Fondul Proprietatea vrea sa dea in judecata E.ON: Contracte inutile si preturi prea mari (Video)

Luni, 18 Mai 2015, ora 12:15
5478 citiri
Fondul Proprietatea vrea sa dea in judecata E.ON: Contracte inutile si preturi prea mari (Video)

Fondul Proprietatea (FP) vrea sa dea in judecata conducerea grupului E.ON Romania, in legatura cu contractarea unor servicii inutile si prea scumpe de la companiile la care detine pachetul majoritar de actiuni.

Astfel, Fondul a solicitat "completarea ordinilor de zi ale Adunarilor Generale Ordinare a Actionarilor E.ON Distributie Romania SA si E.ON Energie Romania SA, convocate pe 26 mai si, respectiv, 28 mai 2015, pentru ca actionarii sa aprobe actionarea in justitie a membrilor Consiliului de Administratie si a directorilor E.ON Distributie Romania (denumit anterior E.ON Gaz Distributie), E.ON Moldova Distributie si E.ON Energie Romania", pentru recuperarea daunelor cauzate companiilor "prin aprobarea, incheierea si derularea unor servicii cu E.ON Romania SRL, actionarul majoritar al companiilor", potrivit unui comunicat al Franklin Templeton, administratorul FP.

Compania reclama faptul ca serviciile contractate de catre aceste companii cu actionarul majoritar E.ON Romania SRL "nu sunt necesare, iar pretul platit societatii pentru serviciile de consultanta strategica este nejustificat".

FP detine un pachet minoritar de actiuni la E.ON Distributie Romania SA, de 18,4%, dar si 13,39% din E.ON Energie Romania S.A.

Care e valoarea contractelor

Conform datelor disponibile Fondului, in anul 2014, valoarea totala a acestor contracte referitoare la consultanta strategica si de management a fost de aproximativ 34,4 milioane de lei (7,7 milioane de euro).

Fondul considera ca "aceste tranzactii intre parti afiliate, denumite contracte pentru servicii de consultanta in domeniul strategiei de afaceri, incheiate cu actionarul majoritar, nu sunt nici necesare, nici adecvate, intrucat companiile au propriile consilii de administratiile si directori, care sunt numiti pentru a lua decizii strategice si de management si pentru a actiona in interesul si beneficiul tuturor actionarilor si nu in cel al actionarului majoritar".

In consecinta, FP reclama un abuz de putere al actionarului majoritar, E.ON Romania SRL.

Mai mult, Fondul considera ca aceasta situatie reprezinta "un conflict de interese si o incalcare grava a principiilor de guvernanta corporativa si solicita conducerii din Romania a companiei sa analizeze posibilitatea incetarii acestor contracte, precum si de a nu mai incheia contracte similare cu companiile in viitor".

Grupul E.On se afla de 10 ani in Romania si, prin subsidiarele sale, distribuie energie electrica si gaze naturale pe teritoriul tarii noastre.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Fondul Proprietatea judecata EON, #Fondul Proprietatea instanta EON, #Fondul Proprietatea proces EON , #Fondul Proprietatea
Comentarii