Marii perdanti in cazul Fondului Proprietatea: Fostii proprietari

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:55
2379 citiri
Marii perdanti in cazul Fondului Proprietatea: Fostii proprietari
Foto: Arhiva

Fostii proprietari sunt cei mai mari perdanti in listarea Fondului Proprietatea, din cauza faptului ca, in prezent, sunt obligati sa vanda actiunile la pretul de 0,5 - 0,6 lei/unitate, in timp ce pretul nominal era de 1 leu, pret la care ar fi trebuit improprietariti, potrivit analistului financiar Florin Dolea.

"Mare parte a detinerilor Fondului sunt societati inchise, necotate si detinute cu o majoritate covarsitoare de catre stat. Practic, din punct de vedere al evaluarii, sunt zone ca niste gauri negre. Pana cand acele societati nu vor fi cotate, nu vom avea un pret de piata. Valoarea portofoliului Fondului e doar o valoare contabila", a declarat Dolea, intr-un interviu pentru Bloombiz.

Astfel, analistul estimeaza ca actiunile Fondului Proprietatea sa se tranzactioneze la un discount semnificativ fata de valoarea contabila, sub valoarea activului net.

"Daca vorbim de Romgaz, de Nuclearelectrica, de Hidroelectrica sau alte detineri care sunt prinse in activul net cu niste valori foarte mari, eu, ca investitor, nu stiu cat sa cred din acea valoare pentru ca e doar pe hartie", a completat Dolea.

Potrivit spuselor sale, Fondul Proprietatea ar fi trebuit listat mai devreme. Pe de alta parte, asteptarile privind evoluatia pretului au fost mult prea ridicate, pe fondul publicitatii care i s-a facut inainte de listare.

Analistul explica aceasta evolutie mai slaba decat asteptarile si prin faptul ca exista societati care pot fi obligate sa doneze bani la bugetul de stat, cum ar fi Romgaz, care scad mult din valoarea Fondului.

Cei care au cumparat in primele zile de tranzactionare actiuni ale Fondului Proprietatea au avut de pierdut, in schimb, cei care au cumparat pe piata gri, in urma cu doi ani, cand pretul era de numai 0,1 - 0,15 lei/unitate, pot avea rate de profit de 300 - 400 la suta in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#fondul proprietatea, #listare Fondul Proprietatea , #Fondul Proprietatea