Guvernul le da demnitarilor aproape 1.000 de euro de chirie, ca sa nu mai vina cu bani de acasa

Joi, 16 Martie 2017, ora 19:44
6036 citiri
Guvernul le da demnitarilor aproape 1.000 de euro de chirie, ca sa nu mai vina cu bani de acasa
Foto: captura Youtube

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a explicat, joi, de ce a fost nevoie sa li se dea demnitarilor mai multi bani de chirie.

Aceasta a precizat ca plafoanele pentru chiriile ministrilor si secretarilor de stat se actualizeaza anual, iar anul trecut, dintre cei 118 beneficiari, aproape 50 au fost nevoiti sa suplimenteze din fonduri proprii cheltuielile de cazare.

"Este vorba de cresterea plafoanelor pentru decontare. Va reamintesc ca tot ceea ce inseamna chirii, cheltuieli de intretinere a locuintelor de serviciu si amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigura de institutiile publice in care demnitarul respectiv activeaza. Se face o actualizare anuala a acestor plafoane.

Anul trecut din 118 demnitari s-a constatat ca aproximativ 40% au fost nevoiti sa suplimenteze din fonduri proprii toate aceste cheltuieli. In consecinta si avand in vedere ce va spuneam mai devreme ca se face acea actualizare anuala rezulta pentru ministri, inclusiv persoanele care ocupa functii asimilate celei de ministru, precum si de ministri delegati pe durata mandatului, se asigura decontarea cheltuielilor de cazare si se majoreaza cu 7.000 de lei pe an, se stabileste asadar un plafon maxim anual de 55.000 de lei.

Pentru secretarii de stat este vorba de o decontare pe o perioada de trei luni de la data numirii se majoreaza cu 1.500 de lei pe an, iar pentru persoanele care ocupa functia de viceprim-ministru, ministru, ministri de stat, ministru delegat si functii asimilate de ministru decontarea se majoreaza cu 7.000 de lei, plafonul maxim ajunge la 55.000 de lei", a declarat Alina Petrescu.

Citeste si Bani mai multi pentru chiriile demnitarilor: Vor primi pana la 1.000 de euro pe luna

Ea a spus ca mai multe criterii au stat la baza majorarii acestor plafoane.

"De exemplu, incepand cu 1 ianuarie 2016, plata impozitelor si taxelor aferente cladirilor si terenurilor revine in totalitate societatii la data la care au fost stabilite tarifele aplicate. In prezent, nu fusesera incluse aceste taxe. Dupa aceea, este vorba de o reevaluare a cladirilor, care a dus si ea la o crestere a cheltuielilor. (...) In 2016 fata de 2014 cheltuielile pentru administrarea cladirilor au crescut", a precizat Petrescu.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...