Ziare.com

Curtea de Conturi a gasit erori de aproape 10 miliarde de euro - cele mai mari probleme sunt la CFR, Posta, TAROM si ANAF

Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:28

   

Curtea de Conturi a gasit erori de aproape 10 miliarde de euro - cele mai mari probleme sunt la CFR, Posta, TAROM si ANAF
Mai multe companii si agentii ale statului, printre care TAROM, Posta Romana, CFR si chiar ANAF, au avut nereguli grave in anul 2016, potrivit Raportului Curtii de Conturi, printre care bonusuri si remuneratii ilegale.

In total, raportul numara 21.427 de abateri si erori financiar-contabile in valoare totala de 43,22 miliarde de lei (9,5 miliarde de euro).

Curtea de Conturi a efectuat in 2016 - 1.619 actiuni de audit financiar, 656 de actiuni de audit de conformitate si 35 de teme de audit al performantei din domenii considerate prioritare, efectuate la un numar de 2.402 entitati.

Fata de verificarile din 2016, scrie in raport, "volumul abaterilor referitoare la venituri nestabilite, neevidentiate si, pe cale de consecinta, neurmarite si neincasate a scazut cu un procent de aproximativ 35%, iar la prejudiciile produse bugetelor publice vorbim de o scadere cu aproximativ 62,72% fata de anul precedent".

Au crescut, insa, abaterile financiar-contabile, cu aproximativ 48%.

Aici, ponderea cea mai mare (73%) o detine bugetul de stat, cu valori corespunzatoare unor erori privind organizarea si tinerea la zi a evidentei patrimoniului (15,68 miliarde lei); modul de aplicare a prevederilor legale privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, precum si a reglementarilor privind inventarierea bunurilor (6,804 miliarde lei); reflectarea reala si exacta a operatiunilor financiar-contabile in bilanturile contabile si conturile anuale de executie bugetara (3,896 miliarde lei).

Unde sunt cele mai mari probleme: CFR, Posta, TAROM, ANAF

CFR SA: Remuneratii bonus ilegale, de 307.000 lei

La CFR SA, directorul general si membrii Consiliului de Administratie au beneficiat nelegal de remuneratii bonus in cuantum de 307.000 lei pentru aprobarea planului de management/administrari.

Raportul aminteste si ca in anul anterior, 2015 - 2016, mai multi angajati au utilizat autovehicule aflate in proprietatea societatii, decontand cheltuieli cu combustibilul pentru activitati fara legatura cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute in actele normative de functionare.

Curtea de Conturi a constatat neconcordante intre valoarea bunurilor inscrise in inventarul centralizat al bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si valorile existente in evidenta contabila, in soldul contului "Bunuri publice primite in administrare, concesiune si cu chirie - concesiune MT", cu suma de 84,262 milioane lei.

"In timpul auditului, SRCF Bucuresti si Ministerul Transporturilor au operat partial in evidentele contabile valoarea bunurilor din domeniul public aprobate prin hotarari ale Guvernului, diferenta intre valoarea bunurilor inregistrate in Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si valoarea inregistrata in contabilitate reducandu-se la 59.326 mii lei", se mai arata in raport.

Posta Romana: Bonusuri ilegale in valoare de 237.000 de lei si servicii juridice de 579.000 de lei

La Posta Romana, au fost descoperite nereguli privind plati nelegale pentru acordarea unor bonusuri, contrar prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice - 237.000 lei.

In plus, raportul arata cheltuieli pentru achizitionarea unor servicii juridice, rezultat al incheierii unui contract al carui obiect s-a suprapus cu atributiile Directiei juridice si reglementari - 579.000 lei.

In controlul efectuat la Posta Romana (CNPR), s-au constatat deficiente privind realitatea capitalului social al CNPR, rezultat din reorganizarea regiei, in care au fost incluse bunuri proprietate publica a statului, date in administrare prin HG nr. 451/1996 privind transmiterea unor imobile in administrarea CNPR.

"Astfel, unele bunuri, proprietate publica a statului, au fost intabulate eronat in proprietatea CNPR, fiind constituite apoi ca si garantii bancare imobiliare, asa cum reiese din contractele de ipoteca imobiliara aferente contractelor de credit, incheiate de CNPR cu diverse banci comerciale", se arata in raport.

TAROM: Despagubiri de aproximativ 3,8 milioane lei, din cauza neregularitatilor de zbor

Curtea de Curtea a analizat performanta activitatii de transport aerian a companiei de stat TAROM in perioada 2012-2016.

"In perioada 2012-2016, societatea a realizat pierderi contabile in cuantum total de 545.340 mii lei, iar la finele exercitiului financiar 2016, pierderea reportata preliminata a fost de 2.091.103 mii lei.

Prin urmare, este putin probabil ca in perioada urmatoare actiunile TAROM sa poata genera venituri din dividende, astfel incat sa devina atractive pentru investitori", se arata in raport.

