Cum au ajuns romanii sa aiba cel mai mic venit mediu din UE

Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 10:50
4702 citiri
Cum au ajuns romanii sa aiba cel mai mic venit mediu din UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Eurostat a publicat cele mai recente date pentru statele membre UE referitoare la venitul median net pe gospodarie. Romania figureaza pe ultimul loc pentru anul 2017, cu doar 2.742 euro, mult in urma Bulgariei (3.588 euro) si foarte departe de media europeana (16.359 euro).

Venitul median net al unei gospodarii (median net income by household in lb. engleza) se refera la sumele dobandite de o anumita gospodarie intr-o regiune data, in care jumatate dintre aceste gospodarii castiga mai mult si cealalta jumatate castiga mai putin.

Se poate utiliza in loc de venitul mediu sau de venitul median, deoarece reflecta mai bine situatia economica din zona respectiva. Indicatorul este utilizat pentru a determina in ce masura poate o familie sa-si permita cheltuielile cu locuirea.

Imaginea care apare potrivit acestui indicator este mult diferita de cea data de nivelul PIB/locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard fata de media UE, nivel mediu de referinta utilizat indeobste pentru a descrie situatia economica relativ a populatiei dintr-o anumita tara.

Ceea ce se poate vedea, foarte sugestiv, daca facem comparatia cu Bulgaria.

Desigur, se va putea argumenta ca sunt probleme de metodologie, poate ca vecinii nostri de la sud de Dunare se pricep mai bine decat noi sa dea bine in statistici (de altfel, doar ca element de culoare, compatrioata lor Mariana Kotzeva este chiar directorul general al Eurostat).

Copiii, defavorizati in fata segmentelor votante

Totusi, chiar si asa, sa ne uitam cu atentie ce diferenta neglijabila ramane intre noi la persoanele singure si cum se casca o prapastie inversa fata de nivelul de trai (teoretic rezultat din media PIB/locuitor) la persoanele cele mai vulnerabile, cele singure cu copii.

Astfel, pe fondul preocuparii excesive pentru pensionarii votanti, am "reusit" sa atingem un catastrofal procentaj de 46,8% dintre copii sub risc de saracie sau excludere sociala, la care se adauga pozitia nedorita de campioni la diferenta maxima de risc de saracie intre copii si populatia generala (alaturi de Ungaria, cu 7 puncte procentuale, desigur, potrivit Eurostat).

Citeste mai multe despre Problema grava a impartirii avutiei in societate: Cum au ajuns romanii cu cel mai mic venit median din UE pe Curs de Guvernare.

Eveniment Quarterly Report

Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Aproape 43.000 de firme au fost radiate în 2023. Care sunt domeniile de activitate
Un număr de 42.994 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele opt luni din 2023, cu 7,15% mai puţine comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului...
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Ultima super-putere europeană care impune restricții în folosirea echipamentelor Huawei în tehnologia 5G
Germania a devenit luna trecută cea mai recentă ţară europeană care a propus restricţii sau interdicţii privind utilizarea echipamentelor fabricate de companiile chineze Huawei şi ZTE,...
#romani venit mediu UE , #financiar