Manager FP: Interventia politicului in economie pune in pericol cresterea Romaniei - Interviu

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:06
2988 citiri
Manager FP: Interventia politicului in economie pune in pericol cresterea Romaniei - Interviu
Foto: Fondul Proprietatea

Intarzierea privatizarii unor companii de stat nu este justificata, argumente de genul "piata nu este buna" sau invocarea sigurantei nationale nefiind valabile, potrivit lui Greg Konieczny, manager de Fond al Fondului Proprietatea (FP).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Konieczny vorbeste despre surpriza intrarii in insolventa a Hidroelectrica, importanta privatizarilor, dar si despre faptul ca Posta Romana ar urma sa aiba un investitor strategic in prima parte din 2013. In plus, managerul FP este de parere ca singura problema de ordin structural este implicarea politicului in economie, ceea ce poate intarzia cresterea.

Statul a amanat, in mai multe randuri, listarile/privatizarile unor companii de stat in care si FP detine actiuni. Ce importanta au pentru FP si cand credeti ca ar trebui reluate?

Aceste amanari sunt regretabile nu doar pentru Fondul Proprietatea, dar si pentru economia tarii si pentru piata de capital, aflata in suferinta. Desi unele dintre amanari au fost obiective - cazul Romgaz, care are nevoie de un audit independent al rezervelor de gaze inainte de a fi listata - alte privatizari programate initial pentru 2012 ar fi putut avea loc pana acum (OMV Petrom, Nuclearelectrica, Transgaz).

Factorii de decizie ar trebui sa isi dea seama ca aceste listari ajuta companiile sa devina mai transparente, mai eficiente si mai competitive. Nu suntem de acord nici cu argumentul ca nu era momentul potrivit pentru listari: pietele din Europa si SUA au fost in crestere anul acesta si nu vedem de ce statul s-ar astepta la un pret mai bun peste sase luni sau un an. De fapt, situatia acestor companii s-ar putea deteriora mai mult fara management si consilii de administratie corespunzatoare.

Sustinem aceste listari pentru ca vrem sa vedem o crestere a valorii acestor companii si, pentru ca dorim, de asemenea, o imbunatatire a lichiditatii portofoliului nostru, ceea ce ar trebui sa conduca la reducerea discountului dintre pietul de piata al actiunilor si valoarea activului net pe actiune. Speram ca programul de privatizare va fi reluat la scurt timp dupa alegerile din 9 decembrie.

Listarea secundara a Fondului Proprietatea pe Bursa din Varsovia a condus la dispute cu CNVM. Care este situatia in prezent si cand preconizati ca ar putea avea loc aceasta listare secundara?

Suntem increzatori ca, odata cu recentele schimbari care au avut loc in CNVM, cooperarea noastra se va imbunatati semnificativ si, drept rezultat, se va realiza un progres in publicarea amendamentelor la reglementarile CNVM necesare pentru stabilirea unei legaturi directe intre Depozitarul Central roman si Depozitarul de Valori Mobiliare din Polonia. O asemenea legatura este necesara pentru a asigura ca actiunile sunt perfect fungibile intre cele doua piete.

In acelasi timp, cei doi depozitari ar trebui sa finalizeze discutiile tehnice despre conectare. Am convocat o Adunare Generala a Actionarilor pentru 23 noiembrie 2012, propunand includerea pe ordinea de zi a unei extinderi pana la 30 iunie 2013 a termenului pentru autorizarea Managerului de Fond de a realiza listarea secundara. Alaturi de consortiul nostru de banci de investitii, suntem increzatori ca listarea va avea loc in prima jumatate a anului 2013 si suntem hotarati sa colaboram in mod constructiv cu CNVM pentru a atinge acest obiectiv.

Motivul pentru care dorim sa listam Fondul la Varsovia este atragerea de noi investitori, ceea ce ar trebui sa mareasca cererea de actiuni si, speram, sa conduca la un pret mai mare al actiunilor. Acest lucru ar fi benefic si pentru piata din Romania, pentru ca, odata ce atragem acesti investitori, ei ar putea fi interesati si de alte companii romanesti. De asemenea, cu un pret mai mare al actiunilor Fondului, volumele zilnice de tranzactionare de pe BVB ar fi, de asemenea, mai mari. In plus, oportunitatile de arbitraj intre cele doua piete ar trebui sa atraga mai multi traderi care investesc pe termen scurt si sa imbunatateasca mai mult lichiditatea.

Recent, v-ati exprimat nemultumirea fata de intarzierea numirii unui Consiliu de Supraveghere la Hidroelectrica. Cum afecteaza acest lucru Fondul Proprietatea? Cum comentati intrarea in insolventa a Hidroelectrica si scandalul provocat de contractele bilaterale??

Cu siguranta, aceasta amanare nu este benefica pentru Hidroelectrica si, implicit, nici pentru Fond. Noi speram ca Hidroelectrica va iesi curand din insolventa si, fara corpuri administrative care sa o conduca in mod corespunzator, exista riscul ca societatea sa fie administrata in baza acelorasi principii care au condus anul acesta la procedura de insolventa. Este, de asemenea, un semnal negativ pentru creditorii companiei si pentru investitorii straini si poate fi interpretat ca un semn public ca Ministerul Economiei nu respecta angajamentele luate de Romania in fata anumitor institutii (FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana) si ca nu respecta legislatia (OUG 109/2011).