Astfel, desi piata transportului aerian din Romania a cunoscut o crestere semnificativa in perioada 2012-2016, TAROM nu a reusit sa valorifice potentialul existent, realizand un grad de incarcare a aeronavelor care nu a asigurat eficienta operationala, potrivit Curtii de Conturi.

In plus, avantajul competitiv dat de aflarea in proprietate a aeronavelor a fost intr-o anumita masura diminuat de structura eterogena a flotei, care determina costuri mai ridicate de operare si intretinere.

"Nu au fost identificate cele mai eficiente modalitati de exploatare a flotei de aeronave si de valorificare a aeronavelor oprite de la zbor, precum si de exploatare a cladirilor si terenurilor aflate in proprietate.

Au fost identificate cazuri de efectuare a unor cheltuieli neeconomicoase cu inchirierea de spatii pentru parcare si birouri pentru salariati (cheltuielile au depasit suma de 1 milion lei anual, numai in anul 2016 valoarea chiriilor pentru parcare situandu-se la nivelul sumei de 432 mii lei), desi compania detine in proprietate atat terenuri, cat si spatii pentru birouri neutilizate sau utilizate ineficient", se arata in raport.

ANAF: Situatie critica

In cazul ANAF, diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat in mod special infrastructura IT, starea actuala fiind critica, avertizeaza Curtea de Conturi.

"Pentru bugetul pe anul 2016, ANAF a fundamentat necesarul de credite destinate cheltuielilor de capital la un nivel initial de 118,94 milioane lei, dar prin rectificare bugetara a fost retrasa suma de 83,967 milioane de lei, creditele bugetare definitive destinate investitiilor, in suma de 34,979 milioane lei, inregistrand un nivel al executiei bugetare, prin platile efectuate, in suma de numai 11,998 milioane lei, de numai 34,3%.

Diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat in mod special infrastructura IT a ANAF, starea actuala fiind critica. ANAF detine o infrastructura IT si de comunicatii invechita si neperformanta, pentru care nu s-au mai efectuat investitii semnificative din anul 2013", se arata in raport.

Mai mult, raportul constata ca ANAF nu si-a indeplinit obligatia legala de a intocmi si prezenta situatiile financiare pentru activitatea proprie pe baza inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, pentru ca 2016 nu a initiat operatiunile de inventariere, iar in anul 2015 rezultatele inventarierii nu au fost inregistrate in evidenta contabila, acestea indicand minusuri de 56,018 miliarde lei.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5792 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

si ce daca au gasit erori ? si ce daca s-a furat ?

care e treaba voastra ?
ce treaba aveti voi , daca s-a furat sau nu s-a furat ?
nu va priveste pe voi ?
au disparut 10 miliarde de euro si gata ! nu e nici o problema !
nu mai sunt , au disparut si asta-i tot !
Soros i-a furat ! statul paralel i-a furat ! banii au fost furati de agenturile straine !
deci , haideti sa trecem la alt subiect mai serios si sa nu mai discutam niciodata despre aceste fleacuri care incurca societatea romana moderna si democrata !

 

Cat se poate fura in Romania ! Ce mafioti pot fi cei pusi de

politicieni corupti (si mafioti) ca sa distruga tara ! De ce nu platesc toate aceste sume furate ??? Si cei care au facut-o si cei care i-au numit acolo pe criterii de cumetrie mafiota ...

hopaaaa! ZERO, cuvantul asta va spune ceva? Guvernul meu... Vreu gu

vernul meu... Cccilos... tehnotrucii si policracii lui Johannis... cele 10 miliarde cu care nu se incheia anul, iaca unde stateau ascunse... la CFR, Posta, Tarom si ANAF... si daca mai scotocesc fara mila, constiincios si alte domenii, mai dau peste alte 10 miliarde... bomba cu declansare intaziata lasata de guvernul lui... 10 miliarde de euro, nu de firfirei... risipiti... investitii ZERO, acces funduri europene ZERO...
Guvernul ZERO al presedintelui ZEROhannis...

 

"abaterle finananciar contabile au crescut cu 48% fata de 2016"

Cred ca nu mai este nici un secret ca guvernul psd al lui dragnea nu si-a propus sa guverneze pentru poporul roman .NU-ei guverneaza pentru baroni si pentru ggasca pad care trebuie sa traiasca bine-adica ei sunt statul paralel.In timpul comunismului activistii de partid nu traiau in alt stat,paralel?DA. Cum sa numesti la Tarom un manager de 27 de ani,decat daca doresti sa fie dus in faliment. Sa privim unde sunt angajate odraslele psd-istilor si baronilor-la companiile de stat! Cine fac parte din Consiliile de Administratie ?-Tot ei + alde tariceanu.
Cine plateste miliardele furate ? NOI,poporul!

 

Nici o noutate

Mafia PSD+alde ne fura ca porcii !
Si ganditi-va ca la conducerea Curtii de Conturi este o sluga a mafiei PSD+alde care mai mult ca sigur a mai ascuns sub covor mizeria guvernarii mafiei PSD+alde !

 

despre

modalitățile de recuperare a prejudiciilor și tragere la răspundere a camarilei psd?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor