Legitimitatea unei mega-autoritati pe piata financiara si mostenirea numirilor politice

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 07:14
2908 citiri
Legitimitatea unei mega-autoritati pe piata financiara si mostenirea numirilor politice

Decizia Executivului de a infiinta o institutie care sa asigure activitatea de control si supraveghere a unei parti importante din piata financiara poate furniza o baza buna de dezvoltare pentru segmentele vizate, in functie de modul in care noua structura va fi implementata.

CNVM, CSA si CSSPP, respectiv institutiile insarcinate cu supravegherea pietei de capital, a asigurarilor si a pensiilor, vor fi preluate, pana cel tarziu in luna martie a anului viitor, de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Avand in vedere riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor, sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, se impune adoptarea de urgenta a unei masuri de ordin legislativ care sa asigure eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale", se arata in nota de fundamentare a ordonantei de urgenta emisa de Guvern.

Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul vizeaza "adaptabilitate, eficienta, mai putine functii de conducere, mai putina birocratie".

Bugetul alocat noii institutii va fi mai mic decat suma celor 3 bugete ale institutiilor luate separat. De asemenea, la conducerea autoritatii vor fi numiti oameni care "sa fi avut legatura cu domeniul financiar", a mai spus Ponta.

"Sunt argumente in favoarea unei asemenea masuri, care tin in primul rand de faptul ca pietele financiare sunt foarte puternic integrate, fiind, astfel, utila si integrarea supravegherii acestor piete pentru a putea fi mai bine coordonate directiile de actiune.

Acesta este motivul pentru care a existat o miscare in directia integrarii in multe tari", a spus analistul Aurelian Dochia pentru Ziare.com.

Un alt argument invocat de analist, relevant pentru situatia din Romania, vizeaza dimensiunea redusa a pietei financiare autohtone, context in care un organism unic de supraveghere ar asigura o eficenta sporita.

Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest, arata ca eficienta noii structuri va fi determinata de modul in care aceasta va fi implementata.

"ASF poate fi un lucru bun sau un lucru prost, depinde cum este implementata. In cazul fericit vom vedea o conlucrare mai buna in ceea ce priveste reglementatorii pietei de capital, de pensii si de asigurari, ceea ce inseamna sinergii si dezvoltarea tuturor celor trei piete; spre exemplu, flexibilitate mai mare in investitiile pe piata de capital ale fondurilor de pensii si asiguratorilor.

In cazul nefericit, vom vedea doar birocratie mai multa decat avem acum in ceea ce priveste reglementarea si supravegherea, fara nicio alta schimbare", a precizat Razvan Pasol pentru Ziare.com.

Prilej pentru reforma

Crearea noii structuri poate fi un moment prielnic pentru reformarea celor trei segmente vizate.

"Oricum, eu mi-as dori sa se foloseasca acest prilej pentru o reformare a celor trei autoritati de supraveghere, si nu doar pentru o schimbare de forma", ne-a mai spus brokerul.

O conditie esentiala pentru succesul proiectului il va reprezenta pregatirea persoanelor care vor desfasura activitati de reglementare si supraveghere la acest nivel, considera Cristian Dutescu, avocat specializat pe piata de capital.

"Daca va creste gradul de profesionalism al persoanelor implicate in reglementare si supraveghere este o decizie buna. Daca aceste persoane vor ocupa functiile in baza unor sinecuri politice, nu. Persoanele implicate in control si supraveghere trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia si efectele economice ale operatiunilor incheiate pe piata respectiva", a afirmat avocatul pentru Ziare.com.

ASF ar putea sa aiba un rol pozitiv substantial daca ar scadea cheltuielile la bugetul de stat, prin reducerea salariilor si a numarului de personal. "Acesta ar putea sa constituie un scop nobil care sa justifice infiintarea acestei autoritati", a adaugat Cristian Dutescu.

Conducera CNVM - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, este asigurata de o comisie formata dintr-un presedinte, functie ocupata de Carmen Negoita, sotia fostului primar al sectorului trei, pedelistul Liviu Negoita, doi vicepresedinti si patru comisari.

CSSPP - Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, este condusa de un Consiliu format din 5 membri, dintre care un presedinte, respectiv Marian Sarbu, presedintele UNPR, si un vicepresedinte.

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor este, de asemenea, condus de un consiliul format din sapte membrii, inclusiv un presedinte si doi videpresedinti. USL l-a propus, in octombrie, pentru functia de presedinte al CSA pe Daniel Tudor. Acesta l-a inlocuit din functie pe Constantin Buzoianu, numit in fruntea CSA, in septembrie 2011, pentru o perioada de 5 ani, la propunerea PD-L.

Sefii celor doua institutii au fost aprobati de Parlament in martie 2012, cand PD-L si UDMR, alaturi de UNPR, aveau majoritatea.

ASF va fi condusa de un consiliu format din 15 membri, dintre care un presedinte si trei vicepresedinti. Membrii consiliului ASF sunt numiti de Parlament, se precizeaza in proiectul de ordonanta de urgenta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#autoritate supraveghere financiara Guvern, #supraveghere bursa pensii asigurari , #financiar