Am fost surprinsi la inceput ca Hidroelectrica a intrat in insolventa, pentru ca acest lucru a reprezentat o lovitura importanta pentru VAN-ul Fondului. La inceputul acestui an, am propus alte masuri, mai putin radicale, care ar fi putut fi luate pentru rezolvarea problemei contractelor bilaterale si a altor probleme operationale.

Totusi, am fost impresionati de ce a realizat administratorul judiciar in ultimele luni. Au fost implementate unele masuri operationale cu un impact direct asupra cash flow-ului viitor al Hidroelectrica. Se deruleaza, de asemenea, un proces de reducere a costurilor ridicate de operare ale Hidroelectrica. Faptul ca au fost reziliate sau renegociate contractele bilaterale ale Hidroelectrica este de o importanta capitala, avand in vedere ca noi am sustinut inca de cand am preluat administrarea Fondului ca acestea au un impact daunator asupra companiei.

Posta Romana se afla intr-o situatie critica, inregistrand pierderi. La un moment dat, se discuta despre un posibil parteneriat cu Posta din Belgia. Care este situatia discutiilor cu un eventual partener strategic, oricare ar fi el? Cum credeti ca se poate rezolva problema acestei companii?

Sustinem activ eforturile Guvernului de a gasi un investitor strategic pentru Posta Romana. Nu s-a decis inca definitiv daca noului investitor i se va permite sa controleze o participatie majoritara sau doar una minoritara in companie. Deja a fost selectat un consortiu de consultanti pentru aceasta privatizare si ar trebui sa fie decisa, in scurt timp, structura finala a tranzactiei. Avand in vedere situatia foarte dificila de la Posta Romana, credem ca doar un investitor strategic venit din aceeasi industrie poate face compania sa fie competitiva pe termen lung. Este asteptata o tranzactie in prima parte a anului 2013.

FP asigura o mare parte din rulajul de pe BVB. Care este explicatia lipsei de activitate a celorlaltor companii listate? Credeti ca ar fi de preferat pentru companiile din Romania sa incerce direct o listare pe o bursa straina sau o listare secundara pe o bursa straina?

Unul dintre motivele pentru care Fondul acopera o parte atat de mare din lichiditatea pietei este faptul ca am depus multe eforturi in promovarea sa in Romania si in strainatate in randul marilor investitori institutionali. De asemenea, nu am uitat de investitorii romani de retail si de actualii actionari ai Fondului. Am adunat aproximativ 750 de milioane de euro in investitii straine de portofoliu, o suma fara precedent in Romania.

Nu putem vorbi in numele altor companii, listarea direct pe o bursa straina sau listarea secundara sunt decizii care ar trebui luate de la caz la caz, pe baza sfaturilor venite din partea unor bancheri de investitii experimentati.

Statul este actionar intr-o mare parte din companiile mari din Romania. Credeti ca ar fi de preferat sa se retraga din toate sau sa mai pastreze actiuni la unele dintre ele?

Companiile de stat au adesea de suferit din cauza managementului deficitar si a ineficientei, nu doar in Romania, ci oriunde in lume. Aceasta situatie a devenit evidenta in ultimii ani in numeroase companii de stat din Romania, cele mai relevante exemple fiind Hidroelectrica si Oltchim. Daca un actionar privat poate sa le administreze mai bine, sa genereze profituri mai mari si, astfel, sa contribuie mai mult la bugetul de stat, platind taxe mai mari, de ce nu ar vinde Guvernul aceste companii? Este invocata adesea securitatea nationala, mai ales in sectorul energetic, dar statul are instrumentele necesare - instrumente legislative - care ii permit sa reglementeze piata, fara a trebui sa fie actionar la aceste companii.

Cum vedeti evolutia economiei romanesti, avand in vedere alegerile parlamentare, dar si estimarile pesimiste la nivel european? Care credeti ca ar putea fi domeniile ce ar putea aduce Romaniei un plus de crestere economica in 2013?

Credem ca alegerile distrag temporar atentia de la reformele si progresele pe care economia Romaniei le-a realizat de la inceputul crizei, de la sfarsitul anului 2008. Nu credem ca exista alte probleme structurale pe termen lung in afara de interventia politicului in economie, care poate pune in pericol cresterea viitoare a Romaniei. Bineinteles, orice nou guvern va trebui sa fie hotarat sa implementeze reformele critice agreate cu FMI, inclusiv privatizarea companiilor de stat si desemnarea consiliilor de administratie si a managerilor profesionisti in aceste companii.

Pentru urmatorii cativa ani, principalele motoare ale economiei ar trebui sa fie consumul domestic si investitiile sustinute de fondurile UE pentru infrastructura si investitiile private in explorarea resurselor naturale, inclusiv a petrolului si gazelor naturale.

Cand credeti ca va ajunge Bursa de Valori Bucuresti la un nivel destul de ridicat pentru a putea actiona drept sursa de finantare pentru companii?

Este complicat sa investesti in Romania din cauza numeroaselor reglementari care restrang accesul la piata. Piata locala si reglementarile sale nu au fost concepute cu gandul la investitori si aceasta este o problema care ar trebui rezolvata repede. Am semnalat acest lucru autoritatii locale de reglementare si bursei si asteptam sa vedem schimbari in curand. Statul roman ar putea, de asemenea, sa joace un rol in dezvoltarea pietei si ar trebui sa accelereze programul de listari pe bursa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Greg Konieczny Fondul Proprietatea, #privatizari Greg Konieczny, #crestere economica Greg Konieczny , #Fondul Proprietatea
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
o sa dea si FP pe degeaba...adica contra spaga...