originale": tablite de lut scrise cu caracter cuneiform, amfore, statuete. Artisti bine formati in domeniu au invatat tehnici moderne de imbatranire a materialelor, de uzare a suprafetelor, de imitare a tehnologiilor primitive.

Fara indoiala, nu acesta este capitolul cel mai reprezentativ cu privire la circulatia banilor negri, dar impresioneaza cand constatam ca, in ultimul deceniu, China a exportat bani negri, sub o forma sau alta, in valoare de 2,742 miliarde de dolari.

Legile nescrise ale contrabandei spun ca, de acolo unde au ajuns, ei trebuie sa se intoarca indoiti, inapoi de unde au plecat, ca bani curati.

Din nefericire pentru tarile dezvoltate, aflate in recesiune, orice capital venit din exterior devine rapid un fel de mana cereasca, buna sa le mai reduca din povara datoriilor si a obligatiilor sociale. Aceasta este capcana in care putem cadea usor si de care trebuie sa ne ferim, in goana dupa chilipir.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bani murdari, #bani negri, #inginerii financiare, #conturi false , #financiar